Menu
Джерело: pexels.com

Чим вечеряти, щоб краще спалося — 7 натуральних продуктів для солодкого сну

У цій статті ми зробили підбірку продуктів, які ідеально підходять для вечері — вони не тільки добре насичують, але й покращують сон.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Чи помічали ви, що після одних продуктів спиться добре, а після інших — не дуже? У цій статті ми зробили підбірку продуктів, які ідеально підходять для вечері — вони не тільки добре насичують, але й покращують сон. І це дуже важливо, адже хороший міцний сон — запорука того, що вранці ви будете сповнені сил!

Існують продукти, які заспокоюють нервову систему і допомагають заснути. І є продукти, які, навпаки, не сприяють здоровому сну. У цій статті ми зробили підбірку корисних для сну продуктів, а для початку пропонуємо вам деякі рекомендації — що і як варто їсти на ніч, щоб краще спати.

Що робити, щоб краще спати — 5 рекомендацій

  • Для вечері вибирайте продукти з високим вмістом білка, в яких міститься амінокислота триптофан (остання сприяє виробленню гормону мелатоніну). Індиче м'ясо і риба, молоко та молочні продукти, горіхи і насіння — хороший вибір для тих, хто хоче добре спати вночі.
  • Щоб триптофан краще засвоївся, поєднуйте білкові продукти з рисом, картоплею або макаронами. Наприклад, випийте на ніч склянку теплого молока з вівсяним печивом. Або з'їжте трохи курячого м'яса з локшиною.
  • Почніть займатися спортом.
  • Постарайтеся не сидіти за комп'ютером пізно ввечері.
  • Не варто пити увечері каву. Спробуйте замінити каву чашкою трав'яного чаю з молоком або чаю з ромашкою.

Читайте також: Снідати чи не снідати 10 корисних продуктів для ідеального сніданку

7 продуктів для тих, хто хоче добре спати вночі

1. Вишня і черешня

Вишня — один з небагатьох продуктів, в яких міститься мелатонін (гормон, що регулює добові ритми). Якщо ви погано спите, спробуйте пити перед сном склянку вишневого соку або зробити молочний смузі з замороженою вишнею.

Продукти для сну

2. Молоко і йогурт

Продукти з коров'ячого молока — прекрасне джерело кальцію, а крім того, в молочних продуктах міститься амінокислота триптофан, яка потрібна для вироблення мелатоніну. Так що, склянка теплого молока або чашка турецького йогурту — і хороший сон вам забезпечений. Якщо хочеться різноманітності, приготуйте смузі на молоці. Як це зробити, читайте в статті 18 молочних смузі рецепти на всі випадки життя.

Читайте також: Скільки потрібно білка та де його брати 10 продуктів з високим вмістом білка

Продукти для сну

3. Рис жасмін

Як показало дослідження, проведене у 2007 році, якщо повечеряти рисом жасмін за 4 години до сну, то заснути буде легше. Однак такого ефекту не буде, якщо повечеряти рисом за 1 годину до сну. Про те, як і з чим приготувати смачний рис, читайте в нашій статті.

Продукти для сну

4. Банани

Банани на вечерю, як і бананово-молочний смузі — прекрасний вибір. І в бананах, і в молоці, міститься амінокислота триптофан, так що, якщо хочете спати добре, пийте перед сном бананово-молочний смузі, і солодких снів! Про те, як приготувати бананове молоко, читайте в статті 7 цікавих ідей, з чим і як можна пити молоко.

5. М'ясо індички

М'ясо індички добре підходить для вечері, так як в ньому, як і в молоці, міститься амінокислота триптофан. Однак, якщо у вас серйозні проблеми зі сном, ні молоко, ні індичка не допоможуть — в цьому випадку варто звернутися до лікаря.

6. Риба

У більшості видів риби (особливо в лососі, тунці, філе палтуса) міститься вітамін В6, необхідний для вироблення гормону мелатоніну. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в Annals of the New York Academy of Sciences. Крім того, в рибі — багато білка, Омега-3 кислот та інших корисних речовин.

Продукти для сну

7. Сири

Як показало дослідження, кілька скибочок сиру (приблизно 20 грамів), особливо сиру чеддер, за півгодини до сну допоможуть спати краще і бачити приємні сни. Справа, знову ж таки, в амінокислоті триптофан, яка необхідна для гарного сну і зниження рівня стресу.

Також, для вечері добре підходить звичайний кисломолочний сир — про це ми вже писали в статті Чим корисний кисломолочний сир і коли краще його їсти.

Продукти для сну

Що не варто їсти перед сном

І, наостанок, продукти, яких варто уникати, якщо хочете добре виспатися.

  • Звичайно ж, не варто пити ввечері міцну каву, так як вона містить кофеїн. Аналогічно — не варто пити ввечері чорний чай і енергетичні напої (замість цього краще випити трав'яний чай з молоком).
  • Кофеїн міститься і в чорному шоколаді, тому їсти його на ніч не варто (принаймні, у великих кількостях). Якщо хочеться солодкого, краще приготувати молочно-банановий смузі або просто з'їсти один банан.
  • Не рекомендується пити перед сном алкоголь і солодкі газовані напої, їсти копчене м'ясо і гострі продукти з великою кількістю спецій.
  • Не варто вечеряти гамбургерами, чізбургерами або смаженою картоплею.

Приємних снів! А що їсте на вечерю Ви?

За матеріалами bbcgoodfood.com, eatingwell.com, health.com

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття