Чим корисна цибуля-порей та що з нею приготувати — найкращі рецепти
Цибуля-порей надає стравам абсолютно особливого смаку, не кажучи вже про те, що цей овоч має багато корисних властивостей. У цій статті розповімо, чим корисна цибуля-порей та що з нею приготувати.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Ті, хто вже готував що-небудь з цибулею-порей, погодяться, що це дуже смачно. Цибуля-порей надає стравам абсолютно особливого смаку, не кажучи вже про те, що цей овоч має багато корисних властивостей. У цій статті розповімо, чим корисна цибуля-порей та що з нею приготувати.
Цибуля-порей — користь і протипоказання
Цибуля-порей відноситься до сімейства цибулевих, однак, на відміну від звичної нам ріпчастої цибулі, смак у неї менш різкий і солодший. У кулінарії використовуються зелені стебла та біла частина цибулі-порей, верхні стебла не використовуються.
У цибулі-порей, як і в більшості овочів, міститься багато корисних речовин: вітаміни групи В, вітамін С, велика кількість калію, а також фосфор, кальцій, магній, натрій.
Більше про те, навіщо потрібен калій, читайте в статті 10 продуктів для тих, хто хоче бути активним та сильним
Цибуля-порей корисна при порушеннях травлення, при підвищеному тиску, при захворюваннях очей, артриті та подагрі. Цей продукт практично не має протипоказань, однак вживати цибулю-порей в сирому вигляді не рекомендується людям, у яких є захворювання шлунка і дванадцятипалої кишки.
Цибуля-порей відноситься до низькокалорійних продуктів (33 калорії в 100 грамах продукту), тому рекомендована тим, хто стежить за фігурою і дотримується дієтичного харчування.
Також, читайте статтю Продукти для схуднення — 10 ідей для тих, хто на дієті
Як приготувати цибулю-порей зі сметаною — швидко та смачно
Найпростіше, що можна зробити з цибулею-порей — це приготувати її зі сметаною. Готується така страва дуже швидко та просто, а смак у неї просто чудовий! Отже, на дві порції тушкованої зі сметаною цибулі-порей вам знадобляться такі інгредієнти:
- 6 стебел цибулі-порей
- 3 гілочки кропу
- 250 мл сметани
- 250 мл молока
- 2 столові ложки вершкового масла
- 0,5 чашки тертого твердого сиру (наприклад, російського чи голландського)
- Сіль, чорний мелений перець, інші приправи — за смаком
Цибулю-порей добре промийте та наріжте невеликими кружечками. Складіть цибулю-порей в каструлю, залийте гарячою водою, доведіть до кипіння та варіть 10 хвилин, після чого воду злийте. Додайте в каструлю молоко, поставте на вогонь, накрийте кришкою і тушкуйте на невеликому вогні 5 хвилин. Потім викладіть цибулю-порей в форму для запікання, додайте вершкове масло, полийте сметаною і посипте подрібненим сиром. Поставте форму для запікання на 15 хвилин в гарячу духовку — і страва готова! Смачного!
Читайте також: 7 причин, чому сметана завжди повинна бути у вашому холодильнику
Суп з плавленим сиром і цибулею-порей — смачно та без викрутасів
- 3 стебла цибулі-порей
- 250 грамів яловичого або курячого фаршу
- 3 середні картоплини
- 2 столові ложки оливкової олії
- Кілька гілочок кропу або петрушки
- 200 грамів плавленого сиру
Цибулю-порей добре промийте і наріжте невеликими кружечками. Фарш злегка підсмажте на сковороді з оливковою олією, потім додайте на сковороду цибулю-порей, протушкуйте. Картоплю очистіть та наріжте кубиками. Викладіть фарш з цибулею-порей в каструльку, додайте картоплю, залийте гарячою водою (кількість води залежить від того, наскільки густий ви хочете суп), доведіть до кипіння і тушкуйте, доки картопля не буде готова. Додайте в суп плавлений сир, добре перемішайте. Готовий суп прикрасьте подрібненою зеленню — і можна подавати на стіл.
Читайте також: Що приготувати з плавленими сирками — швидко, смачно та дуже просто
Цибуля-порей з моцарелою — вишукано та просто
- 500 грамів цибулі-порей, тільки біла частина
- 10–15 листків свіжого базиліку
- 250 грамів моцарели без розсолу
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 чайна ложка винного оцту
- Сіль та чорний перець — за смаком
Цибулю-порей відваріть в підсоленій воді не більше 10 хвилин, воду злийте. Викладіть цибулю-порей в форму для запікання (таку як касероль), зверху викладіть листя базиліка. Кульки моцарели наріжте невеликими скибочками і викладіть зверху на базилік. Поставте форму в гарячу духовку на 5 хвилин та дістаньте з духовки як тільки сир розплавиться. Збризніть страву оливковою олію і винним оцтом, посоліть та поперчіть. Смачного!
Читайте також: 10 ідей для української господині — що приготувати з моцарелою
Цибуля-порей з куркою і сиром чеддер — рецепт
- 4 середніх курячих філе
- 2 стебла цибулі-порей
- 1 столова ложка рослинної олії
- 1 столова ложка вершкового масла
- 2 столові ложки борошна
- 300 мл молока
- 125 грамів подрібненого сиру чеддер
Цибулю-порей добре промийте та наріжте невеликими кружечками. Куряче філе наріжте кубиками та 5 хвилин смажте на рослинній олії. Додайте на сковороду цибулю-порей і протушкуйте 10 хвилин під кришкою. Тим часом на невеликій сковороді розтопіть вершкове масло, додайте борошно та молоко, добре перемішайте, протушкуйте, додайте половину тертого сиру. Куряче м'ясо з цибулею-порей викладіть у форму для запікання, полийте сирним соусом та посипте тертим сиром. Поставте в гарячу духовку на кілька хвилин, щоб розплавився сир. Страва готова! Смачного!
За матеріалами frenchwomendontgetfat.com, goodtoknow.co.uk
Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття