Menu
Джерело: pexels.com

Меню сирного гурмана — 10 фактів та причин полюбити сир чеддер

Що ви знаєте про сир чеддер? Чи знаєте ви, завдяки чому чеддер корисний для здоров'я? Або чому чеддер корисно їсти на ніч? Які смачні страви можна приготувати з сиром чеддер? Про це та про інші сирні факти читайте в нашій статті.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Що ви знаєте про сир чеддер? Чи знаєте ви, завдяки чому чеддер корисний для здоров'я? Або чому чеддер корисно їсти на ніч? Які смачні страви можна приготувати з сиром чеддер? Про це та про інші сирні факти читайте в нашій статті.

1. Чеддер — один з найпопулярніших у світі сирів

Існує безліч різновидів сиру чеддер, і у кожного з них є свої шанувальники. Швидше за все, ви це і так знаєте, але про всяк випадок нагадаємо: чеддер — родом з Великобританії, з села Чеддер в графстві Сомерсет.

Якщо вірити легенді, перший чеддер з'явився приблизно 8 сотень років тому. Доярка залишила відро молока в печерах Чеддар Гордж і забула про нього — молоко зіпсувалося і якийсь час так і стояло в печері. Звичайно ж, молоко скисло і перетворилося на сир. Жителям села сподобався незвичайний смак сиру, і так з'явився чеддер.

2. Існує багато видів сиру чеддер

Невідомо, наскільки правдива ця легенда, відомо лише, що сьогодні чеддер — один з найпопулярніших сирів в цілому і твердих сирів зокрема. І якщо раніше чеддер виготовлявся тільки у Великобританії, то сьогодні його виготовляють сировари в усьому світі: крім традиційного англійського сиру чеддер (або сомерсетского), існує вермонтський чеддер, вісконсінський чеддер, та ін.

Виготовляють чеддер і в Україні — недавно Баштанський сирзавод випустив новий сир «Чеддер» під ТМ «Пирятин».

Користь сиру чеддер

3. Найбільше чеддер полюбляють в Англії, США та Канаді

Звичайно ж, чеддер люблять британці — адже, це їх рідний сир. Коли королева Вікторія, яка правила в 19 столітті, виходила заміж, в якості подарунка вона отримала величезний чеддер вагою півтонни. Не менше, ніж в Британії, чеддер полюбляють в США та Канаді. У США чеддер — другий за популярністю сир після моцарели.

4. Чеддер корисний для здоров'я

Чеддер — не тільки дуже смачний сир, він ще й корисний для здоров'я. Як і в інших продуктах з коров'ячого молока, в чеддері міститься багато кальцію, вітаміну D і корисного білка.

chedder1

5. Їжте чеддер — і зубний лікар вам не страшний

Звичайно ж, це жарт, і тим не менше ... Як показало дослідження, проведене в 2013 році, чеддер корисний для здоров'я зубів: регулярне споживання цього сиру допомагає запобігти карієсу і зберегти зуби здоровими.

6. Чеддер покращує сон

Якщо ви замислювалися над тим, якими продуктами краще вечеряти, то рішення знайдено. Як показало дослідження, якщо з'їдати на вечерю кілька скибочок сиру (особливо сиру чеддер), то заснути буде легше, і сни будуть приємніші. Це відбувається завдяки тому, що в сирі міститься амінокислота триптофан, яка заспокоює і покращує сон. Так що їжте на ніч чеддер, і дивіться приємні сни!

Користь сиру чеддер

7. Чеддер незамінний для сирної тарілки

Якщо ви хочете зібрати сирну тарілку, чеддер — один з перших сирів, на які варто звернути увагу. Читайте в статті Меню сирного гурмана — правила і секрети сирної тарілки. Якщо ж ви очікуєте гостей і хочете швидко накрити вишуканий стіл, чеддер також — просто незамінний.

Читайте також: Як накрити вишуканий стіл за 5 хвилин — 5 + 1 ідея для смачної вечері

Користь сиру чеддер

8. З чеддером можна готувати сирні супи

Якщо ви ніколи не куштували сирні супи (малоймовірно, але всяке буває), то ви багато чого втратили. Сирні супи — це дуже смачно і дуже поживно. Сирний суп з капустою броколі, картопляний суп з плавленим сиром, суп на пиві з кількома видами сиру — всі ці супи можна приготувати з сиром чеддер.

Більше читайте в статті: Сирні супи — 4 покрокових рецепти з різних країн світу

9. А взагалі, з чеддером можна приготувати що завгодно

Чеддер часто беруть для касеролі та страв з рисом, з чеддером можна запекти в духовці цвітну капусту, з чеддером навіть можна приготувати дуже смачне солоне печиво. Не кажучи вже про те, що з чеддером можна (і навіть потрібно) робити сендвічі й бутерброди, яєчні і омлети, та багато іншого.

Користь сиру чеддер

10. Чеддер — це просто смачно

Існує багато смачних сирів, і чеддер — один з найкращих! Якщо ви любите сири, то, швидше за все, вже не раз куштували різні види сиру чеддер. Якщо ж ви поки що не знайшли свій сир, то почати можна саме з сиру чеддер — швидше за все, він вас не розчарує!

А які сири любите Ви?

Читайте також: 10 надзвичайно смачних сирів, які варто скуштувати вже сьогодні

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття