Menu
Джерело: pexels.com

Як вибрати молоко в магазині - 6 критеріїв, на які варто звернути увагу

Всі ми хочемо добре себе почувати і споживати корисні продукти, чи не так? Іншими словами, витрачати гроші з користю для здоров'я - свого та своїх близьких.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Адже саме здорове харчування - це основа довгого і щасливого життя, повного радісних моментів і яскравих досягнень. Тому для сучасної людини дуже важливий розумний і раціональний вибір продуктів харчування. І справа не тільки в тому, продукцію яких торгових марок ви купуєте і скільки грошей витрачаєте на їжу, а в тому, як ці продукти позначаються на вашому здоров'ї та якості життя.

У цій статті ми розповімо про раціональний вибір молока - а саме про те, якими критеріями варто керуватися при покупці цього продукту.

6 важливих критеріїв, які слід враховувати при виборі молока

1. Де купувати молоко

Цікавий факт: до того як придумали пастеризацію, молоко було джерелом шкідливих бактерій і смертельних хвороб. І тільки пастеризація допомогла зупинити епідемію туберкульозу, який поширювався через молоко. Але навіть сьогодні молоко, куплене "з рук", може бути джерелом небезпечних хвороб. 

Тому варіант найбільш безпечний і доступний — це покупка молока в супермаркетах і продуктових магазинах, від виробника. Наприклад, на підприємствах ГК "Молочний альянс", що випускають молоко, є лабораторія, яка контролює кожну партію сировини — наприклад, якщо молоковоз складається з трьох секцій, то проби відбираються з кожної секції. Якщо молоко не відповідає нормам і вимогам, воно просто повертається на ферми. Також, на кожному підприємстві є державний ветеринар, який в разі порушень просто може зупинити виробництво. До того ж, підприємства ГК "Молочний альянс" регулярно відправляють зразки сировини і продукції для незалежного дослідження. Крім того, підприємства поставляють продукцію на експорт (в країни ЄС, наприклад), що означає додаткові перевірки та сертифікації.

2. Вид молока, яке ви хочете купити

Існують чотири основних види молока: стерилізоване, пастеризоване, ультрапастеризоване, пряжене.

Пастеризоване молоко на заводі прогрівається за температури близько (70-75) °С— корисні компоненти молока при цьому зберігаються, а шкідливі бактерії знищуються. Пастеризоване молоко скисає через 5-10 діб. Воно містить всі корисні властивості, при цьому зберігати його потрібно в холодильнику. Ідеально підходить для щоденного вживання.

Пряжене молоко прогрівається за температури (85-99) °C впродовж декількох годин. Якщо порівнювати з пастеризованим молоком, то в ньому вищий відсоток жирності (зазвичай 6%), більше кальцію, заліза і вітаміну А, при цьому менше вітамінів С і В1. Термін зберігання пряженого молока — 5-7 діб.

Ультрапастеризоване молоко нагрівається при температурі до 150 °С впродовж декількох секунд. Завдяки таким технологічним операціям, виробники продовжують термін «нескисання» молока — за рахунок того, що в ньому залишається дуже мало сторонньої мікрофлори. Ультрапастеризоване молоко може зберігатися в закритій тарі без холодильника до 180 діб. Таке молоко можна брати з собою в поїздки, походи або використовувати в будь-яких умовах, де немає можливості зберігати продукти в холодильнику.

Цікавий факт: для ультрапастеризації може використовуватися тільки молоко дуже високої якості, адже молоко іншої якості просто не пройде процес високотемпературної обробки. Тому, щоб випускати ультрапастеризоване молоко підприємство повинно дуже уважно підходити до відбору постачальників - працювати з надійними постачальниками-фермами, а не з населенням, у якого якість сировини складніше перевірити.

Стерилізоване молоко зберігається найдовше, що досягається за рахунок високотемпературної обробки (130-140 °С). При обробці в такому молоці знищується вся шкідлива мікрофлора і бактерії. Однак це не означає, що стерилізоване молоко не може бути корисним - наприклад, сьогодні випускається вітамінізоване стерилізоване молоко, яке має корисні для здоров'я властивості.

Відсоток жирності

Відсоток жирності — це другий за значимістю критерій вибору молока в магазині (після вибору типу молока). Сьогодні на полицях магазинів можна знайти молоко різної жирності - від 1% до 6%.

Що варто враховувати при виборі жирності молока:

• Чим вище відсоток жирності, тим більше в молоці калорій (наприклад, в молоці 1% - 42 калорії, 2.6% - 52 калорії, 3.2% - 60 калорій). Калорійність може відрізнятися в залежності від виду молока. Якщо ви на дієті і стежите за фігурою — цей момент варто враховувати. Молоко з мінімальною жирністю рекомендується людям, які займаються фітнесом, бодібілдінгом та іншими видами спорту, що передбачають інтенсивні навантаження.

• На вміст білка жирність молока не впливає. Кількість білка буде однаковою і в молоці 1% жирності, і 3.2%.

• Кальцій засвоюється в поєднанні з вітаміном D, тому якщо ви вживаєте знежирене молоко, він може просто не засвоїтися (для засвоєння вітаміну D потрібна жирна їжа, багата цим вітаміном).

3. Дата виготовлення і термін придатності

Якщо ви вже визначилися з видом молока і відсотком жирності, наступне, на що варто звернути увагу — це дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Якщо дату виготовлення вказано нерозбірливо, ні в якому разі не купуйте таке молоко.

4. Цілісність упаковки

Аналогічна рекомендація стосується упаковки: якщо цілісність пакування порушено (або викликає підозри), купувати таке молоко строго не рекомендується. Бажано, щоб пакування або пляшка були оснащені спеціальною кришечкою або стрічкою, яка гарантує, що тара не буде розкрита до покупки. Наприклад, як на пляшці молока торгової марки «Яготинське для дітей»:

 Молоко для дітей

5. Склад молока

Крім перерахованого вище, зверніть увагу на склад молока. Молоко складається з білків, жирів і вуглеводів, вітамінів A, D, B1, B2 і B12, а також мікроелементів (кальцій, магній, калій). На пакуванні має бути вказано вміст вітамінів і мікроелементів на 100 грамів (поживна харчова цінність), калорійність (енергетична цінність), а також умови зберігання та термін придатності. Етикетка якісного молока, виробленого з дотриманням всіх необхідних вимог, повинна виглядати приблизно ось так:

Яготинське молоко велика упаковка

Що повинно насторожити: різні добавки, консерванти і барвники (позначаються як Е), пальмова олія, антибіотики. Якщо ви бачите на етикетці молока незрозумілі вам компоненти, настійно не рекомендуємо купувати таке молоко.

6. Виробник

Сьогодні в Україні представлено безліч молочних виробників. Якщо ви хочете купувати молоко гарантовано високої якості, рекомендуємо вам знайти про виробника інформацію в Інтернеті. При цьому зверніть увагу на наступні моменти:

• Наявність сайту виробника (або групи компаній, в яку входить виробник). Погодьтеся, що сьогодні кожна поважаюча себе, і своїх споживачів, компанія представлена ​​в Інтернеті. І якщо ви не можете знайти про виробника ніякої інформації, це повинно як мінімум насторожити.

Сертифікація за міжнародними стандартами управління і контролю якості ISO 9000 і ХАССР (якщо у компанії є сайт, ви легко зможете знайти там цю інформацію).

Експорт. Якщо компанія експортує продукцію в країни ЄС, де діє дуже сувора система контролю, то продукція такої компанії буде відповідно високої якості. Про високу якість говорить і дозвіл експортувати продукцію в країни Близького Сходу (для цього підприємство отримує сертифікат Халяль, який необхідно підтверджувати щороку).

 

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.

Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття