Menu
Як приготувати долму в домашніх умовах — поради і рецепти

Як приготувати долму в домашніх умовах — поради і рецепти

Долма — це страва з різними начинками, загорнута у виноградний лист.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Долма — це страва з різними начинками, загорнута у виноградний лист. Його готують у багатьох країнах і сьогодні долма набрала великої популярності. Пропонуємо кілька варіантів смачної страви, яка обов'язково порадує всю родину.

Класична долма з виноградного листя — рецепт

Класична долма з виноградного листя

Для приготування візьміть інгредієнти:

  • 500 г яловичий фарш
  • 1/2 склянки рису
  • 500 г свинячого фаршу
  • 4 гол. ріпчастої цибулі
  • 1 ст. л. сушеної кінзи
  • 1 ст. л. сушеного базиліка
  • 1 ч. л. сушеної материнки
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 стакан води
  • 500 г виноградного листя
  • Сіль і перець — за смаком

Подрібніть цибулю за допомогою м'ясорубки і з'єднайте з двома видами м'яса. Додайте сушену зелень і рис. Томатну пасту з'єднайте з невеликою кількістю води і додайте в фарш. Трохи посоліть і поперчіть його, а потім перемішайте.

Також слід спробувати на смак виноградне листя. Якщо вони занадто жорстке або солоне, слід попередньо залити його окропом. Акуратно зріжте корінці з кожного з них. Потім викладіть їх на робочу поверхню прожилками вгору. На кожен шматочок покладіть по одній чайній ложці начинки. Акуратно загорніть долму і викладіть в каструлю по колу щільними рядами.

Залийте долму водою до останнього ряду і накрийте перевернутою тарілкою. Таким чином під час готування долма не буде рухатися. Накрийте її кришкою і поставте на середній вогонь. Як тільки вода почне кипіти, зменшіть вогонь до мінімуму і продовжуйте готувати долму ще годину. Рис повинен повністю звариться.

Готово!

Долма в томатному соусі з йогуртом і яблуками — рецепт

Долма в томатному соусі з йогуртом і яблуками

Для приготування візьміть інгредієнти:

  • 80 г рису
  • 1 помідор
  • 2 цибулини
  • 5 зуб. часнику
  • 1 пучок зелені (кінзи, кропу, петрушки)
  • 800 г фаршу з свинини і яловичини
  • 250 г йогурту

Йогурт

  • 100 г томатного соусу
  • 500 мл бульйону (можна будь-який - за смаком)
  • 60 виноградного листя
  • 2 яблука
  • Сіль і перець — за смаком

Відваріть рис до напівготовності. На це піде близько 10 хвилин. Потім остудіть його.

Помідор опустіть на декілька секунд в окріп і очистіть від шкірки. Потім подрібніть разом із зеленню, цибулею і часником. З'єднайте овочі з фаршем і рисом. Додайте сіль, перець і добре все перемішайте.

Готуємо соус. В окремій ємністі змішайте томатний соус з бульйоном і сіллю.

Формуємо долму. Викладіть виноградне листя на робочу поверхню, а зверху покладіть трохи начинки. Поверніть конвертиком і відправте в каструлю, де попередньо вистелили дно виноградним листям. Між долмой покладіть кілька часточок яблук і залийте соусом. Придавіть долму в каструлі тарілкою, доведіть до кипіння і продовжуйте готувати на маленькому вогні ще годину.

Готово!

Більше цікавих рецептів читайте в статті Що приготувати з сиром сулугуні — найкращі рецепти

Долма з сиром і горіхами — рецепт

Долма з сиром і горіхами

Для приготування візьміть інгредієнти:

  • 400 г сиру

Сир

  • 40 виноградного листя (консервованих)
  • 2 ріпчасті цибулі
  • 50 г кедрових горіхів
  • 2 ст. л. вершкового масла


Вершкове масло

  • 3 ст. л. оливкової олії
  • Сіль і перець — за смаком

Для соусу вам знадобиться:

  • 400 г мацоні
  • 4 зуб. часнику
  • 1 пучок кінзи

У першу чергу приготуйте соус. Для цього подрібніть часник і кінзу. Додайте сіль і ретельно перемішайте суміш. Отриману масу з'єднайте з мацоні і перемішайте до однорідної консистенції. Відправте соус в холодильник на дві години.

Залийте окропом виноградне листя. По закінченню 5 хвилин злийте воду.

Готуємо начинку для долми. Для цього подрібніть цибулю і злегка підсмажте кедрові горіхи на сковороді. На них повинен утворитися золотистий колір. На це піде приблизно 3 хвилини. Перекладіть горіхи в миску, а на сковороді розтопіть масло. Обсмажте цибулю до золотистого кольору. Потім перекладіть його до горіхів. Додайте сир, оливкову олії, сіль і перець. Перемішайте суміш.

Виноградне листя перекладіть на робочу поверхню. Викладіть начинку і скрутіть в рулетик. Потім відправте долму в холодильник на 1 годину.

Подавайте з соусом.

Читайте також: Готуємо страви грузинської кухні – цікаві рецепти смачного хачапурі

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття