
Що таке крісп та як його готувати — смачний десерт з вівсяними пластівцями
Яблучний крісп з коричневим цукром, корицею та вівсяними пластівцями; ягідний крісп з ожиною, малиною та чорницею —
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Яблучна шарлотка, манник на молоці, коблер та «Браун Бетті», крамбл та крісп — ось лише деякі фруктово-ягідні десерти, які дуже просто приготувати. При цьому, коблер, крамбл та крісп часто плутають. У цій статті ми розповімо, чим крісп відрізняється від інших солодких десертів та з якою начинкою його можна приготувати.
Коблер, крамбл, крісп — чим вони відрізняються
Коблер (англ. — cobbler) — це фруктовий десерт, популярний в США і Великобританії. Солодкий коблер готується з фруктовою або ягідною начинкою, з шаром тіста або шматочками м'якого тіста. Популярні види цього десерту — з персиками, яблуками, вишнею, черешнею, різними ягодами.
Крамбл (англ. — crumble) — страва ірландського походження, готується з фруктовою начинкою та сипким тістом. Тісто для пирога готується з борошна, цукру (білого, коричневого, цукрової пудри) та вершкового масла.
Крісп (англ. — crisp) за складом та способом приготування дуже схожий на крамбл, проте є одна важлива відмінність: в крісп обов'язково додають вівсяні пластівці. Приготувати крісп — не складніше, ніж коблер, «Браун Бетті» або крамбл. Для цього потрібно зробити наступне:
- Вибрати та підготувати фрукти або ягоди. Для цього десерту підходять різні фрукти або ягоди: персики, сливи, вишні, яблука. Чи варто очищати фрукти від шкірки — вирішувати вам. В середньому, на один крісп потрібно приблизно 6 чашок шматочків фруктів. Можна готувати крісп і з замороженими фруктами або ягодами — перед приготуванням їх потрібно розморозити.
- Зробити сипке тісто — для цього знадобиться борошно, вівсяні пластівці (плющена вівсяна крупа), цукор (білий або коричневий), вершкове масло (холодне або розтоплене, залежить від рецепта), кукурудзяний крохмаль (2 столові ложки на крісп, не у всіх рецептах).
- Поставити в гарячу духовку приблизно на півгодини або до готовності.
- Подати на стіл — з морозивом, збитими вершками або йогуртом. Подавати крісп можна і холодним, і теплим.
Читайте також: Що таке коблер та «Браун Бетті» — прості рецепти смачного десерту
Як приготувати крісп з фруктами або ягодами — рецепт
- 0,5 чашки білого цукру
- 2 столові ложки кукурудзяного крохмалю
- 6 чашок шматочків фруктів або ягід (свіжих або розморожених)
- 1 столова ложка свіжовичавленого лимонного соку
- 1,5 чашки вівсяних пластівців
- 1 чашка борошна
- 0,5 чашки коричневого цукру
- 0,5 чайної ложки солі
- 170 грамів розтопленого вершкового масла
Форму для запікання змастіть маслом. Цукор перемішайте з кукурудзяним крохмалем, щоб не було грудочок. Додайте фрукти та лимонний сік, злегка все перемішайте й викладіть суміш у форму для запікання. У мисці перемішайте сипучі інгредієнти: борошно, вівсяні пластівці, коричневий цукор, сіль. Збризніть розтопленим вершковим маслом. Викладіть сипке тісто поверх фруктів або ягід. Поставте крісп на півгодини в гарячу духовку або до готовності, охолодіть 15 хвилин — і можна подавати на стіл. Смачного!
Читайте також: Що таке крамбл та як його готувати — три рецепти смачного десерту
Як приготувати яблучний крісп — рецепт
З яблуками можна приготувати багато смачних десертів: яблучну шарлотку, манник з яблучною начинкою, яблучні оладки та панкейки, яблучний пиріг «Браун Бетті». Також, з яблучною начинкою можна приготувати смачний крісп. Для цього знадобляться інгредієнти:
- 6 яблук
- 2 столові ложки білого цукру
- 0,5 + 1 чайна ложка меленої кориці
- 1 чашка коричневого цукру
- Три чверті чашки борошна
- Три чверті чашки вівсяних пластівців
- 0,5 чашки холодного вершкового масла
Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину та наріжте скибочками. Посипте яблука білим цукром і половиною чайної ложки кориці, викладіть яблука в форму для запікання. В окремій мисці перемішайте коричневий цукор, борошно, вівсяні пластівці та чайну ложку кориці. За допомогою виделки або ножа для рубки тіста перемішайте сипучі інгредієнти з маслом, щоб вийшло сипке тісто. Розподіліть тісто поверх яблук та поставте яблучний крісп в духовку на 40 хвилин або до готовності.
Читайте також: Як спекти смачну шарлотку з яблуками — шарлотка на кефірі, ряжанці або сметані
Як приготувати ягідний крісп — рецепт
- По 2 чашки ожини, малини та лохини (разом 6 чашок ягід)
- Чверть чашки + 0,5 чашки білого цукру
- Чверть чашки + 0,5 чашки борошна
- Дрібка кориці
- 1 чашка вівсяних пластівців
- 0,5 чашки коричневого цукру
- Дрібка солі
- 100 грамів вершкового масла
Ягоди перемішайте з чвертю чашки цукру та чвертю чашки борошна, додайте дрібку кориці. Викладіть ягоди в форму для запікання. В окремій мисці перемішайте коричневий цукор, півчашки білого цукру, півчашки муки, вівсяні пластівці та сіль. За допомогою виделки або ножа для рубки тіста перемішайте сипучі інгредієнти з маслом, щоб вийшло сипке тісто. Розподіліть тісто поверх ягід та поставте ягідний крісп в духовку приблизно на годину або до готовності.
За матеріалами thekitchn.com, allrecipes.com, epicurious.com
Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття