Menu
Джерело: pexels.com

Від 1 року і старше — чим та як годувати маленьку дитину

У цій статті пропонуємо вам 10 загальних рекомендацій — чим і як годувати дитину у віці від одного року і старше.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Від 1 року і старше — це такий вік, коли дитина вчиться ходити й говорити, освоює нові рухи та вчиться їсти самостійно. А ще, це вік, коли малюк вчиться говорити «ні» та цілком може відмовитися від продуктів, які раніше подобалися, або почати менше їсти.

У цій статті пропонуємо вам 10 загальних рекомендацій — чим і як годувати дитину у віці від одного року і старше.

1. Довіряйте дитині

Якщо дитина не хоче їсти, можливо, вона просто не голодна. У віці від 1 року, діти можуть їсти менше, ніж раніше, і в цьому немає нічого страшного. Якщо дитина здорова, вона сама знає, коли й скільки їй потрібно з'їсти. Апетит і смакові переваги в цьому віці можуть часто змінюватися — і в цьому теж немає нічого страшного.

2. Давайте право вибору

Навіть така маленька, дитина хоче, щоб у неї було право вибору. Дозвольте дитині вибирати, що вона хоче з'їсти. Беріть маленького помічника з собою в супермаркет, де він зможе вибрати овочі та фрукти, йогурт або дитячий сирок. Якщо дитина вибрала продукт, а потім не хоче його їсти — не наполягайте. Пам'ятайте, що будь-який корисний продукт можна замінити іншим, не менш корисним.

Чим годувати дитину від 1 року

3. За обіднім столом — тільки обід

На час обіду (сніданку, вечері) відкладайте в сторону телефони та інші пристрої, вимикайте телевізор, а дитячі іграшки залишайте в дитячій кімнаті.

Читайте також: Здорове харчування вашої дитини — 10 ідей, як цього досягнути

4. А їжа — це тільки їжа

Не варто використовувати їжу як винагороду або покарання. Якщо один раз пообіцяти дитині солодкий десерт за те, щоб вона з'їла овочі або кашу, то овочі або кашу вона з'їсть — на цей раз. Ось тільки чи захоче вона потім їсти овочі й кашу без винагороди?

5. Маленька дитина — маленька порція

Пам'ятайте, що однорічній дитині не потрібно багато їжі — точно менше, ніж дорослому. Давайте дитині маленьку порцію. Якщо вона захоче ще, попросить добавки. Як правило, діти в такому віці самі знають, скільки їм потрібно з'їсти.

6. Будьте терплячі

Якщо ви пропонуєте дитині новий корисний продукт (фрукти, овочі), будьте готові до того, що вона полюбить цей продукт не відразу. Більш того, якщо продукт новий, дитина може і не знати, як його правильно їсти. Покажіть, як це робити.

Чим годувати дитину від 1 року

Читайте також: Овочі в дитячому раціоні — як зробити так, щоб ваша дитина полюбила овочі

7. Зберігайте спокій та позитив

Для батьків цей вік — теж непростий. Будьте готові до безладу за столом і до того, що улюблені ще вчора продукти можуть полетіти на підлогу сьогодні. Може бути й таке, що дитина хоче їсти тільки якийсь один продукт й відмовляється від усіх інших — не турбуйтеся, це не триватиме вічно.

8. Правильно вибирайте продукти

Ось кілька ідей для корисних дитячих перекусів: фрукти, овочі, сирок, дитячий йогурт, молочні смузі. Якщо потрібно приготувати для малюка солодкий десерт, спробуйте фруктовий салат з йогуртом, рисовий пудинг з м'якушем груші, млинці з фруктами і ягодами. Не варто давати дитині продукти, в яких багато жирів та цукру: тістечка, шоколад, солодощі, чіпси, фаст-фуд, солодкі газовані напої.

9. Побільше радості та веселощів

Постарайтеся зробити так, щоб їжа асоціювалася у дитини з приємними емоціями. Беріть дитину за обідній стіл і як можна частіше влаштовуйте сімейні обіди. Придумайте якусь незвичайну страву або прикрасьте звичну страву незвичним способом. Беріть дитину з собою на кухню і в супермаркет — їй буде цікаво. Більше про те, чим зайняти дитину на кухні, читайте в нашій статті Маленький помічник — чим і як зайняти дитину на кухні.

Чим годувати дитину від 1 року

10. Будьте прикладом

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина полюбила овочі та фрукти (або будь-яку іншу корисну їжу), покажіть особистий приклад. Якщо малюк буде бачити, що дорослі люблять овочевий салат і кисломолочні продукти, він, швидше за все, наслідує їх приклад. І навпаки: якщо дитина буде бачити, що ви часто їсте чіпси або фаст-фуд, буде досить непросто пояснити їй, що ці продукти — шкідливі для здоров'я.

За матеріалами cyh.com, jillcastle.com, babycentre.co.uk

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття