Menu
Джерело: stocksnap.io

Чим корисна яловича печінка та як її готувати — смачні рецепти зі сметаною

У цій статті ми розповімо, чим корисна яловича печінка,та приведемо кілька оригінальних рецептів її приготування.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Скоріше за все, ви не раз куштували яловичу печінку, приготовлену за різними рецептами. Адже страви з печінки — не тільки прості в приготуванні та приємні на смак, але й корисні для здоров'я. У цій статті ми розповімо, чим корисна яловича печінка,та приведемо кілька оригінальних рецептів її приготування.

Чим яловича печінка корисна для здоров'я

Яловича печінка — один з найпоживніших м'ясних продуктів тваринного походження. В ній міститься велика кількість вітамінів, мінеральних солей та амінокислот. Наприклад, яловича печінка багата такими важливими жирними кислотами як ейкозапентаєнова, докозагексаєнова та арахідонова, а також вітаміном В12. Крім того, в яловичій печінці багато заліза, який бере участь в біосинтезі гемоглобіну та необхідний для вироблення червоних кров'яних тілець.

Трохи деталей про корисні властивості яловичої печінки:

  • Якщо порівнювати з іншими білковими продуктами, то печінка — найкраще джерело амінокислот. У ній міститься 12 з 290 існуючих амінокислот.
  • У яловичійпечінці міститься велика кількість вітаміну В12, який необхідний для нормальної роботи нервової системи.
  • Також, в печінці є багато вітаміну А (ретинолу), який необхідний для гарного зору та здорової імунної системи.
  • Яловича печінка — хороше джерело міді, яка необхідна для роботи клітин.

Кому слід обмежувати кількість яловичої печінки в раціоні? Людям, які стежать за кількість холестерину. У яловичій печінці, окрім багаточисленних корисних елементів, міститься багато холестерину, який шкідливий для роботи серця та судин.

Як приготувати яловичу печінку — секрети кулінарів

Існує безліч способів смачно приготувати яловичу печінку. У цій статті ми розповімо про те, як приготувати печінку з цибулею та сметаною.

Для початку, кілька секретів приготування яловичої печінки з цибулею і сметаною:

    • Перше, що необхідно зробити перед тим, як почати готувати печінку — це очистити її від верхньої плівки та жовчних протоків. Для цього, залиште печінку ненадовго в морозильнику, щоб вона трохи підморозилась— так плівка легше відійде.
    • В окремих рецептах рекомендується печінку відбивати, щоб вона вийшла м'якішою.
    • Зазвичай, перед приготуванням печінку вимочують кілька годин в молоці — молоко витягне з неї гіркоту, а також зробить ніжнішоюта м'якішою на смак. У деяких рецептах рекомендується вимочувати печінку в лимонному соці. Якщо ви вирішите готувати печінку без вимочування, обов'язково добре промийте її у воді.
    • Сама по собі яловича печінка має смак з легкою гірчинкою. Позбутися гірчинки допоможе сметана.
    • Якщо яловичу печінку пересмажити, вона вийде занадто жорсткою на смак.

Рецепт перший класичний: яловича печінка з цибулею і сметаною

  • 400 г печінки
  • Цибуля ріпчаста — 2 штуки
  • Морква
  • 50 г борошна
  • 2 столових ложки рослинної олії
  • Третина склянки сметани
  • Сіль, перець — за смаком
  • Зелень

Печінку вимийте, просушіть та поріжте тонкими скибочками. Наріжте кільцями цибулю, моркву натріть на тертці. Скибочки печінки обваляйте в борошні, і можна смажити на сковороді з рослинною олією. Приблизний час смаження — 1 хвилина для кожної сторони (на сильному вогні). Додайте на сковороду цибулю, моркву і сметану, перемішайте. При бажанні можна додати трохи вершкового масла. Залиште печінку в сметані на повному вогні на 5-7 хвилин, і ще на стільки ж настоюватися (вимкнувши вогонь). В кінці посипте печінку в сметані свіжою зеленню. Страва готова!

Рецепт приготування печінки зі сметаною

Рецепт другий: яловича печінка з маринованими грибами

  • 700 г печінки
  • Півчашки вершкового масла
  • Цибуля ріпчаста — 2 штуки, нарізана кільцями
  • Сіль та перець
  • Баночка маринованих грибів з рідиною (300 мл)
  • 2 чашки сметани
  • 1 чайна ложка вустерширськогоабо будь-якого іншого кисло-солодкого рідкого соусу

У великій сковороді розтопіть масло і підсмажте цибулю, поки вона не набуде золотистого кольору. Посипте шматочки порізаної печінки сіллю та перцем, викладіть на сковороду і смажте на великому вогні приблизно 5 хвилин. Після цього, вилийте гриби разом з маринадом, зменшіть вогонь і тушкуйте протягом 8-10 хвилин. Додайте сметану і соус, тушкуйте ще 8-10 хвилин. Страва готова!

Рецепт приготування печінки зі сметаною

Рецепт третій: яловича печінка з беконом та грибами

  • 500 г печінки
  • 4 скибочки бекону
  • Цибуля ріпчаста — 1 штука, нарізана кільцями
  • Баночка маринованих грибів з рідиною (300 мл)
  • 1 чайна ложка порошку яловичого бульйону
  • Чверть чашки сметани
  • Олія рослинна для смаження
  • Кілька ложок борошна

Підсмажте бекон на рослиннійолії, заберіть бекон зі сковороди. На тій же скороводіпідсмажте печінку та цибулю, додайте гриби і бульйон, зменшіть вогонь і залиште тушкуватися на 20 хвилин. Додайте кілька столових ложок води і трохи борошна. Підсмажені скибочки бекону дрібно поріжте. В кінці додайте на сковороду бекон і сметану, перемішайте. Страва готова!

Рецепт приготування печінки зі сметаною

Рецепт четвертий: яловича печінка з цибулею, сметаною та яловичим бульйоном

  • 500 г печінки
  • 1 чашка молока
  • 3 столові ложки борошна
  • Олія рослинна для смаження
  • Цибуля ріпчаста — 1 штука, нарізана кільцями
  • 2 чашки яловичого бульйону
  • Половина чайної ложки солі
  • 1 столова ложка цукру
  • 2 столових ложки лимонного соку
  • Чверть чашки сметани

Поріжте печінку скибочками та замочіть на годину в молоці. Злийте молоко, виваляйте печінку в борошні та посоліть. На сковороді під кришкою підсмажте на олії. Викладіть підсмажену печінку в каструльку. На тій же сковороді підсмажте цибулю, викладіть підсмажену цибулю на печінку. На сковороду вилийте яловичий бульйон, лимонний сік, цукор і залиште на кілька хвилин (в кулінарії це називається деглазування*). Після цього, викладіть на сковороду печінку і цибулю, тушкуйте 5 хвилин, зменшіть вогонь та додайте сметану. Страва готова! Можна подавати з картоплею та зеленими овочами.

* Деглазування— це метод приготування соусу з залишківрідини на дні каструлі/сковорідки та шматочків м'яса.

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття