Menu
Источник: pixabay.com

Для чого потрібно їсти продукти з високим вмістом білка — що говорять вчені

У цій статті ми розповімо про те, чому варто їсти багато білка і де його брати.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Дорослій людині потрібно приблизно 60 грамів білка в день. Багатий білками раціон необхідний для того, щоб бути здоровим і підтримувати хорошу форму. Крім того, є вигоди, які можна отримати, якщо додати в раціон високобілкові продукти. У цій статті ми розповімо про те, чому варто їсти багато білка і де його брати.

Коротко про білок

За даними Вікіпедії, жінкам потрібно споживати від 58 до 87 грамів білка (протеїну) на добу, чоловікам — від 65 до 117 грамів на добу.

При споживанні недостатньої кількості білка стає складно скинути вагу, як і наростити м'язову масу; сповільнюється метаболізм; болять м'язи і коливається настрій; знижується імунітет і наростає втома.

У той же час, за даними численних досліджень, споживання білка має багато вигод — про ці вигоди ми і розповімо в цій статті.

1. Споживання високобілкової їжі знижує апетит і допомагає схуднути

Три макроелементи — жири, білки і вуглеводи — діють по-різному, і білки найкраще насичують, дозволяючи зберігати відчуття ситості за рахунок меншої кількості їжі. Про це йдеться в різних дослідженнях. Частково це пов'язано з тим, що вживання білкової їжі знижує рівень греліну, який називають гормоном голоду, і підвищує рівень пептиду YY, який відповідає за відчуття ситості.

Окремі дослідження показали, що збільшення частки білка в раціоні допомагає знизити відчуття голоду і схуднути. Тому, якщо ви стежите за фігурою і хочете скинути кілька кілограмів, додайте в раціон більше білкових продуктів, наприклад, м'яса, риби, молочних продуктів, кисломолочного сиру і т.п.

Наукові дослідження про білок

2. Людям, які споживають більше білка, простіше дотримуватися дієти

Споживання їжі з високим вмістом білка на сніданок допомагає уникнути численних перекусів протягом дня і вечірнього голоду. Тоді як високобілкова вечеря допомагає зберегти ситість до ранку і менше з'їсти під час сніданку. Про це ми вже писали в статті Чим корисний сир і коли краще його їсти.

3. Їжа для спортсменів та бодібілдерів

Відомо, що для нарощування м'язової маси потрібно багато білка. Це підтверджується численними дослідженнями. Крім того, білок необхідний, якщо ви скидаєте вагу, але хочете зберегти м'язову масу.

Фахівці Яготинського маслозаводу розробили новий кисломолочний напій Закваска PRO, який відрізняється зниженим вмістом жиру (0,5%) і підвищеним вмістом молочного білка. Якщо в звичайній заквасці вміст молочного білка становить 2,8%, то в заквасці PRO — не менш 4,5%. Білкова закваска випускається в пляшці об'ємом 450 грамів, в якій міститься не менше 20 грамів білка. Закваска PRO буває без наповнювачів і з полуницею.

Наукові дослідження про білок

4. Білок, як і кальцій, фосфор і вітамін D, корисний для здоров'я кісток

За даними досліджень, білки тваринного походження необхідні для здоров'я кісток і запобігання остеопорозу. Також читайте про те, в яких продуктах міститься найбільше кальцію, фосфору та вітаміну D.

5. Білок допомагає витрачати калорії

В одному дослідженні порівнювалися дві групи учасників: ті, хто споживав більше білка, і ті, хто споживав його менше. Виявилося, що в першій групі витрачалосябільше калорій, ніж в першій.

Крім того, відомо, що якщо повечеряти високобілковою їжею, то збільшаться витрати енергії в стані спокою (це кількість калорій, які витрачаються після занять в спортзалі танавіть під час сну).

6. Білок корисний для здоров'я

Крім контролю ваги і нарощування м'язової маси, білок необхідний для нормального функціонування людського організму, його органів і систем. Про це більше читайте в статті Скільки потрібно білка і де його брати — 10 продуктів з високим вмістом білка.

7 смачних продуктів, в яких міститься найбільше білка

Існує багато продуктів з високим вмістом білка. У цій статті ми підібрали тільки ті продукти, які не потрібно готувати.

Білкова закваска: в 100 грамах спеціальної білкової закваски PRO, призначеної для активних людей, міститься 4,5 гр білка (тобто, в одній пляшці — не менш 20 гр білка).

Мигдальні горіхи: 21 гр білка на 100 гр горіхів. Крім білків, в мигдальних горіхах міститься вітамін молодості і краси біотин, вітамін Е, калій, кальцій, а також магній, який забезпечує гарний настрій.

Кисломолочний сир: в 100 гр сиру 5% жирності міститься 16 гр білка при калорійності всього 117 калорій. Чим не ідеальний перекус для тих, хто стежить за здоров'ям і фігурою?

Читайте також: 10 надзвичайно смачних сирів, які варто спробувати вже сьогодні

Наукові дослідження про білок

Турецький йогурт: в 100 гр турецького йогурту — 3,75 гр білка. Турецький йогурт може стати прекрасним перекусом сам по собі, а можна додати в нього трохи горіхів, насіння, фруктів, сухофруктів.

Наукові дослідження про білок

Тунець в олії: в 100 гр— 23 гр білка.

Хліб з висівками: в 100 гр— 7 гр білка.

Гарбузове насіння: 19 гр білка на 100 гр. Насіння гарбуза можна додавати в молочні і кисломолочні смузі.

Міститься білок і в молочних продуктах: молоці, кефірі, ряжанці, Геролакті, простокваші, фруктових йогуртах. Напої, приготовлені на молочних продуктах (наприклад, смузі, молочні шейки) стануть не тільки смачним десертом, але й забезпечать ваш організм вітамінами, мікроелементами і білком.

Наукові дослідження про білок

За матеріаламиauthoritynutrition.com

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття