Menu
Джерело: pexels.com

10 продуктів для гарного зору та красивої шкіри

У цій статті ми розповімо про те, на що і як впливає вітамін А та які продукти слід вживати, щоб забезпечити необхідну кількість вітаміну А в організмі.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Всі знають, що вітамін А впливає на якість зору та здоров'я очей. Дієта, багата вітаміном А, служить профілактикою багатьох захворювань, пов'язаних із зором. Крім того, дефіцит вітаміну А позначається на роботі організму в цілому. У цій статті ми розповімо про те, на що і як впливає вітамін А та які продукти слід вживати, щоб забезпечити необхідну кількість вітаміну А в організмі.

Для чого потрібен вітамін А

Вітамін А — це жиророзчинний вітамін, який важливий для підтримки здорового зору, різноманітних функцій організму, а також (увага, жінки!) для хорошого стану шкіри. Крім зору, вітамін А впливає на стан кісток, роботу імунної системи і багато іншого.

Дефіцит вітаміну А призводить до стану, відомого як нічна сліпота або поганий нічний зір, а в гіршому випадку — навіть до втрати зору. У зоні ризику знаходяться люди, в яких погано засвоюються жири.

Вітамін А може погано засвоюватися при таких захворюваннях або станах як чутливість до глютену, підвищена кишкова проникність, запальні захворювання кишечника (виразковий коліт, хвороба Крона, синдром подразненого кишечника), порушення з боку підшлункової залози.

Продукти з витамином А

Кому та скільки потрібно вітаміну А

Кількість вітаміну А вимірюється в міжнародних одиницях (МО). Добова норма вітаміну А становить від 3300 до 5000 МО. У терапевтичних цілях лікарі можуть призначати і більше.

В яких продуктах міститься багато вітаміну А

1. Морква

Коли мова заходить про проблеми з зором, одразу згадується морква. І абсолютно правильно! У цьому смачному, корисному та доступному круглий рік овочі міститься рекордна кількість вітаміну А — середня морквина може забезпечити дві добових норми. Крім того, в моркві багато вітамінів С, K і В, а також магнію і клітковини. У 100 г моркви — понад 17 тис. МО. Варто додати, що калорій в моркві дуже мало, тобтофігурі вона точно не зашкодить.

2. Молоко і молочні продукти

Молоко багате не тільки кальцієм, фосфором і вітаміном D, але і вітаміном А (чим вище відсоток жирності, тим більше вітаміну А). Також, вітамін А міститься в маслі з коров'ячого молока, деяких видах сирів (наприклад, рікотта) і в йогуртах.

Продукти з витамином А

3. Риб'ячий жир

Або, якщо точніше, жир печінки тріски. Ми вже писали про те, що в ньому міститься рекордна кількість вітаміну D, а також вітамін А і жирні кислоти Омега-3. У столовій ложці риб'ячого жиру — 14 тис. МО вітаміну А (280% добової норми).

4. Шпинат

Шпинат дуже корисний для здоров'я. Зокрема, в чашці шпинату міститься половина добової норми вітаміну А, а також вітаміни С і К, магній, залізо і кальцій. Багато вітаміну А і в інших зеленолистних овочах: кучерявій капусті, капусті браунколь, молодому листі кульбаби, зелені буряка, римському салаті, листовому буряку і пекінській капусті, в брокколі.

Продукти з витамином А

5. Мускатний гарбуз

Помаранчевий колір мускатного гарбуза вказує на те, що в ньому міститься багато бета-каротину, який називають провітаміном А. Крім того, в ньому багато вітаміну С, калію і клітковини. У 100 г мускатною гарбуза — понад 11 тис. МО вітаміну А (220% добової норми). Крім того, вітаміну А багато в звичайному гарбузі, у тому числі в зимових сортах.

6. Курага

Сухофрукти — це не тільки смачно, але й надзвичайно корисно для здоров'я. У 100 г кураги — 12,5 тис. МО вітаміну А. Крім того, вітамін А є в чорносливі, сушених персиках, а також в таких екзотичних фруктах як манго і папайя.

7. Мускусна диня

У мускусній дині (інша назва — канталупа) дуже мало калорій, зате багато корисних речовин: в 100 г — 3,4 тис. МО вітаміну А. Крім того, мускусна диня дуже смачна: з нею можна готувати фруктові салати, десерти, а також низькокалорійні смузі з кефіром, молоком або йогуртом. Стосовно походження назви, існує історія про те, що мускусну диню колись піднесли Папі Римському у вигляді частування. Диня сподобалася Папі, і він відправив насіння для вирощування у свій маєток в Канталупі(Італія).

8. Червоний болгарський перець

Цей овоч багатий не тільки вітаміном А (в 100 г — 3 тис. МО), але й вітаміном С, а також лікопіном, якиймає антиоксидантні властивості. У зеленому та жовтому солодкому перці вітамін А також міститься, але в менше кількості.

Продукти з витамином А

9. Яловича печінка

Яловича печінка — це не тільки смачний продукт, але й хороше джерело вітамінів С та А. У 100 грамах яловичої печінки міститься майже 300% добової норми вітаміну А. Крім того, вітамін А міститься в деяких видах риби, наприклад, тунці, осетрині, скумбрії, та ін.

10. Солодка картопля (батат)

Цікаво знати, що в солодкій картоплі вітаміну А ще більше, ніж у моркві (в 100 г — 19 тис. МО). Солодка картопля дуже популярна в Америці, і не така популярна у нас. За кольором і смаком смажений батат нагадує моркву та гарбуз одночасно.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття