Як приготувати українські галушки — 4 простих рецепти
У цій статті ми розповімо про те, як приготувати галушки зі сметаною, галушки з кисломолочним сиром, галушки на молоці та полтавські галушки з куркою і грибами.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Якщо потрібно нагодувати сім'ю, то немає нічого кращого, ніж традиційні страви української кухні — страви, які готували ще наші бабусі й прабабусі. У тому числі галушки: галушки з кисломолочним сиром та галушки зі сметаною, галушки на молоці та, звичайно ж, полтавські галушки.
Галушки — коротка довідка
Якщо дуже коротко, то галушки — це відварені у воді або молоці шматочки тіста. Галушки — страва не тільки української, а й польської, словацької, чеської кухні. Існує безліч різновидів галушок, в тому числі галушки, які подають як окрему страву (з маслом або сметаною) і суп з галушками (наприклад, галушки на молоці). У цій статті ми розповімо про те, як приготувати галушки зі сметаною, галушки з кисломолочним сиром, галушки на молоці та полтавські галушки з куркою і грибами.
Читайте також: З чим приготувати вареники — 10 ідей для української господині
Як приготувати галушки зі сметаною
- 3 склянки борошна
- 100 грамів м'якого вершкового масла
- 2 яйця
- 100 мл води
- 1 столова ложка солі
- 100 грамів кисломолочного сиру — за бажанням
- Сметана (подається з галушками)
Вершкове масло розтопіть на сковороді. Яйця злегка збийте з 1 чайною ложкою солі. Борошно просійте, додайте збиті яйця, воду та 2 столові ложки розтопленого масла. Тісто добре вимішайте, розкачайте і наріжте невеликими шматочками. Відваріть галушки в підсоленій киплячій воді 5–10 хвилин (коли галушки спливуть на поверхню, це означає, що вони готові). Тим часом розігрійте на сковороді вершкове масло, галушки дістаньте з води та перекладіть на сковороду. Підсмажте галушки на вершковому маслі та подавайте на стіл зі сметаною. За бажанням, в готові галушки можна додати трохи кисломолочного сиру. Смачного!
Як приготувати галушки з кисломолочним сиром
- 300 грамів кисломолочного сиру (1,5 склянки)
- 1 склянка борошна
- 50 грамів вершкового масла
- 1 яйце
- 1,5 столові ложки цукру
- 0,5 чайної ложки солі
- Сметана — за бажанням
Сир перетріть через сито, додайте яйце, сіль, цукор і добре перемішайте. Невеликими порціями, додайте в сир борошно і вимішайте тісто. Готове тісто розділіть на кілька частин, сформуйте з тіста смужки та наріжте галушки. Відваріть галушки в киплячій, злегка підсоленій воді не більше 4 хвилин. Готові галушки відкиньте на друшляк або викладіть шумівкою на тарілку. Тим часом розтопіть вершкове масло. Подавайте готові галушки з вершковим маслом і, за бажанням, зі сметаною. Смачного!
Якщо ви любите страви з кисломолочним сиром, також читайте Як приготувати вареники з сиром — покрокова інструкція та 10 ідей для начинки
Галушки на молоці — як приготувати
- 1 літр молока
- 2 великих яйця
- Півсклянки борошна (можна трохи більше)
- 1 чайна ложка вершкового масла
- 0,5 чайної ложки цукру
- Cіль
- Мед — за бажанням
Яйця злегка збийте з сіллю, додайте борошно і добре вимішайте тісто (воно повинно вийти як густа сметана). Тим часом в каструлі закип'ятіть молоко, додайте в молоко цукор і масло. Тепер можна додавати в молоко галушки: для цього чайною ложкою набирайте тісто і опускайте в кипляче молоко. Варити галушки потрібно на невеликому вогні не більше 4 хвилин. Подавайте на стіл з медом. Смачного!
Таже читайте: Супи на молоці — новий погляд на звичну страву
Полтавські галушки з куркою та грибами — як приготувати
- 500 мл кефіру кімнатної температури
- 4–5 склянок борошна
- 1 чайна ложка солі
- 1 чайна ложка соди
- Рослинна олія для смаження
- 400 грамів курячого філе
- 300 грамів свіжих печериць
- 1 велика цибулина або 2 середні
- 3–5 столових ложок сметани
- Часник — за бажанням
Кефір вилийте в миску, додайте трохи борошна, сіль і соду, перемішайте. Після цього, невеликими порціями додавайте борошно і вимішайте, щоб вийшло м'яке тісто. Викладіть тісто на посипану борошном дошку і замісіть тісто для галушок. Готове тісто залиште на 20 хвилин під рушником, після чого ще раз добре вимішайте і наріжте галушки. Приготуйте галушки на пару (якщо немає пароварки, це можна зробити на ситі або обв'язати каструлю марлею). Врахуйте, що при приготуванні галушки збільшаться в розмірах приблизно вдвічі. Галушка середнього розміру готується на пару приблизно 5 хвилин.
Тим часом очистіть і подрібніть цибулю. Куряче філе наріжте кубиками. Гриби наріжте невеликими скибочками. Часник подрібніть. На вершковому маслі підсмажте цибулю до золотистого кольору, потім додайте куряче філе, злегка підсмажте, додайте гриби. Посоліть і поперчіть. Коли м'ясо буде готове, викладіть суміш зверху на галушки, в кожен горщик додайте сметану і трохи води. Горщики з галушками поставте в гарячу духовку і запікайте 20–30 хвилин або до готовності. Смачного!
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття