Menu
Джерело: pexels.com

Українські традиції — правила та секрети червоного борщу

Червоний борщ — це традиційна страва і візитна картка української кухні. Складно знайти українську господиню, яка не вміла б готувати український борщ і яка не змогла б перерахувати кілька варіантів приготування червоного борщу.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Червоний борщ — це традиційна страва і візитна картка української кухні. Складно знайти українську господиню, яка не вміла б готувати український борщ і яка не змогла б перерахувати кілька варіантів приготування червоного борщу.

У той же час, в українського борщу є свої секрети і особливості приготування. Про них і піде мова в цій статті.

Червоний український борщ — інгредієнти

Для початку, нагадаємо, які інгредієнти необхідні для того, щоб приготувати смачний червоний борщ. У класичному українському борщі обов'язково повинні бути такі інгредієнти:

    • М'ясо (свинина, яловичина, куряче м'ясо).
    • Буряк (сирий або пасерований).
    • Картопля.
    • Морква.
    • Свіжі помідори або томатна паста.
    • Цибуля.
    • Зелень.
Як приготувати червоний борщ

Крім того, в червоний борщ додають капусту (свіжу білокачанну, червонокачанну, квашену), квасолю, кабачки, гриби, болгарський перець, чорнослив, різні прянощі, часник. Іншими словами, скільки господинь, стільки рецептів червоного борщу.

Подають червоний борщ, звичайно ж, зі сметаною. Адже який український борщ можна уявити без сметани?

Як приготувати червоний борщ

Український борщ — секрети приготування

І хоча існує безліч рецептів приготування українського борщу, все ж є деякі секрети, про які ми й розкажемо у цій статті.

М'ясо

Звичайно ж, можна приготувати і вегетаріанський червоний борщ, без м'яса. Однак в класичному варіанті, український борщ заведено готувати на м'ясному бульйоні: для цього беруть яловичу грудинку, курку або свинину і яловичину. М'ясо можна відварити, а можна попередньо обсмажити — так воно вийде ароматніше. Коли м'ясо буде готове, його потрібно дістати з бульйону, зняти м'ясо з кістки, подрібнити і повернути назад в каструлю. Вариться м'ясний бульйон для борщу 2–3 години. У бульйон додають сіль, лавровий лист, чорний і запашний перець горошком.

Буряк

Червоний буряк для борщу можна заздалегідь відварити в шкірці, запекти у фользі або протушкувати. Не рекомендується класти сирий буряк в каструлю з борщем — якщо варити його понад годину, колір борщу буде далеко не червоний. Якщо ж буряк відварити заздалегідь, запекти або протушкувати, цього не станеться. Для того щоб протушкувати буряк, потрібно натерти його на великій тертці, додати трохи цукру і лимонного соку, і тушкувати до готовності.

Читайте також: Чим корисний червоний буряк і що з ним приготувати — 5 рецептів

Цибуля і морква

Цибулю обсмажують на рослинній олії до золотистого кольору, потім додають моркву. Коли морква набуде золотистого відтінку, потрібно додати кілька ложок томатної пасти (або кілька помідорів) і добре протушкувати на невеликому вогні. Помідори можна брати свіжі або у власному соку.

Черговість

Щоб борщ вийшов правильної консистенції, необхідно дотримуватися черговості продуктів. Першою в борщ кладуть квасолю (її попередньо замочують), потім — свіжу капусту (якщо вона є в рецепті), потім картоплю, потім підсмажену цибулю з морквою, і тільки потім — готовий буряк. Якщо ви вирішили готувати борщ з кислою капустою, то її потрібно спочатку окремо протушкувати до м'якості, і тільки потім додавати в борщ.

Сало з часником

Це майже останній, і необов'язковий, штрих в приготуванні українського борщу. Потрібно взяти кілька шматочків сала без шкірки, кілька зубчиків часнику, кілька гілочок кропу і петрушки — і подрібнити інгредієнти (за допомогою ножа або блендера). Готову кашку потрібно додати у вже готовий борщ і накрити кришкою. Перед тим як подавати на стіл, борщу потрібно дати трохи настоятися — хоча б годину.

Пампушки для борщу

Традиційно, український борщ подають з пампушками на дріжджах. Для того щоб їх приготувати, знадобляться дуже прості інгредієнти: 500 г борошна, 1 склянка теплої води, 1 пакетик сухих дріжджів, 2 столові ложки рослинної олії, по одній чайній ложці солі та цукру.

Дріжджі, цукор і сіль розчиніть у теплій воді. Додайте борошно і рослинну олію, залиште тісто на 1 годину під рушником. Потім зробіть з тіста невеликі кульки, викладіть їх в форму для запікання (форму попередньо змастіть рослинною олією) і залишайте на півгодини. Через півгодини поставте форму з пампушками в духовку на 25 хвилин або до готовності.

Як приготувати червоний борщ

Поки пампушки печуться, ви можете приготувати часниковий соус: для цього візьміть 5 зубчиків часнику і 2 столові ложки рослинної олії. Часник подрібніть, додайте рослинну олію і посоліть. Коли пампушки будуть готові, змастіть їх часниковим соусом.

Сметана

І якщо пампушки — це бажаний, але не обов'язковий, інгредієнт українського борщу (зрештою, подати український борщ можна і з чорним хлібом), то без сметани український борщ навіть не можна уявити. Для червоного борщу краще брати густу сметану високої жирності — наприклад, сметану «З печі» жирністю 21%.

Як приготувати червоний борщ

Читайте також: 7 причин, чому сметана завжди повинна бути у вашому холодильнику

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття