
Меню сирного гурмана — правила та секрети сирної тарілки
У наш час, на щастя для нас, вибір сирів — величезний. Сьогодні на полицях українських супермаркетів можна знайти як вишукані сири європейських виробників, так і українські аналоги елітних сирів (більш доступні за ціною українському споживачеві), наприклад Парменталь, Мааздам або Пирятин від ТМ «Пирятин».
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
За час існування нашого блогу, ми встигли написати про все на світі: про те, як готувати лазанью, кіш і касероль; про те, як правильно вибирати молоко; про те, які бувають види сирів; а також про багато чого іншого. Однак, як виявилося, є тема, про яку ми не писали ні разу — а саме про правила та секрети сирної тарілки. Виправляємося!
У наш час, на щастя для нас, вибір сирів — величезний. Сьогодні на полицях українських супермаркетів можна знайти як вишукані сири європейських виробників, так і українські аналоги елітних сирів (більш доступні за ціною українському споживачеві), наприклад Парменталь, Мааздам або Пирятин від ТМ «Пирятин».
Читайте також: 10 надзвичайно смачних сирів, які варто спробувати вже сьогодні
Тому сьогодні, якщо потрібно накрити сирний стіл і зібрати сирну тарілку, вибрати є з чого. Однак варто дотримуватися певних правил і знати кілька секретів сирної тарілки, про які ми й розповімо в цій статті.
Правила та секрети сирної тарілки
Пункт перший — кухонне приладдя
Сирну тарілку прийнято викладати не на тарілку, а на дерев'яну дошку будь-якої форми — спеціальну круглу або звичайну кухонну дошку. Їсти сири з сирної тарілки прийнято руками або за допомогою дерев'яних шпажок. Ще один важливий момент: для різних сирів існують різні ножі, однак якщо це ваша перша сирна тарілка, цілком можна обійтися звичайним кухонним ножем (крім того, частину сирів вам можуть нарізати в супермаркеті).
Пункт другий — як вибрати сири для сирної тарілки
Насправді, вибір сирів для вашої сирної тарілки — виключно справа смаку і вподобань. Однак існують деякі загальні правила. Перш за все, варто вибиратися різні види сирів:
- Сири з тривалим терміном дозрівання (Парменталь, Пирятин) і молоді сири (Моцарелла).
- Тверді сири (Чеддер, Парменталь, Голландський) і м'які сири (Моцарелла).
- Сири з класичним смаком (Чеддер, Російський, Мааздам) і сири з оригінальними смаками (Горіховий з фенугреком, Левине серце, Король сирів).
Для сирної тарілки рекомендується брати непарну кількість сирів: три або п'ять, максимум — сім.
Читайте також: Меню сирного гурмана — 10 сирів з оригінальними смаками
Пункт третій — доповнення до сирів
На сирній тарілці, крім безпосередньо сирів, можна подавати додатково до 5 компонентів: свіжі фрукти (особливо яблука, груші, виноград, інжир, ківі, ананас, вишню), джеми і варення (з ягід, смородини, слив, абрикосів), сухофрукти (курага, фініки, журавлина), горіхи (волоський, фундук, мигдаль, кеш'ю), солоні крекери, шматочки французького багета або свіжого хліба на ваш вибір, оливки.
Пункт четвертий — як викладати
Викладати сир на сирну тарілку потрібно так, щоб між різними видами сиру залишався вільний простір (в такому випадку аромати сирів не будуть змішуватися).
Пункт п'ятий — вино
Для різних видів сиру існують різні види вина, тому вибір вина буде залежати від того, які ви виберете сири. Наприклад, сир «Пирятин», який виготовляється за аналогією з датським сиром «Хаварті», добре поєднується з білим вином, тоді як сир «Чеддер» — з сидром і неміцними винами.
Читайте також: Гід по сирах для справжнього гурмана
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття