Menu
Джерело: pexels.com

Що потрібно їсти для гарного обміну речовин

У цій статті розглянемо, в яких продуктах міститься найбільше вітаміну B5. 

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Пантотенова кислота або вітамін B5 — це водорозчинний вітамін, який, як і інші вітаміни групи B, важливий для нормального обміну речовин. Дефіцит вітаміну B5 призводить до втоми, дратівливості та інших неприємних наслідків. У цій статті розглянемо, в яких продуктах міститься найбільше вітаміну B5.

Вітамін В5, як і інші вітаміни групи В, грає важливу роль в обміні речовин. Крім того, вітамін В5 необхідний для синтезу жирів та вироблення гормонів надниркових залоз.

Симптомами дефіциту вітаміну B5 є втома, мігрені, безсоння, м'язові судоми, депресія, дратівливість, знижений вміст цукру в крові.

Адекватний рівень споживання вітаміну B5 становить 5 мг в день, добова норма 10 мг в день. Підвищена кількість вітаміну В5 потрібна при посилених фізичних навантаженнях, вагітності та годуванні груддю.

Корисні властивості вітаміну В5

Вітамін В5 сприяє хорошому обміну речовин. Існує кілька вітамінів, які беруть участь в обміні речовин, і вітамін В5 один з них. Він допомагає організму переробляти білки, жири і вуглеводи, які ми отримуємо з їжею, в енергію. Це дуже важливо для підтримки ваги і здорового способу життя, а також для того, щоб вистачало енергії для фізичних вправ.

Вітамін В5 необхідний для здорової чистої шкіри. Дослідження показали, що вітамін В5 важливий для стану шкіри і навіть для лікування вугрового висипу.

Вітамін В5 впливає на стан нервової системи. Достатній рівень вітаміну В5 сприяє зниженню втоми і стресу.

Крім того, вітамін В5 корисний для роботи серцево-судинної системи. Як показали дослідження, певні дозування вітаміну В5 можуть істотно знижувати рівень холестерину, що позитивно позначається на роботі серцево-судинної системи. Крім того, відомо, що пантотенова кислота корисна для загоєння ран.

Продукти, в яких міститься вітамін В5

Вітамін B5 міститься в безлічі продуктів: овочах, м'ясі, крупах, бобових, яйцях та молоці. Пропонуємо вам список з 10 продуктів, в яких міститься найбільше вітаміну В5.

1. Гриби

У грибах міститься багато корисних речовин, і вітамін В5 — один з них. Найбільше пантотенової кислоти — в грибах шиїтаке (3,59 мг в 100 грамах, що становить третину добової норми). Інші сорти, в яких міститься вітамін В5: печериці, портобелло (різновид шампіньйонів), двуспорові печериці, устричний гриб (глива) і лисичка. Корисно знати, що в грибах міститься багато вітаміну D. Приготувати гриби можна безліччю різних способів, наприклад стушкувати або підсмажити в сметані.

Продукти з вітаміном В

2. Яйця

Яйця — ще один продукт, в якому міститься багато вітаміну В5 (в середньому яйці — 0,7 мг). Так що, якщо ви любите яєчню або омлет, то це не тільки смачно, але й корисно.

3. Сири

З сиром можна приготувати сендвічі, лазанью, піцу, і багато іншого. Найбільше вітаміну В5 — в норвезькому сирі брюност (в 100 грамах — 3,35 мг). Інші сорти з вмістом цього вітаміну: французькі рокфор та сир з пліснявою, камамбер, італійський твердий сир пармезан, а також м'який грецький сир фета.

4. Жирні сорти риби

У рибі міститься безліч корисних речовин, таких як омега-3 жирні кислоти, а також вітамін В5. На першому місці за вмістом вітаміну В5 — форель (в 100 грамах — 2,24 мг). Крім того, вітамін В5 міститься в лососі і тунці. З морепродуктів, вітамін В5 міститься в м'ясі омара.

5. Авокадо

Авокадо — це смачний та корисний фрукт, в якому містяться вітаміни К, С, калій, мідь, та ін. У 100 грамах авокадо — 1,4 мг вітаміну В5. Авокадо використовується для приготування салатів, бутербродів, холодних закусок, а також молочних і кефірних смузі, які корисні для травлення і загального стану організму.

Продукти з вітаміном В

6. М'ясо

У 100 грамах свинячої вирізки міститься 1,65 мг вітаміну В5, яловичини — 1,61 мг. Міститься вітамін В5 і в яловичій печінці, яку можна готувати з цибулею та сметаною. Вітамін В5 міститься в м'ясі курки, індички, гуски та качки, а також в курячій печінці.

7. Насіння соняшнику

У 100 грамах насіння соняшника міститься 7,06 мг вітаміну В5. Невелика кількість цього вітаміну є в насінні льону. Корисно знати, що насіння соняшнику багате кальцієм і фосфором, які необхідні для здоров'я кісток.

8. Солодка картопля

У 100 грамах — 0,88 мг вітаміну В5. Варто пам'ятати, що солодка картопля — калорійний продукт, однак для вегетаріанців вона служить незамінним джерелом вітаміну В5.

9. Молочні продукти

Вітамін В5 міститься в звичайному нежирному йогурті, а також в молоці.

Продукти з вітаміном В

10. Овочі та бобові

Вітамін В5 міститься в цвітній капусті, броколі, зелених листових овочах, помідорах, моркві, зеленому горошку, часнику.

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття