Menu
Крок-месьє і крок-мадам — готуємо гарячі сендвічі по-французьки

Крок-месьє і крок-мадам — готуємо гарячі сендвічі по-французьки

Як ви, напевно, вже здогадалися з назви, крок-мадам і крок-месьє — це французькі сендвічі. Готуються вони трошки складніше, ніж звичайні гарячі бутерброди, однак результат вартий зусиль — виходить дуже смачно. Чому б не спробувати?

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Croque-monsieur — відомий французький гарячий бутерброд: croquer означає «хрустіти», monsieur — «пан, месьє». Сroque-madame — гарячий сендвіч, який подають зі смаженою яєчнею зверху. Тобто, крок-месьє — це класичний французький сендвіч з шинкою, сиром та соусом бешамель. Крок-мадам — сендвіч з шинкою, сиром, соусом бешамель та смаженим яйцем.

Якщо ви любите гарячі бутерброди, читайте також Як приготувати гарячі бутерброди в духовці — швидко, смачно, поживно

Соус бешамель — як приготувати

Важливий інгредієнт крок-мадам і крок-месьє — французький соус бешамель. Щоб його приготувати, вам знадобляться інгредієнти:

  • 550 мл мл молока
  • 3 столові ложки вершкового масла
  • 2 столові ложки борошна
  • Дрібка солі та свіжомолотого перцю (білого або чорного)
  • Дрібка меленого мускатного горіха

На сковороді розтопіть вершкове масло та додайте борошно. Підсмажте протягом трьох хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте молоко, зменшіть вогонь та варіть приблизно 10 хвилин, постійно помішуючи (щоб у соусі не було грудочок). Чим довше ви тримаєте соус на вогні, тим густішим він вийде. Готовий соус процідіть, додайте сіль, перець, мускатний горіх.

молоко

Читайте також: Готуємо страви французької кухні — три прості рецепти смачного гратену

Сендвіч крок-месьє — як приготувати

Приготувати сендвіч крок-месьє, якщо ви вже приготували соус, досить просто. Для цього вам знадобляться такі інгредієнти (розраховані на два сендвічі):

  • 4 скибочки хліба
  • 2 шматочки шинки (можна 4 — тоді в кожному сендвічі буде не по одному шматочку шинки, а по два)
  • 4 скибочки твердого сиру (грюйер, емменталь, мааздам або чеддер)
  • Вершкове масло
  • Оливкова олія
  • Сіль, чорний перець

Скибочки хліба змастіть вершковим маслом та обсмажте на сухій сковороді до золотистого кольору з обох сторін. Потім зменшіть вогонь, викладіть на кожен шматочок хліба по шматку сиру й накрийте сковороду кришкою, щоб сир розплавився. Якщо потрібно, додайте на сковороду трохи оливкової олії. Потім на два шматочки хліба покладіть по шматочку шинки та накрийте другим шматочком хліба. Готовий сендвіч полийте соусом — і можна подавати на стіл.

Сендвіч крок-месьє

Читайте також: Що таке сендвіч BLT та як його готувати — три рецепти

Сендвіч крок-мадам — як приготувати

Сендвіч крок-мадам готується так само, як і крок-месьє, плюс смажене яйце. Отже, поки на одній сковороді підрум'янюється сендвіч, на другій сковороді потрібно підсмажити яєчню. Яйце смажиться з одного боку, при цьому важливо, щоб яєчня за розміром була не більша, ніж хліб, і щоб жовток залишився цілим. Яєчню викладіть на сендвіч, полийте соусом — і можна подавати на стіл. Смачного!

Яєчня

Читайте також: 7 смачних сендвічів, які варто спробувати хоча б раз у житті

Інші способи приготування сендвіча

Один шматочок хліба змастити маслом, другий — гірчицею. Покласти на перший шматочок хліба шинку та сир, обрізати шинку і сир з боків. Потім підрум'янити бутерброд на сковороді з оливковою олією з двох сторін.

У соус можна додати тертий твердий сир — соус повинен вийти як дуже густа сметана. Шматочки хліба підсмажити на сковороді з одного боку, інший бік (не підсмажений) змастити соусом, зверху покласти шинку та накрити іншим шматочком хліба.

Готовий сендвіч можна посипати тертим твердим сиром і поставити на кілька хвилин в духовку, щоб розплавився сир.

Також, готовий сендвіч можна посипати зеленню або подавати з листом зеленого салату.

Традиційно, для крок-мадам та крок-месьє беруть французький сир грюйер, але можна замінити його сиром мааздам, сиром чеддер або іншим твердим сиром. Смачного!

сир мааздам

Читайте також: 7 + 1 ідея, як і з чим швидко приготувати смачні бутерброди

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.

Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття