Menu
Джерело: stocksnap.io

9 смачних продуктів для міцних нервів

У цій статті ми розповімо, навіщо потрібен вітамін В12, та в яких продуктах його найбільше.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Вітамін В12 або кобаламін це один з найскладніших вітамінів, на сьогодні відомих науці. Навіть невеликий дефіцит вітаміну В12 може привести до анемії, викликати втому і депресію. Серйозний дефіцит вітаміну В12 призводить до пошкоджень мозку та центральної нервової системи. Вітамін В12 виробляється бактеріями і міститься в продуктах тваринного походження. У цій статті ми розповімо, навіщо потрібен вітамін В12, та в яких продуктах його найбільше.

Читайте також: «Вітамін краси»: для чого потрібен рибофлавін та де його шукати

Що потрібно знати про вітамін В12 — 7 фактів

Вітамін В12, або кобаламін, має серйозний та різнобічний вплив на стан здоров'я людини, в тому числі:

1. Вітамін В12 впливає на рівень енергії

Кобаламін бере участь в переробці вуглеводів і необхідний для нормального метаболізму. Також, вітамін В12 необхідний для нормальної роботи м'язів і впливає на здатність до фізичної активністі. Дефіцит вітаміну В12 проявляється у вигляді втоми і навіть виснаженості.

Продукти для міцних нервів

2. Вітамін В12 важливий для нормального функціонування пам'яті

Дефіцит вітаміну В12 може привести до серйозних неврологічних і навіть психіатричним проблем. Так як кобаламін впливає на роботу нервової системи, його дефіцит позначається на когнітивних функціях. Дієта, багата на вітамін В12, знижує ризик окремих нейродегенеративних захворювань, в тому числі хвороби Альцгеймера та деменції.

3. Вітамін В12 впливає на настрій

Дефіцит вітаміну В12 призводить до депресії, тривожності та коливань настрою. Для того, щоб організм міг нормально справлятися зі стресом і перепадами настрою, необхідна достатня кількість вітаміну В12. Крім того, кобаламін впливає на здатність до концентрації та когнітивні процеси, в тому числі здатність до навчання.

Читайте також: 10 продуктів для імунітету, гарного зору та здорової шкіри

4. Вітамін В12 важливий для здоров'я серця

Вітамін В12 в організмі людини сприяє зниженню рівня амінокислоти гомоцистеїн, яка вважається одним з основних факторів ризику для захворювань серця. За деякими даними, вітамін В12 контролює рівень холестерину в крові та допомагає контролювати рівень кров'яного тиску.

5. Вітамін В12 впливає на зовнішній вигляд

Вітамін В12 важливий для нормального вироблення клітин, отже впливає на стан волосся, шкіри та нігтів. Для шкіри вітамін В12 важливий, так як допомагає зняти сухість, почервоніння, запалення і шрами від вугрів.

Продукти для міцних нервів

6. Вітамін В12 впливає на травлення

Кобаламін необхідний для нормального метаболізму і переробки їжі в шлунку, а в кишечнику сприяє виробленню корисних бактерій, необхідних для процесу травлення.

7. Вітамін В12 захищає від раку

Відомо, що вітамін В12 захищає від окремих видів раку, особливо якщо приймати його разом з фолієвою кислотою.

Крім вищевказаного, вітамін В12 сприяє виробленню червоних кров'яних клітин, тобто захищає від анемії, необхідний при вагітності, та ін.

Добова потреба у вітаміні В12 складає до 3 мкг на добу. Так в яких продуктах міститься вітамін В12?

9 продуктів з вмістом вітаміну В12

1. Морепродукти

У 100 грамах молюсків міститься 99 мкг вітаміну В12. Інші джерела вітаміну — устриці та мідії.

Продукти для міцних нервів

2. Яловича печінка

В одній зі статей ми розповідали про те, наскільки корисна для здоров'я яловича печінка і як її можна приготувати. У 100 грамах яловичої печінки міститься 83 мкг вітаміну В12. Інші джерела вітаміну: ліверна ковбаса, куряча печінка, паштет фуа-гра.

3. Риба

Хороші джерела вітаміну В12 —це такі сорти риби як скумбрія, лосось, оселедець, тунець, сардини та форель. У 100 грамах скумбрії — 19 мкг вітаміну В12.

Продукти для міцних нервів

4. Ракоподібні

Це краби, креветки, лангусти і омари. У 100 грамах крабового м'яса — 11,5 мкг вітаміну В12.

5. Червоне м'ясо

У 100 грамах яловичини міститься 6,2 мкг вітаміну В12.

6. Молоко

У 100 грамах нежирного молока міститься до 0,5 мкг вітаміну В12. Про те, які ще вітаміни та корисні мікроелементи містяться в молоці, читайте в статті Користь молока для всієї родини: кому та скільки потрібно молока, щоб бути здоровим.

Продукти для міцних нервів

7. Йогурт

Йогурт — прекрасне джерело не тільки кальцію і пробіотиків, але й вітаміну В12. Більше про користь йогурту читайте в статті 10 причин почати їсти йогурт — чим цей продукт буде корисний саме вам.

8. Сири

В окремих видах сирів міститься значна кількість вітаміну В12: норвезький сир брюност, м'який сир моцарелла, сир, німецький тільзіттер, білий сир, грецький фета, швейцарський сир, та інші. У 100 грамах моцарели — приблизно 0,5 мкг вітаміну В12.

9. Яйця

Вітамін В12 міститься в багатьох видах яєць: курячих, гусячих, качиних, індичих та перепелиних.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття