Кулінарія для сирних гурманів — 3 рецепти з моцарелою, проволоне та сиром чеддер
У цій статті ми розповімо вам про три види сиру: моцарелу, проволоне та сир чеддер, а також про те, що можна (і навіть потрібно!) з ними приготувати.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Сьогодні в світі існують сотні, а то й більше, різних сирів. М'які та тверді, розсольні та кисломолочні, копчені та плавлені — асортимент величезний. Отже, якщо у вас досі немає улюбленого сиру, це означає, що ви його ще просто не знайшли, і все попереду.
У цій статті ми розповімо вам про три види сиру: моцарелу, проволоне та сир чеддер, а також про те, що можна (і навіть потрібно!) з ними приготувати.
Моцарела
Моцарела — це молодий м'який сир, родом з італійської Кампанії. Моцарела буває двох видів: з молока чорних буйволиць і моцарела з коров'ячого молока. Час дозрівання моцарели — від 1 до 3 днів, текстура — м'яка.
На полицях українських супермаркетів зустрічається в основному моцарела з коров'ячого молока: в розсолі, моцарелла та копчена.
В 100 грамах моцарели — приблизно 300 калорій. Крім того, в цьому смачно сирі міститься багато кальцію (приблизно 500 мг) і фосфору (приблизно 350 мг).
Моцарела широко використовується в кулінарії: як інгредієнт для салатів (зокрема, моцарела — необхідний інгредієнт для приготування італійського салату Капрезе), піци, лазаньї, м'яса, м'ясних та овочевих запіканок (наприклад, кіша або касеролі).
У цій статті пропонуємо вам рецепт такої смачноїта простої страви як смажені сирні кульки з моцарелою.
- 200-250 грамів моцарели (сирних кульок в розсолі)
- 1 чашка борошна
- 2 збитих яйця
- 2 чашки панірувальних сухарів
- 1 столова ложка подрібненої петрушки
- 1 столова ложка цедри лимона
- Дрібка червоного перцю
- Сіль та чорний перець за смаком
- Соус на ваш вибір (кетчуп, майонез або інший)
Для цієї страви вам знадобиться фритюрниця або глибока сковорода. Кульки моцарели відкиньте на друшляк, дайте стекти рідині і трохи підсушіть (або промокніть паперовим рушником). Тепер візьміть три глибокі тарілки. В першу тарілку висипте борошно, в другу — збиті яйця, у третій перемішайте сухарі, зелень, цедру лимона, сіль і перець. Кульки моцарели обваляйте спочатку в борошні, потім в яйці, після чого в сухарях. Поставте сирні кульки в морозильник на 10 хвилин, після чого підсмажте в олії так, щоб вони придбали золотистий відтінок і стали хрусткими. Підсмажені сирні кульки викладіть на друшляк або паперовий рушник, щоб стекло масло. Подавайте сирні кульки з соусом. Смачного!
Проволоне
Сир проволоне — напівтвердий італійський сир, випускається у формі мішечка. Проволоне родом з італійського регіону Базиліката, де його почали виробляти ще в кінці 19 століття. Буває класичний і копчений.
У 100 грамах проволоне — приблизно 350 калорій. У цьому сирі міститься безліч корисних вітамінів та мікроелементів: кальцію, магнію, заліза, а також вітамінів А, С і D.
Сир проволоне широко використовується для приготування бутербродів і сендвічів, піци, лазаньї, салатів і сирних супів (так як він добре плавиться).
Пропонуємо вам рецепт сирних рулетів з сиром проволоне.
- 10 шматочків хліба для сендвічів, без скоринки
- 200 грамів творожного сиру
- 3 столові ложки подрібненого часнику
- 3 столові ложки подрібненої цибулі
- Дрібка кайенского перцю
- 10 скибочок сиру проволоне
- 10 дерев'яних зубочисток
- Півчашки розтопленого вершкового масла
Духовку нагрійте до 200 градусів. Шматочки хліба вирівняйте качалкою для розкочування тіста. У глибокій тарілці добре перемішайте творожний сир, цибулю, часник і кайенский перець (можна за допомогою блендера). Розподіліть сирну масу по шматочках хліба, зверху покладіть шматочок сиру проволоне. Заверніть хліб в рулетик і закріпіть зубочисткою. Кожен рулетик вмочіть в розтоплене масло і викладіть на форму для запікання. Запікайте сирні рулети в духовці 5 хвилин, після чого переверніть, і знову запікайте 5 хвилин. Коли страва буде готове, вийміть зубочистки і подавайте на стіл. Смачного!
Чеддер
Чеддер — один з найбільш відомих видів англійського сиру. Чеддер — твердий сир з коров'ячого молока, який може дозрівати від двох місяців до декількох років. Назва сиру походить від місця початкового виробництва — села Чеддер в англійському графстві Сомерсет.
У 100 грамах сиру чеддер — приблизно 400 калорій. У ньому міститься кальцій, магній, залізо, вітаміни А, D і групи B.
Як і інші види твердого сиру, чеддер широко використовується в кулінарії — для приготування яєчні, запіканок, супів-пюре, салатів, та багатьох інших страв.
Пропонуємо вам рецепт солоного печива з сиром чеддер. Спробуйте — це дуже смачно і просто!
- 2 чашки борошна
- 3 чайних ложки пекарського порошку
- Сіль
- 1 чашка подрібненого на тертці сиру чеддер або будь-якого іншого твердого сиру
- 2/3 чашки молока
- Чверть чашки масла
- Чверть чайної ложки часникового порошку
Спочатку підготуйте сипучі інгредієнти: візьміть 2 чашки борошна, 3 чайних ложки пекарського порошку, половину чайної ложки солі, і добре все перемішайте. Духовку нагрійте до 230 градусів, форму для запікання змастіть маслом. У тарілці добре перемішайте борошняну суміш, чеддер і молоко — так, щоб тісто вийшло м'яким і однорідним. Ложкою викладіть тісто на деко і поставте в духовку на 8-10 хвилин. Масло розтопіть в окремій каструлі, додайте в нього часниковий порошок. Коли печиво буде готове, змастіть його часниковим маслом. Печиво готове!
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття