Чим замінити майонез — 10 продуктів-замінників майонезу
Існує безліч продуктів, якими можна замінити майонез. Про них ми і розповімо в цій статті.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Всі знають, що майонез — не найкорисніший для здоров'я продукт. У той же час, майонез залишається одним з найпопулярніших соусів, якими заправляють салати. Ми вирішили скласти список продуктів-замінників майонезу.
Звичайно ж, майже кожна господиня використовує майонез в якості заправки для салатів, соусу для самих різних страв, маринаду для м'яса, і багато чого іншого. Складно уявити новорічний стіл без салату олів'є з майонезом. І, в той же час, існує безліч продуктів, якими можна замінити майонез. Про них ми і розповімо в цій статті.
1. Сметана — універсальний соус і заправка для салатів
Існує не так багато страв, в яких сметана виявилася б недоречна. Сметаною можна заправляти салати, в сметані можна тушкувати м'ясо, зі сметаною готують борщі, з сметаноюподають вареники, млинціта оладки. Крім того, сметана (в невеликих кількостях) не зашкодить фігурі й буде корисна для здоров'я — в ній міститься безліч вітамінів і мікроелементів. Про користь сметани читайте в статті Сметана в щоденному раціоні — скільки, кому і коли.
2. Соуси і заправки на сметані
Якщо, з якихось причин, вам не подобається сметана сама по собі, спробуйте готувати соуси на сметані. Наприклад, для салатів типу олів'є або шуба прекрасно підійде соус з гірчиці та сметани. Сметана з тертим хріном підійде для м'ясних страв і пельменів. Сметана з подрібненими помідорами і зеленню стане прекрасним соусом для м'ясних страв, аналогічно — сметана з кавказькою аджикою.
Читайте також: 4 кращих рецепти приготування кролятини в сметані — від простого до вишуканого
3. Турецький йогурт — новинка для тих, хто дотримується здорового способу життя
Фахівці Яготинського маслозаводу розробили новий вид йогурту — «Турецький», який відрізняється натуральним складом і невисоким рівнем жирності (10%). Якщо порівнювати з вершками і сметаною, то йогурт «Турецький» — легший продукт. Він відрізняється тонким, вишуканим, збалансованим смаком, і прекрасно підходить в якості заправки для салатів замість майонезу. Крім того, йогурт «Турецький» можна використовувати як інгредієнт для приготування рибних, м'ясних та інших соусів.
4. Соуси на основі йогурту
Йогурт прекрасно підходить в якості соусу для м'ясних страв. Крім того, на основі йогурту можна приготувати дуже смачний часниковий соус: для цього потрібно подрібнити кілька зубчиків часнику і додати в йогурт кілька ложок оливкової олії, після чого все добре перемішати. Ще один варіант соусу: йогурт з подрібненою зеленню (кропом, кінзою, петрушкою), чорним перцем, коріандром та іншими приправами.
5. Рецепт соусу на сметані або йогурті з оливковою олією
І ось ще один рецепт соусу на сметані — за смаковими якостями він виявиться точно не гіршим, ніж майонез. Для цього соусу вам знадобляться інгредієнти:
- 3 столові ложки оливкової олії
- 1 столова ложка яблучного оцту або лимонного соку
- 1 чайна ложка гірчиці
- 7 столових ложок сметани або йогурту без добавок (наприклад, «Турецького»)
- Дрібка солі і свіжомеленого чорного перцю
Всі інгредієнти, крім сметани (йогурту), складіть в тарілку і перемішайте до стану однорідної маси. Потім додайте сметану (йогурт) і знову перемішайте (можна за допомогою блендера).
6. Грецький соус дзадзики
Соус дзадзики (або тзатзики) — це традиційнастрава грецької кухні, соус з йогурту без добавок, часнику і свіжого огірка. У соус додають сіль і перець, іноді оливкову олію, лимонний сік, кріп, петрушку і м'яту.
7. Кефір як заправка для салатів
Безліч соусів і заправок для салатів можна приготувати на основі кефіру: медово-гірчичний соус на кефірі, кефірний соус з лимоном і авокадо, соус чилі з кефіром і авокадо, кефірний соус з маком, кефірно-лимонний соус з чайним грибом, та інші. Про це читайте в статті Готуємо соуси і заправки для салатів — 10 оригінальних рецептів на кефірі. Крім того, салати із зеленню можна заправляти звичайним підсоленим кефіром.
8. Сирні соуси
Існує величезна кількість сирних соусів: з сиром і кропом, огірково-сирний соус із зеленню, горіхово-сирний соус, часниково-сметанний соус з моцарелою, та багато інших. Про те, як готувати сирні соуси, читайте в статті Меню для гурманів — вчимося готувати сирні діп-соуси.
9. Сирний соус на молоці
Для овочевих і картопляних страв можна приготувати сирний соус на молоці. Для цього візьміть 100 грамів кисломолочного сиру, 1 склянку молока, 1 столову ложку гірчиці, кмин, сіль, цукор і мелений чорний перець. Все це добре перемішайте, можна в блендері.
10. Оливкова олія та інші
Оливкова олія — це смачний і корисний для здоров'я продукт, який прекрасно підходить в якості заправки для салатів. Оливковою олією заправляються практично всі салати італійської кухні. Крім того, італійські кухарі використовують в якості заправки бальзамічний оцет. Про це читайте в статті Готуємо по-італійськи — 4 рецепти салатів з моцарелою.
А чим заправляєте салати Ви?
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття