
16 продуктів для здорового серця, судин та кісток
Вітамін К — це жиророзчинний вітамін, який бере участь в процесі згортання крові. Крім того, вітамін К впливає на засвоюваність кальцію, тому необхідний для здоров'я кісток.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Всі чули про вітаміни A, B, C, D, E, і зараз ви, напевно, задаєтеся питанням, чому ми відразу перейшли до вітаміну К. Справа в тому, що вітамінів від F до J не існує, принаймні поки що. Вітамін К — це жиророзчинний вітамін, який бере участь в процесі згортання крові. Крім того, вітамін К впливає на засвоюваність кальцію, тому необхідний для здоров'я кісток.
Що потрібно знати про вітамін К
Існує два основних типи вітаміну К: К1 і К2. Вітамін К1 міститься в продуктах рослинного походження, особливо в зелених листових. Вітамін К2 міститься в м'ясі, яйцях, рибі, молочних продуктах і виробляється в процесі травлення.
Назва вітаміну К походить від англійського слова koagulation — згортання.
Як вітамін К впливає на здоров'я?
Відомо, що вітамін К запобігає кальцифікації судин, тобто знижує ризик серцевого нападу. Крім того, вітамін К знижує ризик остеопорозу і навіть допомагає поліпшити стан при цьому захворюванні. Також, вітамін К знижує ризик деяких видів раку, таких як рак шлунку, рак товстої кишки, рак носової та ротової порожнини.
Звичайно ж, всі знають, що вітамін К необхідний для нормального згортання крові. За деякими даними, вітамін К допомагає запобігти хворобі Альцгеймера.
Рекомендована добова норма вітаміну К становить 120 мкг для чоловіків і 90 мкг для жінок у віці від 19 років.
Читайте також: 10 продуктів для гарного зору та красивої шкіри
Продукти, в яких міститься вітамін К
1. Сухий та свіжий базилік, інші трави і прянощі
Інші трави — це сушені шавлія та тім'ян, свіжа петрушка, сухий коріандр і суха петрушка, сухий майоран, цибуля-різанець. У 100 г сухого базиліку міститься 1715 мкг вітаміну К.
2. Зелені листові овочі
Зелені листові овочі — продукти-лідери за вмістом вітаміну К. Це кучерява капуста, шпинат, листова гірчиця, капуста браунколь, листовий буряк, молоде листя кульбаби, італійська броколі, та інші. У 100 грамах капусти браунколь — 817 мкг вітаміну К, тобто більше восьми добових норм.
Крім вітаміну К, в зелених листових овочах безліч інших вітамінів та корисних мікроелементів, наприклад, в капусті браунколь — клітковина, білок та жирні кислоти Омега-3, в шпинаті — вітамін Е і С, в латуку — вітамін А та калій.
3. Салатні овочі
До них відносяться весняна зелена цибуля, крес-салат, цикорний салат, латук, селера, рукола. У 100 грамах зеленої цибулі — 207 мкг вітаміну К, тобто більш ніж дві добових норми.
4. Капустяні овочі
Це брюсельська капуста (в 100 грамах — 140 мкг вітаміну К), броколі, білокачанна капуста, червона капуста, пекінська капуста, савойська капуста та цвітна капуста.
5. Гострі спеції
Це в першу чергу мелений червоний перець, порошок каррі, а також кайєнский перець. Найбільше вітаміну К — в молотом червоному перці чілі (105 мкг в 100 грамах).
6. Інші зелені овочі
Це спаржа, цибуля-порей, плоди окри, солодкий кріп. У 100 грамах спаржі — близько половини добової норми вітаміну К (50 мкг).
7. Огірки
У 100 грамах солодких огірків — 76 мкг вітаміну К. Міститься вітамін К і в маринованих огірках, а також в огірках в кислому і солодкому маринаді.
8. Соєві боби
У 100 грамах соєвих бобів — 70 мкг вітаміну К.
9. Оливкова олія
Ми вже писали про те, що в рослинних оліях міститься багато вітаміну Е. Крім того, в них міститься і вітамін К: в оливковій олії, соєвій, каноловій та кунжутній. У 100 грамах оливкової олії — 60 мкг вітаміну К.
Читайте також: Що їсти, щоб добре виглядати — 12 продуктів з вітаміном Е
10. Сухофрукти
У 100 грамах чорносливу — 59 мкг вітаміну К. Крім того, вітамін К міститься в сушеній чорниці, грушах, смородині, родзинках.
11. Молочні продукти
Вітамін К міститься в плавленому сирі та інших видах ферментованих молочних продуктів.
Читайте також: 15 причин, чому варто пити молоко кожен день
12. М'ясо і риба
Це яловичина, куряче м'ясо, куряча печінка, устриці, тріска, тунець в олії — в них міститься невелика кількість вітаміну К.
13. Помідори і томатна паста
Помідори прекрасно підходять для салатів, соусів, макаронів, піци та сендвічів. У них містяться вітаміни А, С, К, кальцій, залізо та лікопін.
14. Ягоди і фрукти
Це малина, чорниця, ожина, ківі та авокадо. Крім вітаміну К, в чорниці багато клітковини, калію, заліза, міді, цинку і антиоксидантів, в ожині — міді, марганцю і вітаміну С.
15. Морква
Ми вже писали, що в моркві міститься багато корисного для зору вітаміну А. Крім того, цей доступний і корисний овоч багатий вітаміном К.
16. Ферментовані соєві продукти
Наприклад, темпе і місо, які також містять велику кількість пробіотиків. Темпе — це ферментований соєвий продукт, родом з Індонезії, відомий у всьому світі як високобілковий замінник м'яса. Місо — японська страва, яка готується шляхом ферментації з соєвих бобів, рису, ячменю, пшениці та спеціального виду цвілевих грибів.
Читайте також: Продукти з пробіотиками — вчимося готувати холодні супи на кефірі
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття