Menu
Джерело: pexels.com

Найкращі продукти для здоров'я кісток — що їсти, щоб бути здоровим

Одна з найважливіших умов здоров'я кісток — це збалансована дієта, в яку входять всі необхідні вітаміни і мікроелементи, в тому числі кальцій та вітамін D.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Які продукти потрібно їсти, щоб забезпечити кістки всім необхідним? Які вітаміни та мікроелементи необхідні для того, щоб ваші кістки були здоровими? У цій статті пропонуємо підбірку продуктів, які допоможуть вам зберегти здоров'я кісток та запобігти серйозним захворюванням, таким як остеопороз.

Одна з найважливіших умов здоров'я кісток — це збалансована дієта, в яку входять всі необхідні вітаміни і мікроелементи, в тому числі кальцій та вітамін D.

Швидше за все, ви і так знаєте, що для здоров'я кісток необхідний кальцій — в середньому 1000 мг на добу (для дорослих). Однак, кальцій — це не єдиний важливий компонент для здоров'я кісток. Для того щоб кальцій засвоювався, також необхідний вітамін D — його дефіцит особливо актуальний в зимові місяці, коли мало сонячного світла.

Про те, скільки потрібно кальцію та в яких продуктах міститься найбільше цього мікроелементу, читайте в нашій статті Скільки кальцію потрібно, щоб бути здоровим, і де його брати — 10 багатих кальцієм продуктів

У цій статті пропонуємо вам список корисних і смачних продуктів, які допоможуть зберегти здоров'я кісток.

Класичний йогурт

Звичайний питний йогурт — це продукт номер один і для здоров'я в цілому, і для кісток зокрема. Завдяки поєднанню кальцію та вітаміну D, йогурт — один з основних продуктів, рекомендованих для профілактики остеопорозу. Також, в йогурті містяться корисні для роботи кишечника пробіотики. Крім того, йогурт багатий вітамінами та мікроелементами, такими як калій, фосфор, рибофлавін, йод, цинк, вітаміни групи В.

Продукти для кісток

Більше про користь йогурту читайте в статті 10 причин почати їсти йогурт — чим цей продукт буде корисний саме для вас

Жирні сорти риби

У рибі, такій як лосось, форель, біла риба, скумбрія, тунець, сардини міститься величезна кількість корисних речовин, в тому числі кальцій, фосфор та вітамін D. Наприклад, в 100 грамах свіжої форелі — більш, ніж добова норма вітаміну D. Крім того, корисна консервована риба — така як тунець, сардина в маслі (особливо ті види риби, які можна вживати в їжу з кістками).

Продукти для кісток

Більше про вітамін D читайте в статті Чим небезпечний дефіцит вітаміну D та де його брати в зимову пору року

Молоко та молочні продукти

Існує багато причин, чому варто пити молоко, і здоров'я кісток — одна з них. У звичайному коров'ячому молоці міститься кальцій, фосфор, вітамін D та багато інших корисних речовин. Якщо не хочеться пити звичайне молоко, можете готувати молочні смузі з фруктами та овочами. Для дітей рекомендується спеціальне ультрапастеризоване молоко, дитячий кефір і дитяча заквасочка, додатково збагачені вітамінами А, D і E.

Продукти для кісток

Різні види сиру

Ще одне прекрасне джерело кальцію, вітаміну D та інших корисних речовин — це різні види сиру, такі як чеддер, моцарела, проволоне і багато інших. Вони багаті кальцієм, вітаміном D і корисним білком. Не кажучи вже про те, що такі сири як чеддер, моцарела і проволоне широко використовуються в кулінарії і прикрасять будь-яке застілля.

Продукти для кісток

Читайте також: Меню сирного гурмана — 10 фактів та причин полюбити сир чеддер

Зелені овочі

Якщо ви стежите за своїм здоров'ям, то в вашому раціоні обов'язково повинні бути овочі: броколі, латук, капуста кале, рукола та інші. З зеленими листовими овочами можна готувати смачні салати, а ще можна додавати їх у фруктово-овочеві смузі на основі молока, кефіру та інших молочних продуктів: наприклад, смузі з капустою калета полуницею або смузі зі шпинатом та ягодами.

Більше читайте в статті Де брати вітаміни взимку — 12 ідей для фруктово-овочевих смузі

Яйця

Не менш корисні для здоров'я і звичайні курячі яйця, тим більше що з ними можна приготувати багато смачного, наприклад, омлет на молоці або сирний омлет. Більше читайте в статті Як швидко приготувати яєчню з сиром —найкращі рецепти сирного омлету

Продукти для кісток

Інші корисні продукти

Крім перерахованих вище, корисні для здоров'я такі продукти як горіхи і насіння, соєві боби й тофу, цільнозерновий хліб, окремі види грибів, а також риб'ячий жир (джерело вітаміну D).

Читайте також: Чим загрожує нестача фосфору та де його брати — 10 багатих фосфором продуктів

За матеріалами health.com, nhs.uk

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття