Унікальна користь ряжанки: кому, коли і скільки варто її пити
У цій статті ми розповімо, в чому особливість ряжанки, чим вона відрізняється від інших молочних продуктів, кому і коли варто її пити, а кому ряжанка не рекомендується.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Ряжанка — це традиційний український молочний продукт кремового кольору, який можна знайти в кожному продуктовому магазині. Ряжанка готується з топленого молока, її жирність становить від 2,5%. У цій статті ми розповімо, в чому особливість ряжанки, чим вона відрізняється від інших молочних продуктів, кому і коли варто її пити, а кому ряжанка не рекомендується.
Історична довідка
Ряжанка вважається традиційним кисломолочним напоєм української кухні. Відомо, що ще за часів Русі господині готували ряжанку в печі. Для цього при високих температурах нагрівали молоко і вершки, не доводячи до кипіння, поки вони не набували гарного кремового кольору. Під час нагрівання молочні білки взаємодіють з молочним цукром, в результаті чого утворюється нова речовина — меланоїдіни. Саме меланоїдіни забезпечують унікальний колір топленого молока і приємний смак. Після цього, в пряжене молоко додавали сметану і заквашували — так виходила ряжанка.
У сучасному виробництві ряжанку готують з пряженого молока з додаванням ацидофільних бактерій. Молоко спочатку пастеризують, щоб знищити шкідливі мікроорганізми, після чого додають в нього спеціальні молочнокислі бактерії.
Читайте також: Чим корисний сир і коли краще його їсти
Склад ряжанки
Ряжанка, як і інші молочні і кисломолочні продукти —справжнє джерело корисних речовин і мікроелементів. Речовини, які входять до складу ряжанки:
- Вітаміни А, В1 і В2, С, Е, РР і бета-каротин.
- Велика кількість кальцію та фосфору.
- Магній.
- Калій і натрій.
- Моносахариди і дисахариди.
Ряжанка та її корисні властивості
- Без сумніву, перевага ряжанки — це високий вміст кальцію і фосфору. Одна склянка ряжанки забезпечує майже 25% добової норми кальцію і 20% добової норми фосфору.
- Ряжанка легко засвоюється організмом.
- Білок, що міститься в ряжанці, розщеплюється швидше, ніж білок, що міститься в молоці та кефірі.
- Ряжанка добре впливає на роботу шлунка і травної системи в цілому.
- Регулярне споживання ряжанки нормалізує роботу нирок.
- Споживання невеликої кількості ряжанки перед їжею допомагає відновити кислотно-лужний баланс.
- Ряжанка містить бактерії, які допомагають розщеплювати їжу та покращують її засвоювання.
- Ряжанка сприяє виділенню жовчі, за рахунок чого стимулюється апетит.
- Пити ряжанку рекомендується при підвищеному тиску (гіпертонії).
- Ряжанка незамінна в літню спеку як напій, що втамовує спрагу.
- Випити трохи ряжанки варто в разі переїдання — через якийсь час в організмі відчується легкість.
- Рекомендується пити ряжанку на ніч — в ній міститься велика кількість калорій і поживних речовин, що дозволить зберегти відчуття ситості до ранку.
- Читайте також: Що їсти, щоб добре виглядати — 12 продуктів з вітаміном Е
Протипоказання
Як і у будь-якого продукту, у ряжанки є протипоказання. Не рекомендується пити ряжанку людям, у яких виявлена непереносимість молочного білка. З обережністю до споживання ряжанки варто поставитися тим, хто страждає підвищеною кислотністю. Протипоказана ряжанка людям з виразковою хворобою і гастритом з підвищеною кислотністю.
Крім того, ряжанка — досить жирний продукт, тому не рекомендується тим, хто стежить за нормою жирів в раціоні.
З обережністю пити ряжанку варто людям, у яких загострення панкреатиту (рекомендується включати в раціон невеликі кількості при ремісії, віддаючи перевагу нежирному продукту).
Ряжанку не рекомендується поєднувати з іншими джерелами білка (рибою, м'ясом, яйцями). Найкраще пити ряжанку з овочами, фруктами або бездріжджовий хлібцями.
На що слід звертати увагу при покупці ряжанки
При виборі та купівлі обов'язково звертайте увагу на термін придатності ряжанки. Обов'язково зверніть увагу на упаковку — вона повинна бути цілісна і неушкоджена. Якщо цілісність упаковки порушена, ні в якому разі не купуйте такий продукт.
Колір якісної ряжанки кремовий, консистенція густа. Кількість сироватки повиннане повинна перевищувати 3%. Запах при відкритті — приємний, не різкий.
Читайте також: 15 причин, чому варто пити молоко кожен день
Ряжанка в кулінарії
Як і інші кисломолочні продукти, ряжанка широко використовується в кулінарії. З ряжанкою можна готувати:
- фруктові та овочеві смузі;
- пишні і ароматні млинці, оладки;
- різного роду випічку: хліб, торти, кекси, запіканки;
- желе та інші солодкі десерти.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття