Брюссельська капуста — чим корисна та що з нею приготувати
Брюссельська капуста — це дуже корисний овоч, в якому міститься безліч корисних речовин. Крім того, з брюссельською капустою можна багато всього приготувати — і нагодувати всю сім'ю!
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Якщо ви стежите за харчуванням і за тим, щоб у вас в раціоні було багато овочів, то, швидше за все, ви звертали увагу на такий продукт як брюссельська капуста. Адже брюссельська капуста — це дуже корисний овоч, в якому міститься безліч корисних речовин. Крім того, з брюссельською капустою можна багато всього приготувати — і нагодувати всю сім'ю!
Сирний крем-суп з брюссельською капустою, запечена брюссельська капуста з йогуртом, брюссельська капуста зі сметаною та кіш з брюссельською капустою — в цій статті ми розповідаємо, що і як можна приготувати з цим корисним овочем. Але спочатку коротко зупинимося на корисних властивостях брюссельської капусти.
Чим корисна брюссельська капуста
Брюссельська капуста — родом з Голландії, і за смаковими якостями вона дуже відрізняється від більш звичної нам білокачанної капусти.
У той же час, брюссельська капуста — джерело вітамінів та інших корисних речовин. У ній міститься багато вітаміну С, вітаміни групи В, провітамін А, залізо, калій, магній, фосфор, фолієва кислота. Звичайно ж, в брюссельській капусті міститься багато клітковини та білка, при тому що в ній зовсім мало калорій (43 калорії в 100 грамах овочу).
Брюссельську капусту рекомендується вживати вагітним жінкам і людям, які перенесли хірургічні операції. Цей овоч відноситься до продуктів, які допомагають запобігти раку. Корисна брюссельська капуста і для зору, а також для серця та судин.
Брюссельська капуста може бути протипоказана людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, зокрема з синдромом подразненого кишечника, а також людям, які страждають на подагру і людям з ослабленою функцією щитовидної залози.
Читайте також: 10 корисних продуктів для тих, хто стежить за фігурою і хоче бути здоровим
Рецепт нашвидкуруч — як приготувати суп з брюссельською капустою
- 200 грамів брюссельської капусти
- 100 грамів подрібненого сиру чеддер
- 600 мл курячого або овочевого бульйону
- 200 мл жирних вершків
- 1 середня цибулина
- Рослинна олія для смаження
- Сіль та чорний перець — за смаком
- 2 зубчики часнику — за бажанням
Брюссельську капусту розріжте на чотири частини. Цибулю подрібніть та підсмажте на олії. У каструльці закип'ятіть воду і відваріть брюссельську капусту (приблизно 3 хвилин), після чого воду злийте. У сковороду з цибулею додайте відварену брюссельську капусту, протушкуйте кілька хвилин. Часник подрібніть і також додайте на сковороду. Додайте вершки, протушкуйте. В кінці додайте подрібнений чеддер, посоліть та поперчіть. Смачного!
Читайте також: Сирні супи — 4 покрокових рецепти з різних країн світу
Запечена брюссельська капуста з йогуртом та лимоном
- 400 грамів брюссельської капусти
- 1,5 столові ложки оливкової олії
- 150 мл грецького або турецького йогурту
- 1 столова ложка свіжовичавленого лимонного соку
- 2 чайні ложки лимонної цедри
- 3 столові ложки подрібнених мигдальних горіхів
- 2 столові ложки подрібненої м'яти
- Сіль, чорний перець, мелена паприка — за смаком
Брюссельську капусту розріжте на половинки та викладіть у форму для запікання. Збризніть оливковою олією, посоліть і поперчіть. Поставте форму на 15 хвилин в гарячу духовку, або до готовності. Тим часом, у великій тарілці перемішайте йогурт, лимонний сік і цедру, подрібнену м'яту, посоліть та поперчіть. Соус розподіліть по тарілці, зверху викладіть готову брюссельську капусту, подрібнені горіхи й трішки м'яти. За бажанням додайте трохи меленої паприки. Страву можна подавати на стіл. Смачного!
Читайте також: Продукти для схуднення — 10 ідей для тих, хто на дієті
Брюссельська капуста зі сметаною — їжа для здоров'я
- 800 грамів замороженої брюссельської капусти
- 1 середня цибулина
- 2 столові ложки м'якого вершкового масла
- 1 столова ложка борошна
- 1 столова ложка коричневого цукру
- 0,5 чайної ложки меленої гірчиці
- 0,5 чашки молока
- 1 чашка сметани
- Сіль та чорний перець — за смаком
Брюссельську капусту відваріть у підсоленій воді, воду злийте. Цибулю подрібніть і підсмажте на вершковому маслі протягом 4 хвилин. Додайте на сковороду муку, коричневий цукор, мелену гірчицю, сіль та перець — і добре все перемішайте. Продовжуючи помішувати, додайте на сковороду молоко, протушкуйте кілька хвилин. Додайте на сковороду сметану, але не доводьте до кипіння. Готовий соус вилийте на брюссельську капусту — і можна подавати на стіл. Смачного!
Читайте також: 7 причин, чому сметана завжди повинна бути у вашому холодильнику
Вишукано та корисно — як приготувати кіш з брюссельською капустою
- 1 заморожена форма для кіша
- 1 чашка дрібно нарізаної брюссельської капусти
- 4 яйця
- 1 склянка молока
- 1 чашка подрібненого твердого сиру (чеддеру або іншого)
- 2 чайні ложки м'якого вершкового масла
- 1 чайна ложка рослинної олії
- Сіль та чорний перець — за смаком
- 1 зубчик часнику — за бажанням
На сковороді з рослинною олією та вершковим маслом підсмажте брюссельську капусту, щоб вона стала м'якою, і охолодіть. У великій мисці збийте яйця з молоком. Додайте брюссельську капусту, сир, часник, сіль та перець. Вилийте суміш у форму для кіша і поставте в гарячу духовку мінімум на 45 хвилин або до готовності. Смачного!
Ще рецепти кіша — в статті День французької кухні — вчимося готувати кіш
За матеріалами bbc.co.uk, geniuskitchen.com, thechiclife.com, turniptheoven.com
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття