День французької кухні — вчимося готувати кіш
У цій статті ми підібрали 4 рецепти кіша: м'ясний кіш, два овочевих кіша та кіш з морепродуктами.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Кіш — це відкритий пиріг з м'ясом, овочами, сиром та іншими інгредієнтами. Для того, щоб приготувати цю смачну та ситну страву, знадобиться не більше десяти інгредієнтів, близько години часу і духовка. У цій статті ми підібрали 4 рецепти кіша: м'ясний кіш, два овочевих кіша та кіш з морепродуктами.
Історія кіша
Вважається, що кіш — традиційна французька страва, що не зовсім так. Перший кіш родом з середньовічного королівства Лотарингія, яке довго було спірною територією між Німеччиною та Францією. Французьке слово 'quiche' походить від німецького 'kuchen', яке перекладається як 'пиріг'. Тобто, кіш — страва частково німецька, частково французька.
Перший, приготовлений в часи Середньовіччя, кіш — це був відкритий пиріг з яйцями, гірчицею та копченим беконом. Пізніше в рецепт додали сир — такий пиріг називається кіш-лорен, лотаринзький пиріг або просто кіш з сиром. Якщо додати в кіш цибулю, вийде ельзаський пиріг. Буває також кіш з грибами, кіш зі шпинатом, кіш з помідорами, вегетаріанський кіш.
Кіш популярний не тільки в Європі, а також і в США, куди він прийшов у другій половині 20 століття. У нас кіш як страва не дуже відомий — багато господарів та господинь про нього навіть не чули. Що ж, тим більше у вас шансів здивувати близьких та гостей!
Як зробити корж для кіша — два рецепти
Для того, щоб приготувати кіш, вам знадобиться глибокий корж. Його можна купити у відділі заморожених напівфабрикатів, а можна приготувати самостійно. На випадок, якщо ви вирішите готувати форму для кіша самостійно, пропонуємо вам два рецепти.
Перший рецепт. Візьміть 2 чашки звичайного просіяного борошна і 2/3 чашки вершкового масла. За допомогою ножа для рубки тіста перемішайте борошно та масло, додайте дрібку солі та 5-7 столових ложок охолодженої кип'яченої води. Розкачайте тісто, сформуйте корж бажаної форми, викладіть його в форму з бортиками та зробіть кілька проколів виделкою. Запечіть в духовці (приблизно 10 хвилин), щоб корж став коричневого кольору.
Другий рецепт. Візьміть 1 яєчний білок, чверть чашки оливкової олії та 2 столових ложки кефіру. Добре все перемішайте, після чого додайте 2 чашки борошна. Розкачайте тісто, сформуйте корж бажаної форми, викладіть його в форму з бортиками та зробіть кілька проколів виделкою. Запікайте в духовці приблизно 10 хвилин.
Кіш з беконом та сиром — легко, швидко, смачно
- 1 заморожений корж для пирога
- 100 грамів копченого бекону, нарізаного скибочками
- Півчашки подрібненої цибулі
- 150 грамів подрібненого на тертці твердого швейцарського сиру
- 80 грамів подрібненого на тертці сиру пармезан
- 4 злегка збитих яйця
- 1 склянка вершків 10% жирності
Духовку нагрійте до 200 градусів. У тарілці перемішайте скибочки бекону, цибулю та обидва види сиру. Помістіть інгредієнти в заморожений корж для пирога. В іншій тарілці збийте яйця з вершками, вилийте яєчно-вершкову суміш поверх бекону та сиру. Запікайте в духовці 15 хвилин при температурі 200 градусів. Зменшіть температуру до 175 градусів та запікайте ще 35 хвилин — так, щоб поверхня кіша придбала коричневий відтінок. Страва готова!
Вегетаріанський кіш зі спаржею та шпинатом
- Корж для кіша
- 1 склянка кефіру
- Півчашки кисломолочного сиру
- Півчашки сиру фета, моцарели або будь-якого м'якого сиру
- 4 чашки замороженої спаржі
- 4 чашки замороженого шпинату
- 6 великих яєць
- Оливкова олія
- Сіль та перець за смаком
Корж для кіша приготуйте так, як ми розповіли вище (другий рецепт, з кефіром) або візьміть заморожений. Духовку нагрійте до 200 градусів. На великій сковороді нагрійте оливкову олію. Підсмажте на середньому вогні спаржу і шпинат так, щоб випарувалася рідина. В окремій тарілці збийте яйця з кефіром, двома видами сиру, посоліть та поперчіть. З'єднайте зі шпинатом та спаржею, добре перемішайте. Помістіть начинку в заздалегідь приготовлений корж, поставте в духовку, запікайте 45 хвилин, після чого залиште в духовці ще на 15 хвилин. Вегетаріанський кіш можна подавати на стіл! Смачного!
Вегетаріанський кіш з грибами та кабачком
- Корж для кіша
- 1 столова ложка оливкової олії
- Півчашки подрібненої цибулі
- Півчашки подрібненого зеленого перцю
- Півчашки нарізаних грибів
- Півчашки подрібненого кабачка
- 1 великий помідор, нарізаний скибочками
- 2 столових ложки борошна
- 2 чайних ложки сухого базиліка
- 3 збитих яйця
- Півсклянки молока
- Півтори чашки подрібненого на тертці твердого або напівтвердого сиру
- Сіль та чорний перець за смаком
Духовку нагрійте до 200 градусів. Поставте корж для кіша (напівфабрикат) в духовку на 8 хвилин. Відставте в сторону.
На великій сковороді нагрійте оливкову олію. Підсмажте на середньому вогні цибулю, зелений перець, гриби та кабачок. Викладіть овочі на тарілку, відставте в сторону.
Скибочки помідора посипте борошном і базиліком. Злегка підсмажте їх на сковороді на середньому вогні (1 хвилина для кожної сторони).
В окремій тарілці збийте яйця, молоко, сіль та перець.
Розподіліть тертий сир (1 чашку) по дну коржа, викладіть овочеву суміш та підсмажені помідори. Зверху вилийте яєчну суміш та викладіть залишок сиру.
Запікайте кіш в духовці при температурі 175 градусів 45 хвилин. Коли кіш буде готовий, охолодіть його 5-10 хвилин і можна подавати на стіл.
Кіш з креветками
- Корж для кіша
- 100 грамів готових очищених креветок
- 2/3 чашки тертого сиру
- 2 збитих яйця
- 1 чашка нежирної сметани
- 1 столова ложка дрібно нарізаної зеленої цибулі
- Сіль та перець за смаком
Креветки розподіліть по дну коржа, зверху викладіть сир. Збийте яйця, сметану, цибулю, сіль та перець. Вилийте яєчну суміш поверх креветок і сиру. Духовку нагрійте до 175 градусів. Запікайте кіш в духовці 30 хвилин. Пиріг можна подавати теплим або холодним. Смачного!
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття