Menu
Як контролювати рівень цукру в крові  — 3 корисні рецепти

Як контролювати рівень цукру в крові — 3 корисні рецепти

Продукти, що допомагають контролювати рівень цукру в крові та 3 корисні рецепти

  • Знаменита торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття


Підвищений цукор в крові може бути спричинений різними факторами. Серед них і налягання на алкоголь та продукти з високим вмістом простих вуглеводів, і часті стреси, емоційні перенапруження, і різноманітні захворювання різних систем організму... Головною нашою задачею є звісно ж його контроль, щоб не допустити повільного перетікання ситуації у небезпечний цукровий діабет.

Якщо ви відвідали лікаря, здали аналіз, і така прикрість, як завищений цукор, з вами все ж трапилася — не панікуйте, а головне — не ставте самі собі діагноз. Обирати лікування, а тим більше ставити діагнози, має право лише кваліфікований лікар.

Якщо ж рівень цукру лише наближається до верхньої межі норми, варто прийняти адекватні міри з його контролю й запобігання подальшого росту. У першу чергу це — правильне харчування.

Базувати свій раціон у цей період варто на продуктах із низьким глікемічним індексом. Детальніше про це можна дізнатися у статті Що таке глікемічний індекс та як він впливає на наше здоров'я. Чим нижчий глікемічний індекс продуктів, які ви споживаєте — тим ефективніше відбуватиметься врегулювання рівня цукру. Загалом, Г І їжі для такої мети не повинен перевищувати 50.

Якщо узагальнити, то:

1) Варто повністю відмовитися від продуктів з високим вмістом вуглеводів, зокрема білого хліба й різноманітних злаків. Виключення становлять лише цільнозерновий житній хліб, дикий неочищений рис, перловка та крупа кіноа (у якій білок кількісно дорівнює вуглеводам). Інколи можна приготувати на обід макарони, з твердих сортів пшениці, а краще цільнозернові, проте готувати обов'язково "al-dente" — так у них не підвищується ГІ!

2) Табу накладається також і на солодощі: випічку, молочний та білий шоколад, морозиво, печиво, цукерки, солодкі млинці, мед і, звісно ж,цукор у чистому вигляді. Проте, тут на порятунок прийде домашній натуральний мармелад (рецепт якого буде нижче), фруктова пастила без цукру та гіркий шоколад (більше 70% какао), у якого ГІ досить низький. Підсолодити "життя" можна кокосовим цукром, натуральним фруктовим джемом без цукру, й нешкідливими, в ідеалі натуральними підсолоджувачами (еритритол, мальтитол, сукралоза, стевіозид, фруктоза, ксиліт - котрий з них підійде вам краще, варто проконсультуватися з лікарем), проте з ними теж не варто перебільшувати!

3) Можна і навіть потрібно їсти фрукти, але: спілі банани, манго, кавун, виноград та диню варто на цей період виключити з раціону. Друзями ж вам стануть: авокадо, цитрусові, зелені банани, несолодкі яблука, сливи, персики, абрикоси, груші та свіжі ягоди. Поласувати можна й сушеним інжиром, курагою й чорносливом, проте обов'язково впевніться, що вони не зацукрені.

Апельсин

4) Овочі й зелень дозволено їсти абсолютно вільно, проте пам'ятати про те, що найкраще вживати їй у свіжому вигляді, адже термічнa обробка підвищує Г І продуктів (прикладом, у свіжої моркви — Г І 35, а вареної чи печеної — 85!). Тож, налягайте на сиру моркву, селеру, огірки, помідори, зелений салат, усі види капусти, спаржу й зелень.

5) Велику увагу необхідно приділити саме продуктам із високим вмістом білка, а це: нежирна риба, птиця, нежирні яловичина й свинина, авокадо, кіноа, яйця, кольорова квасоля, натуральні йогурти, кефір, кисломолочний сир, молоко, горіхи, насіння соняшника й гарбуза. М'ясо можна варити, тушкувати на воді та запікати, проте в жодному разі не смажити на олії!

Кефір

6) Старайтесь не солити їжу, та пийте побільше чистої води. Зранку чудово випити склянку води зі свіжовичавленим лимонним соком. Газовані солодкі напої, фруктові йогурти та пакетовані соки тут вам у нагоді (на жаль, чи на щастя) не стануть.

На перший погляд може здатися, що це досить слабенький раціон, але насправді, його цілком реально підлаштувати під себе та свої гастрономічні вподобання! Є багато рецептів, які дозволять вам і насолодитися їжею, і наситити організм.

Читайте також: Справжній «суперфуд» для краси та здоров’я — готуємо кіноа

1. Домашній апельсиновий мармелад

Інгредієнти:

  • Сік з 2-х апельсинів
  • 30 мл чистої води
  • Агар-агар 8г
  • Підсолоджувач за бажанням (якщо апельсини достатньо солодкі, можна обійтися і без нього)

Приготування:
Витискаємо з впельсинів сік. Агар-агар розчиняємо у воді, додаємо сік до нього, за потреби й підсолоджувач. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і тримаємо на невеликому вогні близько 3 хвилин, періодично помішуючи. Переливаємо в силіконові формочки, даємо кілька хвилин охолонути, і відправляємо в холодильник до повного застигання (година-дві).

Домашній апельсиновий мармелад

2. Вафлі з тунцем

Інгредієнти:

  • тунець у власному соку - 185г
  • яйцо - 1шт
  • борошно спельтове ц/з - 50г
  • м'який сир або густий йогурт - 50г
  • улюблена зелень
  • зубчик часнику
  • розпушувач - 0,5 ч.л
  • спеції за смаком

Приготування:
З тунця гарненько віджимаємо воду, витискаємо туди часник, вибиваємо яйце, перемішуємо, додаємо решту інгредієнтів, ще раз ретельно перемішуємо. Розігріваємо вафельницю (або антипригарну пательню, можна зробити млинці) і викладаємо нашу рибну суміш, випікаємо 8-10 хвилин.

3. Овочево-курячі кекси

Інгредієнти:

  • Куряча грудка 1,5 -2 шт
  • Сир кисломолочний знежирений 200 г
  • Зелений горошок заморожений 150 г
  • Цвітна капуста 100 г
  • Яйце 1 шт
  • сіль та спеції за смаком

Приготування:
Курячі грудки нарізаємо дрібними кубиками. Цвітну капусту розділяємо на суцвіття. Усі інгредієнти перемішуємо разом, ложкою викладаємо в форми кесиків, і відправляємо у духовку запікатися за температури 200 градусів до золотистої скоринки.

Сир домашній

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Знаменита торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

 

Популярні матеріали

1479

Як приготувати печиво на сковороді — швидко і смачно

Печиво на сковороді — це швидке і просте рішення для смачного десерту до чаю.
1044

Готуємо ароматні сметанні кекси — смачні рецепти

Сметанний кекс — це ароматний, рум'яний і дуже повітряний десерт, який відмінно підійде…
705

Що приготувати з тріски — смачні рецепти

Що приготувати з тріски — смачні рецепти
678

Готуємо смачні турецькі супи — рецепти і поради

Готуємо смачні турецькі супи — рецепти і поради
630

Корисно і просто — готуємо пасту із цукіні

Паста з цукіні — це відмінна альтернатива класичній пасті. Прекрасне рішення для тих, хто…
521

Стейк із капусти — готуємо незвичайну і смачну страву за півгодини

Якщо хочете спробувати щось нове і незвичайне — приготуйте стейк із капусти.
414

Що приготувати з батату — смачні рецепти

Батат — це прекрасна заміна традиційної картоплі. Більш того, цей продукт дуже корисний,…
405

Готуємо смачні осінні салати — рецепти і поради

Найчастіше без салату не проходить жоден прийом їжі. Не обійтися без салатів і восени.