Menu
Джерело: pexels.com

Чим корисний сир і коли краще його їсти

Звичайно ж, ви знаєте, що кисломолочний сир корисний для здоров'я та фігури. У той же час, у сиру як у продукту харчування є свої особливості — про них ми й розповімо у цій статті.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Звичайно ж, ви знаєте, що кисломолочний сир корисний для здоров'я та фігури. У той же час, у сиру як у продукту харчування є свої особливості — про них ми й розповімо у цій статті.

Чим корисний сир

Для здоров'я сир корисний тим, що допомагає скинути вагу, є прекрасним джерелом білків, вітамінів групи В і здорових жирів, а також різноманітних мінералів — кальцію, магнію, калію, фосфору, цинку і селенію, кожен з яких необхідний для нормального функціонування організму.

Одна чашка (226 г) знежиреного сиру (1% жирності) забезпечує:

  • Калоріі — 163
  • Білок — 28 г
  • Вуглеводи — 6,1 г
  • Жири — 2,3 г
  • Фосфор — 30% добової норми
  • Натрій — 30% добової норми
  • Селеній— 29% добової норми
  • Вітамін B12 — 24% добової норми
  • Рибофлавін — 22% добової норми
  • Кальцій — 14% добової норми
  • Фолат — 7% добової норми
  • Користь сиру

Білок в сирі

Одна з найважливіших характеристик кисломолочного сиру — це високий вміст білка. Кожна тканина і клітина людського організму містить протеїни, для нормального росту і функціонування необхідні протеїнові молекули. У сирі містяться амінокислоти, які допомагають тілу виробляти білок. Крім того, сир є незамінним джерелом повноцінного білка, тобто амінокислот, які необхідні організму і не можуть вироблятися самостійно. Споживання продуктів, які містять повноцінний білок, знижує ризик дефіциту амінокислот, які необхідні для нормального функціонування організму.

Жири в сирі

Сир є прекрасним джерелом здорових жирних кислот. Молочні продукти містять ненасичену пальмітолеїнову кислоту, яка, як з'ясували вчені Гарвардського університету, знижує ризик діабету другого типу. У той же час, оптимальна кількість цієї жирної кислоти поки що не встановлена, тому при споживанні жирного і часткового знежиреного сиру рекомендується дотримуватися помірності.

Вітаміни та мікроелементи в сирі

Крім того що сир допомагає скинути вагу, цей кисломолочний продукт містить велику кількість поживних речовин, необхідних для гарного самопочуття. У число елементів, що містяться в сирі, входить вітамін B12 (необхідний для нормального функціонування нервової системи), вітамін B2 або рибофлавін (відповідає за метаболізм і роботу життєво важливих органів), вітамін А (корисний для вироблення клітин, які відповідають за імунну систему і стан шкіри), та інші.

Як і інші молочні продукти, сир містить кальцій і фосфор — ці мікроелементи зміцнюють кістки та зуби, а кальцій добре впливає на стан нервової та м'язової систем. Також, в сирі міститься натрій, необхідний для регуляції кров'яного тиску. У той же час, в деяких видах сиру може міститися багато натрію. Тому, якщо ви стежите за вмістом солі в раціоні, звертайте увагу на вміст сиру.

Користь сиру

Кисломолочний сир і вага

На відміну від сирів таких як голландський, чеддер, моцарелла і т.п., які навряд чи можна вважати дієтичними, кисломолочний сир — це прекрасний дієтичний продукт для тих, хто хоче скинути вагу чи просто стежить за фігурою. У 100 грамах кисломолочного сиру міститься менше ніж 100 калорій, тоді як в 100 грамах сиру чеддер — понад 400 калорій.

Коли краще їсти сир — вранці чи ввечері?

Здорова людина може їсти сир будь-коли— все залежить від раціону, режиму дня та особистих вподобань. Як відомо, сир — продукт, багатий білком, а білок довго засвоюється, тому сир прекрасно підходить для сніданку. Поснідавши сиром, ви не будете відчувати голод протягом декількох годин (казеїн відноситься до складно засвоюваних білків і на його засвоєння може піти від 4 до 6 годин). Єдине застереження — не варто ввечері їсти жирний сир, щоб не перенавантажувати підшлункову залозу.

Крім того, існує багато причин, чому варто вживати знежирений кисломолочний сир на вечерю, за кілька годин до сну. Ось деякі з них:

1. Сир знижує ранкове відчуття голоду

Білок, що міститься в сирі, називається казеїн. Казеїн переробляється людським організмом повільніше, ніж інші види білків. Завдяки цьому, перекусивши сиром увечері, зранку у вас буде менший апетит.

2. Сир прискорює метаболізм

Білки, особливо казеїн, відносяться до поживних речовин, які повільно переробляються організмом. Якщо порівнювати з іншими поживними речовинами, то для засвоєння білків потрібно більше калорій — в результаті прискорюється метаболізм, і ви швидше скидаєте вагу. Таким чином, якщо створити звичку їсти сир на вечерю, вам буде простіше скинути зайві кілограми.

Користь сиру

3. Сир збільшує витрати енергії в стані спокою

Крім спалювання калорій під час сну, регулярне споживання сиру перед сном допомагає збільшити витрати енергії в стані спокою (це кількість калорій, які витрачаються після занять в спортзалі та коли ви перебуваєте в стані спокою). Згідно з дослідженням, проведеним в 2014 році, споживання казеїнового білка перед відходом до сну збільшує витрати енергії в стані спокою наступного ранку. Звичайно, частина калорій спалюється під час занять спортом, однак 60-75% калорій спалюються саме протягом дня — тому, якщо ви хочете скинути вагу, враховуйте витрати енергії в стані спокою.

4. Сир покращує сон

Сир входить до числа продуктів, багатих на триптофан. Триптофан — це амінокислота, яка допомагає краще спати вночі, а також запобігає безсонню, депресії та тривожності.

5. Сир допомагає нарощувати м'язову масу

Це відбувається двома способами. По-перше, завдяки високому вмісту білка і низькому вмісту вуглеводів, що підвищує рівень гормону росту. По-друге, завдяки значному вмісту кальцію, який підвищує рівень тестостерону. Обидва чинники допомагають швидше наростити м'язову масу.

6. Сир допомагає позбутися жиру

Молочні продукти, сир в тому числі, які містять багато білка і кальцію, допомагають швидше скинути жир. У дослідженні, учасники якого споживали молочні продукти три рази на день, було очевидно, що скидання жирових відкладень відбувається швидше звичайного. Крім того, сир містить амінокислоту лейцин, яка бере активну участь в спалюванні жиру і нарощування м'язової маси.

Висновок? Кисломолочний сир однозначно належить до продуктів, корисних для здоров'я та фігури, і їсти сир можна в будь-який час — як вранці, так і ввечері.

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.

Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття