Menu
Що приготувати з сиром сулугуні — найкращі рецепти

Що приготувати з сиром сулугуні — найкращі рецепти

Яєчня з помідорами та сиром сулугуні, кукурудзяні коржі з сиром сулугуні, смажений сулугуні та пеновані з сулугуні — у цій статті розповідаємо, що можна приготувати з цим смачним сиром.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Сулугуні — розсільний сир грузинського походження. Він відрізняється ніжним кисломолочним, злегка кислуватим смаком. Якщо ви коли-небудь відвідували Грузію або вам подобається грузинська кухня, то ви напевно куштували смачні страви грузинської кухні: хачапурі й пеновані з сулугуні, салати з сулугуні, смажений сулугуні.

У цій статті пропонуємо вам кілька простих рецептів — що можна приготувати з сиром сулугуні.

сулугуні

Як приготувати чвіштарі з сулугуні — рецепт

Чвіштарі — популярна страва грузинської кухні, смажені коржики з кукурудзяної муки з кубиками сиру сулугуні. Щоб приготувати чвіштарі, вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 300 грамів сиру сулугуні (добре підійде сулугуні ТМ «Славія» — він випускається в упаковці по 300 грамів)
  • 400 грамів кукурудзяної муки
  • 2 яйця
  • 350 мл теплого молока (замість молока можна використовувати воду)
  • Рослинна олія для смаження
  • Вода, сіль — за потребою

Сир сулугуні наріжте кубиками або натріть на великій тертці. У велику миску складіть борошно і яйця, вилийте молоко. Вимішайте тісто руками. Додайте сир та знову вимішайте. На цьому етапі тісто можна накрити харчовою плівкою і поставити на 20 хвилин в холодильник (не обов'язково). Далі руками сформуйте коржі товщиною приблизно 1,5 сантиметра (можна скачати тісто в кульки, розкласти на обробній дошці й приплюснути рукою). Підсмажте коржі з обох боків на рослинній олії. Подавати чвіштарі потрібно обов'язково гарячими. Смачного!

чвіштарі з сулугуні

Для цього рецепта, сир сулугуні можна замінити українською моцарелою торгової марки «Славія» — вона випускається в упаковці 300–500 грамів.

моцарела

Також, з сиром сулугуні можна приготувати вареники: для цього знадобиться сир, сіль та червоний перець. Більше — читайте в статті З чим приготувати вареники — 10 ідей для української господині

Як приготувати смажений сулугуні — рецепт

Ця страва готується дуже просто, і інгредієнтів для неї потрібно небагато. Отже, вам знадобиться:

  • 500 грамів сулугуні
  • 2 столові ложки борошна
  • Вершкове масло для смаження
  • Подрібнена м'ята або інша зелень на ваш смак

Сир наріжте товстими скибочками. Вмочіть шматочки сиру в борошно. На сковороді розтопіть вершкове масло й підсмажте сир з обох боків до золотистого кольору. Прикрасьте зеленню і подавайте на стіл. Смачного!

смажений сулугуні

Якщо ви любите сирні страви, можна також приготувати смажені сирні кульки з моцарелою — про те, як це зробити, читайте в статті Кулінарія для сирних гурманів — 3 рецепти з моцарелою, проволоне і сиром чеддер

моцарелла

Як приготувати пеновані з сулугуні — найпростіший рецепт

Навіть якщо ви ніколи не були в Грузії, ви напевно куштували грузинські хачапурі з солоним сиром (бринзою, сулугуні). Пеновані — це різновид хачапурі, їх готують з листкового тіста. Пропонуємо вам простий рецепт цієї смачної страви:

  • 1 лист замороженого листкового дріжджового тіста
  • 200 грамів сулугуні
  • 1,5 столові ложки м'якого вершкового масла
  • 1 куряче яйце

Листкове тісто дістаньте з холодильника, розморозьте та розріжте на чотири частини. Сир натріть на великій тертці, перемішайте з яйцем і вершковим маслом. На обробній дошці, посипаній борошном, розкатайте кожен шматочок листкового тіста. У центр кожного листа тіста покладіть чверть сирної суміші та загніть кути до центру, щоб вийшов конвертик. Духовку розігрійте до 220 градусів, запікайте пеновані в гарячій духовці приблизно 10 хвилин або до готовності. Смачного!

Читайте також: 10 надзвичайно смачних сирів, які варто скуштувати вже сьогодні

Смачна яєчня з помідорами і сулугуні — рецепт

Існує багато способів приготувати смачну яєчню або омлет: з твердим тертим сиром і сосисками, з сиром та зеленню, з чеддером і беконом, з моцарелою або трьома видами сиру. Також, дуже смачною виходить яєчня з помідорами і сиром сулугуні. Щоб її приготувати, вам знадобляться інгредієнти:

  • 5 яєць
  • 1 дуже великий помідор або 2 середніх (помідори повинні бути не тепличні, а вирощені на сонці й дуже соковиті)
  • 3 великих скибочки сулугуні
  • 3 гілочки петрушки
  • Сіль за смаком
  • Рослинна олія для смаження

З помідора зніміть шкірку (якщо потрібно, обдайте помідор окропом). Наріжте м'якуш помідора невеликими кубиками і перекладіть в сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Помідор протушкуйте в сковороді на великому вогні 3–5 хвилин. Тим часом сир наріжте великими кубиками, петрушку подрібніть. Сир перемішайте з яйцями, додайте петрушку. Якщо потрібно, посоліть (пам'ятайте, що сир солоний). Вилийте яєчну суміш на сковороду — і через кілька хвилин можна подавати на стіл. Смачного!

яєчня з помідорами і сулугуні

Більше рецептів яєчні — читайте в статті Як швидко приготувати яєчню з сиром — найкращі рецепти сирного омлету

А які страви з сиром сулугуні готуєте ви?

За матеріалами georgianrecipes.net, nami-nami.blogspot.com, eda.ru, knowwoow.com

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття