Menu
Джерело: pexels.com

Їжа для здоров’я — 10 багатих на пробіотики продуктів

Пробіотики — це корисні для мікрофлори кишечника бактерії, які добре впливають на стан людського організму. Джерела пробіотиків — це кефір, сири, йогурт, а також спеціальні харчові добавки і лікарські препарати.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Пробіотики — це корисні для мікрофлори кишечника бактерії, які добре впливають на стан людського організму. Джерела пробіотиків — це кефір, сири, йогурт, а також спеціальні харчові добавки і лікарські препарати. У цій статті ми розповімо про те, чим корисні пробіотики для організму, а також, які продукти містять максимальну кількість пробіотиків.

Усі знають, що пробіотики корисні для травлення, однак цим їх користь не обмежується. Отже, яку користь приносять пробіотики для організму людини?

  • Зміцнюють імунну систему.
  • Підвищують рівень енергії завдяки виробленню вітаміну B12.
  • Корисні при проблемах з кишечником, в тому числі при запаленні кишечника.
  • Роблять дихання свіжішим.
  • Покращують стан шкіри.
  • Допомагають при грипі та простудних захворюваннях.
  • Знижують наслідки лікування антибіотиками.
  • Допомагають скинути вагу.

І, навпаки, що відбувається, коли в організм не надходить достатньої кількості пробіотиків? Дефіцит пробіотиків може призвести до проблем з травленням, погіршення стану шкіри, зниження імунітету, та багатьох інших неприємних наслідків.

Пропонуємо вам список продуктів, в яких міститься велика кількість пробіотиків.

1. Йогурт

Йогурт — один з продуктів-рекордсменів за вмістом пробіотиків. Йогурт виробляється з молока з додаванням корисних бактерій, в основному молочнокислих та біфідобактерій. Численними дослідженнями доведено, що йогурт дуже корисний для здоров'я — регулярне споживання йогурту добре впливає на травлення, імунну систему та роботу серця. Зараз на ринку представлено безліч видів йогурту, і не всі з них містять живі бактерії — тому перед покупкою читайте надписи на етикетці. Більше інформації про користь йогурту ви знайдете в нашому матеріалі "10 причин почати їсти йогурт — чим цей продукт буде корисний саме для вас".

Йогурт з пробіотиками

2. Кефір

Як і йогурт, кефір — один з найкорисніших для здоров'я кисломолочних продуктів. Щоб зробити молочний кефір, в молоко додають кефірні зерна, які є культурами кисломолочних бактерій. Регулярне споживання кефіру допомагає покращити травлення, підвищити імунітет, захистити організм від інфекцій. Як і йогурт, кефір підходить людям з непереносимістю лактози. Більше інформації про користь кефіру ви знайдете в нашому матеріалі "Кефір та його унікальна користь для здоров'я". 

3. Квашена капуста

Квашена капуста дуже популярна як на пострадянському просторі, так і в інших країнах (Німеччина). Крім пробіотиків, цей продукт містить клітковину, вітаміни С, B і K, натрій, залізо та інші мікроелементи. Також, в кислій капусті є корисні для зору антиоксиданти лютеїн і зеаксантин. Однак все вищеперелічене стосується тільки непастеризованої квашеної капусти.

Квашена капуста з пробіотиками

4. Кімчі

Кімчі — корейський родич квашеної капусти. Для приготування кімчі використовується китайська капуста, в яку додають моркву, часник, цибуля, сіль, соуси, після чого заквашують протягом 14 днів.

5. Темпе

Темпе — це ферментований соєвий продукт, родом з Індонезії. Сьогодні цей продукт популярний у всьому світі як високобілковий замінник м'яса. Під час ферментації, в темпе зменшується кількість фітинової кислоти, завдяки чому підвищується засвоюваність мікроелементів, які містяться в продукті. Крім того, в процесі бродіння виробляється вітамін B12, який ми зазвичай отримуємо з продуктами тваринного походження, такими як м'ясо, яйця, і т.п. Тому темпе — прекрасний вибір як для вегетаріанців, так і для тих, хто хоче споживати достатню кількість пробіотиків.

6. Місо

Місо — японська страва, яка виготовляється шляхом ферментації з соєвих бобів, рису, ячменю, пшениці та спеціального виду цвілевих грибів. Це хороше джерело білка і клітковини, а також вітамінів, марганцю, міді.

7. Натто

Натто — ще одна японська страва, яка виготовляється з ферментованих соєвих бобів. Багата білком та вітаміном К2, який необхідний для здоров'я кісток і серцево-судинної системи.

8. Мариновані огірки

Мариновані огірки — це хороше джерело пробіотиків та вітаміну K. Крім того, споживання солоних огірків добре позначається на роботі травлення. Важливий момент: огірки, замариновані з додаванням оцту, не містять живих бактерій.

Мариновані огірки з пробіотиками

8. Деякі види сиру

Багато видів сиру готуються шляхом ферментації, проте це не означає, що в будь-якому сирі є пробіотики. Хороші бактерії «виживають» в деяких видах сиру, таких як Гауда, Моцарелла, Чеддер та звичайний кисломолочний сир. Детальніше про сири читайте в нашому матеріалі "Гід по сирах для справжнього гурмана". 

Мацарелла з пробіотиками

9. Квас

Квас — це напій, який виготовляється з борошна та солоду на основі бродіння, іноді з додаванням додаткових інгредієнтів (меду, буряка, фруктів, ягід). У квасі містяться пробіотики.

10. Яблучний оцет

Яблучний оцет допомагає контролювати тиск, нормалізувати рівень холестерину, а також використовується при схудненні. Крім того, в яблучному оцті містяться пробіотики. У невеликих кількостях його можна додавати в салати як приправу.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття