
Як забезпечити здоров'я щитовидної залози — 10 багатих на селен продуктів
У цій статті ми розповімо, для чого потрібен селен в організмі людини, та в яких 10 продуктах він міститься.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Селен — це мікроелемент, який життєво важливий для нормального функціонування щитовидної залози. Селен міститься в багатьох харчових продуктах, проте його кількість залежить від того, в якому грунті вирощувався продукт. У цій статті ми розповімо, для чого потрібен селен в організмі людини, та в яких 10 продуктах він міститься.
Мікроелемент селен — що потрібно знати
Дефіцит селену призводить до больових відчуттів в м'язах та суглобах, погіршення стану волосся, і появи білих плям на нігтьовій пластині.
У запущених випадках дефіцит селену може призводити до стану, відомого як хвороба Хашимото — це аутоімунне захворювання щитовидної залози, при якому в організмі виробляються клітини, атакуючі щитовидну залозу.
Надлишок селену призводить до дихальних проблем, може викликати діарею і навіть втрату волосся.
Добова норма селену становить 70 мікрограмів.
Читайте також: 10 продуктів для імунітету, гарного зору та здорової шкіри
Функції селену в організмі
Селен, як і інші вітаміни та мікроелементи, виконує в організмі безліч важливих функцій. Ось три основних:
- Селен як антиоксидант. Селен діє як антиоксидант — він допомагає вивести з організму вільні радикали, які призводять до проблем зі здоров'ям (таких як рак, проблеми з серцем, передчасне старіння).
- Імунітет. Селен важливий для роботи імунної системи. Він бере участь в процесах, які безпосередньо впливають на стан імунітету.
- Щитовидка. Селен — другий за важливістю після йоду мікроелемент, який впливає на роботу щитовидної залози. Без селену, щитовидна залоза не може нормально функціонувати. Крім того, при дефіциті селену може виникнути надлишок йоду.
- Читайте також: 9 смачних продуктів для міцних нервів
Топ-10 продуктів з високим вмістом селену
Селен міститься в багатьох харчових продуктах, однак у нього є одна важлива особливість: вміст цього мікроелементу в продуктах харчування залежить від того, в якому грунті був вирощений продукт. Тому, якщо ви хочете споживати продукти, багаті селеном, перевіряйте надписи на етикетках харчових продуктів.
1. Бразильські горіхи
Бразильські горіхи — це продукт-лідер за вмістом селену. Так, в 100 грамах бразильських горіхів міститься 1917 мкг селену. Невелика кількість селену містяться в кеш'ю, чорному волоському горісі та горісі макадамія.
2. Риба і морепродукти
У рибі та морепродуктах міститься досить велика кількість селену: в 100 грамах тунця — 108 мкг, в 100 грамах устриць — 154 мкг. Сорти багатоїселеном риби: морський окунь, риба-меч, палтус, тілапія, скумбрія, снеппер. Види багатих селеном морепродуктів: мідії, восьминіг, м'ясо омара, молюски, креветки, кальмари.
3. Цільнозерновий хліб
У 100 грамах цільнозернового хліба з пшеничного борошна міститься 40 мкг селену. Також, багатий селеном хліб з вівсяними висівками.
4. Крупи
Крупи, в яких міститься селен: коричневий рис, перлова крупа, вівсяні пластівці, квіноа.
5. Насіння
У насінні соняшнику досить багато селену: в 100 грамах — 79 мкг. Невелика кількість селену є в насінні чіа, насінні кунжуту, насінні льону тагарбузовому насінні.
6. М'ясо
М'ясо — важливе джерело селену. У 100 грамах свинини міститься 51 мкг мікроелемента, яловичини — 44 мкг, курятини та індичатини — майже 40 мкг.
Про те, як приготувати м'ясо, читайте в статті Готуємо м'ясо як шеф-кухар: курка, яловичина та ягнятина з моцарелою.
7. Сир
Сир — це корисний продукт, в якому міститься кальцій, фосфор, вітамін В12, рибофлавін, і селен. У 100 грамахсиру — від 10 до 30 мкг селену. Варто враховувати: більше селену буде в молоці корови, якахарчується рослинами, що росли в багатому селеном грунті.
З сиром можна приготувати багато смачних страв, наприклад сирники. Більше про сир читайте в статті Чим корисний сир і коли краще його їсти.
8. Яйця
Всі ми знаємо, що яйця — це смачно та корисно (в яйцях міститься рибофлавін, вітамін В12, фосфор, вітамін D). Крім того, в одному середньому яйці міститься 13,9 мкг селену.
Про рецепти приготування яєць читайте в статті 5 найсмачніших рецептів омлету з молоком.
9. Гриби
У 100 грамах печериць кріміні— 26 мкг селену. Крім того, цей мікроелемент міститься в сортах шиітаке, портобелло, в різних видах печериць.
10. Макарони
У 100 грамах цільнозернових спагетті — 26 мкг селену. З цільнозерновими спагетті можна приготувати пасту карбонара — як це краще зробити, читайте в статті Готуємо по-італійськи: паста карбонара — смачні рецепти з беконом і вершками.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття