Menu
Джерело: pexels.com

Що їсти, щоб добре виглядати — 12 продуктів з вітаміном Е

Вітамін Е — це жиророзчинний вітамін, який необхідний для здоров'я в цілому, хорошого стану шкіри та волосся, зору, нормалізації рівня гормонів і холестерину, а також багато чого іншого. У цій статті ми розповімо, для чого потрібен вітамін Е і в яких продуктах міститься найбільше вітаміну Е.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Вітамін Е — це жиророзчинний вітамін, який необхідний для здоров'я в цілому, хорошого стану шкіри та волосся, зору, нормалізації рівня гормонів і холестерину, а також багато чого іншого. У цій статті ми розповімо, для чого потрібен вітамін Е і в яких продуктах міститься найбільше вітаміну Е.

Вітамін Е — основні факти

Якщо включити в раціон продукти, що містять значну кількість вітаміну Е, можна отримати багато користі, а саме:

  • Нормалізацію рівня холестерину.
  • Покращення стану шкіри.
  • Зміцнення волосся.
  • Нормалізацію рівня гормонів.
  • Покращення зору.

Добова норма вітаміну Е (токоферолу) залежить від віку, статі та інших факторів. Так, чоловікам від 11 років рекомендується в день споживати від 10 мг вітаміну Е. Для жінок все трохи складніше: від 11 років — 8 мг, в період вагітності — 10 мг, в період годування грудьми — 12 мг. При необхідності, лікарі можуть призначати набагато більше вітаміну Е.

Дефіцит вітаміну Е спостерігається рідко. У зоні ризику — люди, що страждають захворюваннями кишечника та порушеннями абсорбції жирів.

Вітамін Е, як і вітамін А, безпосередньо впливає на стан зору. Регулярне споживання вітаміну Е знижує ризик вікових змін сітківки, які призводять до сліпоти. Для того щоб вітамін Е підтримував зір, його необхідно споживати разом з достатньою кількістю вітаміну С, бета-каротину і цинку.

Читайте також: 10 продуктів для імунітету, гарного зору та здорової шкіри

Вітамін Е однозначно корисний для жінок: це сильний антиоксидант, який зменшує вплив навколишнього середовища на шкіру та волосся. При регулярному споживанні продуктів, що містять вітамін Е, зменшується сухість і підвищується еластичність шкіри, а стан волосся покращується.

Отже, в яких продуктах міститься багато вітаміну Е?

1. Насіння соняшнику

Крім вітаміну Е, в насінні соняшнику міститься магній, мідь, вітамін В1, селен, а також багато клітковини. У 100 грамах насіння соняшнику міститься 36,3 мг вітаміну Е. Набагато менше — в гарбузовому насінні та насінні кунжуту.

2. Шпинат

Шпинат по праву вважається одним з найкорисніших зелених листових овочів (в 100 грамах шпинату — 2,1 мг). Крім того, вітамін Е міститься в листовому буряці, капусті браунколь та кучерявій капусті.

3. Рослинні олії

Оливкова олія, соняшникова олія, олія з паростків пшениці, канолова олія — все це прекрасні джерела вітаміну Е. Однією столової ложки олії паростків пшениці достатньо для того, щоб отримати добову норму.

Продукти з вітаміном Е

4. Горіхи

Якщо ви любите горіхи, вам пощастило! Якщо не любите, варто задуматися над тим, щоб полюбити. Справа в тому, що горіхи — це прекрасне джерело антиоксидантів, корисних жирів та інших мікроелементів. Вітамін Е міститься в мигдальних горіхах, фундуку, арахісі, фісташках, плодах горіха-пекана, волоських горіхах. У 100 грамах мігдальних горіхів — 26,2 мг вітаміну Е. Однак не забувайте, що горіхи дуже калорійні, тому споживати їх потрібно помірно, щоб не нашкодити фігурі.

5. Авокадо

У нас авокадо не дуже популярний, і абсолютно даремно. У ньому багато клітковини, мало вуглеводів, багато каротеноїдів та значна кількість вітаміну Е (в 100 грамах авокадо — 2,1 мг). Кількість калорій в одному авокадо — трохи більше 300 кКал.

Продукти з вітаміном Е

6. Креветки

Креветки — це низькокалорійний продукт, в якому міститься безліч корисних мікроелементів, в тому числі вітамін Е (в 100 грамах — 2,2 мг). Крім того, в креветках є вітамін D, В12, В3, селен і мідь. Однак не забувайте, що в креветках багато холестерину. Крім креветок, вітамін Е міститься в таких морепродуктах як лангусти та устриці.

Читайте також: 10 продуктів для гарного зору та красивої шкіри

7. Риба

У 100 грамах райдужної форелі — 2,8 мг вітаміну Е. Інші рибні джерела вітаміну Е: риба-меч, оселедець, звичайний та копчений лосось.

8. Спаржа

Спаржа має протизапальні властивості, а також містить вітамін С, бета-каротин, цинк, марганець, селен і, звичайно ж, вітамін Е.

Продукти з вітаміном Е

9. Броколі

Якщо говорити про корисні властивості броколі, то не можна не згадати про вміст вітаміну Е (в 100 грамах —1,5 мг). Крім того, броколі має антиканцерогенні властивості, знижує рівень холестерину та сприяє очищенню організму.

10. Фрукти і ягоди

У 100 грамах ківі міститься 1,5 мг вітаміну Е. Крім того, вітамін Е міститься в ожині, шовковиці, малині, манго, персиках, нектарина, абрикосах, гуаві.

11. Геролакт

Вітамін Е міститься і в молочних продуктах, наприклад в кисломолочному напої Яготинський Геролакт (в 100 грамах — 0,8 мг вітаміну Е). Пити Геролакт, відомий як напій здоров'я, можна як дорослим, так і дітям. Крім вітаміну Е, в ньому міститься багато вітаміну С, а також корисні бактерії та пробіотики.

Читайте також: Кисломолочні продукти — що підходить саме вам

Продукти з вітаміном Е

12. Помідори

Помідори — це не тільки смачно, але й корисно. У цьому овочі містяться вітаміни Е, А, С і К, а також клітковина і лікопін.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття