Menu
Джерело: pexels.com

7 причин, чому варто додати в раціон продукти з пробіотиками

Пробіотики — це корисні для мікрофлори кишечника бактерії, які добре впливають на імунітет, здоров'я судин, стан шкіри, настрій та загальний стан організму.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Пробіотики — це корисні для мікрофлори кишечника бактерії, які добре впливають на імунітет, здоров'я судин, стан шкіри, настрій та загальний стан організму. Найбільше пробіотиків міститься в кефірі, заквасці, йогурті, деяких видах сиру, а також в екзотичних продуктах таких як темпех, кімчіта місо.

Пробіотики важливі не тільки для доброго здоров'я, загального самопочуття та імунітету, але й для шлунково-кишкового тракту і навіть для нервової системи. Якщо людина не отримує достатньої кількості пробіотиків, це може привести до розладів шлунково-кишкового тракту, проблем зі шкірою, частих застуд і багатьох захворювань.

У цій статті ми розповімо про те, як працюють пробіотики і чому вони такі важливі для здоров'я.

Читайте також: Їжа для здоров'я — 10 багатих на пробіотики продуктів

Чому пробіотики важливі для здоров'я

У шлунково-кишковому тракті людини знаходиться багато різних мікроорганізмів, у тому числі бактерій. Коли все нормально, «хороші» бактерії нейтралізують потенційно «небезпечні». Якщо ж кількість «поганих» бактерій переважує кількість «хороших», у людини виникають проблеми зі здоров'ям, такі як діарея, інфекції, зниження імунітету і т.п. В цілому, те, що відбувається в шлунково-кишковому тракті людини, безпосередньо впливає практично на кожну функцію організму і загальне самопочуття.

Крім того, в людський організм потрапляє багато токсинів, які послаблюють функції системи ЖКТ — як наслідок, знижується засвоюваність поживних речовин та підвищується рівень холестерину.

Читайте також: 16 продуктів для здорового серця, судин та кісток

Надлишок токсинів призводить до запальних процесів, зниження імунітету і, як наслідок, погіршення загального стану організму. Бактеріальний дисбаланс в кишечнику впливає на багато серйозних захворювань, таких як артрит, синдром подразненого кишечника, депресія та навіть деякі види раку.

Тому, для доброго здоров'я і самопочуття дуже важлива збалансована мікрофлора кишечника. Щоб в кишечнику підтримувався здоровий баланс «хороших» і «поганих» бактерій, необхідні пробіотики, які можна отримати з кисломолочної закваскою, наприклад, кефіром або йогуртом.

Продукти з пробіотиками

Крім того, «хороші» бактерії необхідні для того, щоб виробляти вітаміни В12 і К2, боротися зі шкідливими бактеріями і грибками, а також виробляти ферменти, які захищають від інфекцій.

Читайте також: 9 смачних продуктів для міцних нервів

Пробіотики підвищують захисні сили організму

Імунна система людини безпосередньо залежить від стану мікрофлори кишечника. Тут на допомогу приходять продукти з вмістом пробіотиків, зокрема ферментовані молочні продукти. Тому в зимово-весняний час, коли ослаблений імунітет, а хворіти не хочеться, будьте особливо уважні до того, що ви їсте, і як при цьому себе почуває себе ваш кишечник.

Пробіотики допомагають при проблемах з кишечником

Досьогодні точно невідомо, що викликає синдром роздратованого кишечника, проте окремі дослідження показали, що пробіотики можуть полегшувати біль і дискомфорт при СРК. Також, пробіотики однозначно показані при діареї, коліті та хворобі Крона, викликаних бактеріями виразках і гастритах, та багатьох проблемах з травленням.

Читайте також: Смузі з кефіром — очищаємо організм після новорічних свят

Продукти з пробіотиками

Пробіотикикорисні при алергіях

В останні роки, ймовірно через погіршення стану навколишнього середовища, все більше людей хворіють на алергію. Окремі дослідження показали, що прийом пробіотиків може істотно послабити симптоми алергії або навіть запобігти захворюванню.

Пробіотикипокращують стан шкіри

Навряд чи хтось сперечатиметься, що стан шлунка і кишечника безпосередньо впливає на стан шкіри. Будь-які проблеми з шлунково-кишковим трактом практично відразу ж позначаються на стані шкіри, і в цьому виипадку теж можуть допомогти пробіотики. Крім того, за результатами деяких досліджень, пробіотики корисні при екземі і псоріазі.

Читайте також: Кефір та його унікальна користь для здоров'я

Продукти з пробіотиками

Пробіотики корисні для гарного настрою

Бактерії, які знаходяться в кишечнику, виробляють 95% серотоніну, який називають «гормоном щастя». Тобто, стан кишечника безпосередньо впливає не тільки на загальне самопочуття, але й на настрій.

В кишечнику засвоюються вітаміни та мікроелементи

Не важливо, наскільки здорові та якісні продукти ви їсте, якщо у вас проблеми з кишечником, вітаміни і мікроелементи просто не будуть нормально засвоюватися. Пробіотики, в свою чергу нормалізують стан кишечника, що покращує засвоюваність корисних речовин.

Читайте також: 10 причин почати їсти йогурт — чим цей продукт буде корисний саме вам

Продукти з пробіотиками

Пробіотики нейтралізують наслідки прийому антибіотиків

Антибіотики бувають необхідні і, в той же час, прийом антибіотиків погано позначається на мікрофлорі кишечника (якщо спрощено, то антибіотики вбивають хороші бактерії в кишечнику). Для того, щоб відновити мікрофлору кишечника після прийому антибіотиків, потрібні продукти з пробіотиками, такі як кефір, йогурт, закваска, геролакт.

Продукти з пробіотиками

Дана стаття має інформаційний характер. При наявності будь-яких захворювань і проблем зі здоров'ям, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

За матеріалами Вікіпедії, draxe.com, drdavidwilliams.com

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття