Menu
Джерело: pexels.com

Як навчити дитину користуватися кухонним ножем — прості рекомендації

У цій статті ми розповімо, в якому віці варто вчити дитину користуватися ножем і як краще це робити.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Якщо вашій дитині виповнилося 4 роки та, особливо, якщо маленький помічник вже щосили допомагає мамі на кухні, то рано чи пізно вам доведеться навчити його користуватися кухонним ножем. У цій статті ми розповімо, в якому віці варто вчити дитину користуватися ножем і як краще це робити.

Для дитини, допомога мамі на кухні — це не тільки захоплива гра, але й розвиток важливих навиків. Ми вже писали про те, які дрібні завдання можна доручати дитині в різному віці — про це більше читайте в статті Маленький помічник — чим і як зайняти дитину на кухні.

У цій статті ми розповімо про те, коли і як варто вчити дитину користуватися кухонним ножем. Звичайно ж, всі батьки знають: давати маленькій дитині ніж — небезпечно. Проте, якщо маленький помічник допомагає мамі на кухні, то рано чи пізно доведеться йому це пояснити й показати — як користуватися кухонним ножем.

Від 3 років і старше — коли варто вчити дитину користуватися ножем

Звичайно ж, кожна дитина унікальна і тільки батьки можуть знати, коли варто давати їй в руки кухонний ніж (та й будь-який інший ніж). Проте, існують деякі загальні рекомендації.

  • До 3–4 років дитині можна давати тільки іграшковий ніж, пластиковий ніж або ніж для масла. У цьому віці малюку можна доручити нарізати м'якуш банана або авокадо, полуницю, персик або інші м'які продукти.
  • У віці від 5 до 7 років дитина може починатися користуватися ножем для чищення овочів та фруктів або столовим ножем, але обов'язково під наглядом дорослих і тільки якщо ви вважаєте, що дитина до цього готова. Починати варто з продуктів, які маленький помічник нарізав раніше пластиковим ножем: м'якуш фруктів, відварені овочі. Згодом, коли дитина звикне користуватися ножем, можна доручати їй більш складні завдання: нарізати болгарський перець, яблуко, круто зварені яйця, сир.
  • У віці від 8 до 11 років дитина може починати користуватися звичайним кухонним ножем, щоб, наприклад, нарізати огірки або інші тверді продукти (під наглядом дорослих).
  • З 12 років дитина може користуватися практично будь-яким кухонним ножем — в залежності від того, що потрібно приготувати.

До речі, сьогодні для дітей існують спеціальні безпечні ножі — призначені для того, щоб дитина без проблем могла навчитися нарізати продукти. Крім того, завжди є одноразові ножі (пластикові або дерев'яні), а також, такі ножі як ніж для латуку. Чи варто купувати для дитини дитячий ніж або краще навчати її на звичайному кухонному ножі — вирішувати вам.

Як навчити дитину користуватися ножем

Читайте також: Овочі в дитячому раціоні — як зробити так, щоб ваша дитина полюбила овочі

Як навчити дитину користуватися кухонним ножем

Тепер пропонуємо вам кілька рекомендацій — яких варто дотримуватися, якщо ви вирішили навчити маленького помічника нарізати овочі, фрукти та інші продукти.

  • Підготуйте простір. Якщо ви вирішили навчати дитину користуватися кухонним ножем, підготуйте для цього простір — так, щоб дитині було зручно (пам'ятайте, що кухонні столи розраховані на дорослих, але не на дітей).
  • Заздалегідь продумайте, що і як буде нарізати маленький помічник. Якщо дитина тільки вчиться користуватися ножем, візьміть для тренування м'які продукти — м'якуш банана, наприклад.
  • Враховуйте розмір продуктів. Якщо продукти для нарізки занадто дрібні або занадто великі, то дитині може бути складно з ними впоратися. Тому починайте з продуктів середнього розміру (м'якуш банана, відварена морква), потім переходьте до дрібних (полуниця, виноградини), потім — до великих (баклажан, кабачок).
  • Починайте з м'яких продуктів і тільки коли дитина буде без проблем нарізати відварені овочі та м'якуш фруктів, переходьте до твердих продуктів (таких як огірок, кабачок).
  • Як навчити дитину користуватися ножем
  • Починайте з продуктів простої форми (таких як огірок) і тільки потім переходьте до круглих продуктів (таких як помідор).
  • Пам'ятайте про безпеку. Навчіть дитину, як правильно тримати ручку ножа, як правильно передавати ніж, куди і як покласти ніж після використання.
  • Вчіть дитину на продуктах, які вона сам потім буде їсти, або на таких, які ви разом вибрали в супермаркеті. Разом приготуйте улюблену страву маленького помічника, наприклад фруктовий салат з дитячим йогуртом — так дитині буде ще цікавіше.
  • До речі, один зі способів привчити дитину їсти овочі та фрукти — це разом вибирати овочі та фрукти в супермаркеті, дозволити дитині їх вимити та разом нарізати (або приготувати — в залежності від продукту). Також, читайте нашу статтю Дитина в супермаркеті — як організувати спільний похід за продуктами.
  • Як навчити дитину користуватися ножем
  • Пам'ятайте про свій комфорт. Краще ніж ви, вашу дитину не знає ніхто. І якщо ви нервуєтесь при думці, що дитина буде користуватися ножем, і відчуваєте, що їй рано, то, можливо, ви маєте рацію. У будь-якому випадку, ви завжди можете почати з пластикових або дитячих ножів — рішення за вами.
  • Не забувайте хвалити дитину. Якою б не була допомога дитини, обов'язково хваліть її — навіть за спробу. Адже так важливо, щоб допомога на кухні асоціювалася у маленького помічника з позитивними емоціями.

За матеріалами superhealthykids.com, eatyourbeets.com, pinterest.com

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття