Menu
Источник: pexels.com

Оригінальний смак звичних страв — як приготувати млинці, вівсянку і суп з ряжанкою

Для багатьох ряжанка — смачний та звичний кисломолочний продукт, який до того ж корисний для здоров'я. Однак, на додачу, з ряжанки можна багато чого приготувати.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

 

Для багатьох ряжанка — смачний та звичний кисломолочний продукт, який до того ж корисний для здоров'я. Однак, на додачу, з ряжанки можна багато чого приготувати. У цій статті ми розповімо вам, як приготувати з ряжанки перші та другі страви: супи, вівсянку, оладки і млинці, і навіть хліб на ряжанці. Отже, що приготувати з ряжанки?

Всі знають, що млинці та оладки готуються або на молоці, або на кефірі. Однак це не все — готувати млинці та оладки можна і на ряжанці. Пропонуємо вам кілька рецептів.

Смачні м'які млинці на ряжанці — рецепт

  • 0,5 літра ряжанки жирністю 2,5-3,2%
  • 2 великих яйця
  • 3-4 столові ложки цукру
  • Дрібка солі
  • 1 чайна ложка пекарського порошку
  • 8 столових ложок пшеничного борошна
  • 3 столові ложки рослинної олії
  • 50 г вершкового масла (для того, щоб змастити готові млинці)
  • Склянка окропу

У тарілці змішайте ряжанку, яйця, сіль і цукор. Додайте пшеничне борошно і пекарський порошок, розмішайте вінчиком — тісто повинно вийти досить густим, але без грудочок. Поступово влийте в тісто склянку окропу, постійно перемішуючи — так, щоб тісто стало рідким, після чого додайте в нього рослинне масло. Змастіть сковороду маслом і розігрійте її на середньому вогні. Тепер млинці можна смажити. В результаті повинно вийти приблизно 15 млинців. Подавати млинці можна як окремо, так і з різними добавками.

Оладки на ряжанці

Традиційно, оладки готуються на кефірі, однак якщо замінити кефір ряжанкою — вийде анітрохи не гірше. При цьому варто пам'ятати, що пропорції інгредієнтів для оладок з ряжанкою будуть відрізнятися від пропорцій інгредієнтів для оладок з кефіром (через те, що у ряжанки інша консистенція).

  • 0,5 літра ряжанки жирністю 2,5-3,2%
  • 2 великих яйця
  • 200 г борошна
  • 1/2 чайної ложі солі
  • 1 чайна ложка соди
  • 1 чайна ложка ванільного цукру
  • 3 столові ложки цукрового піску
  • 3 столові ложки рослинної олії

У першій мисці змішуємо всі сипучі інгредієнти, в другій — збиваємо ряжанку і яйця. Продовжуючи змішувати ряжанку і яйця, поступово додаємо сипучі інгредієнти. Тісто має вийти з невеликими бульбашками повітря на поверхні. В кінці додаємо в тісто рослинне масло, добре перемішуємо. Оладки можна смажити!

Оладки на ряжанці

Бурякові млинці на ряжанці

Це дуже цікавий рецепт — млинці виходять рожевого кольору за рахунок червоного буряка, однак його смак практично не відчувається.

  • 2 склянки борошна
  • 2 столові ложки цукру
  • 50 мл ряжанки
  • Півтори склянки молока
  • 1 яйце
  • 200 г буряка
  • 2 столові ложки цукру
  • 50 мл соняшникової олії
  • Сир з зеленню або плавлений сир з часником для начинки — за бажанням

Буряк відваріть або спечіть, і поріжте шматочками. Після цього додайте шматочки буряка в молоко і подрібніть блендером. З'єднайте молоко з яйцем і ряжанкою, добре перемішайте. Додайте борошно, сіль, цукор, перемішайте. Залиште тісто настоюватись на 30 хвилин. Після цього млинці можна смажити на сковороді, змащеній олією, на середньому вогні.

Бурякові млинці на ряжанці

Вівсянка з ряжанкою на сніданок

  • 4 столові ложки вівсяних пластівців
  • 400 мл ряжанки (можна замінити кефіром)
  • 1 чайна ложка насіння льону
  • 1 банан (можна замінити нектарином, грушою, апельсином, полуницею)
  • 3 штуки фініків — за бажанням
  • Трохи горіхів — за бажанням
  • 1 чайна ложка меду — за бажанням

З вечора залийте вівсянку ряжанкою, додайте насіння льону і мед, перемішайте. Фрукти дрібно наріжте дрібними, викладіть зверху на вівсянку, залийте ще один шар ряжанки. Накрийте все кришкою і поставте на ніч у холодильник. Зранку додайте у вівсянку розпарені фініки (їх можна замочити у воді на ніч або просто залити окропом на кілька хвилин). Вівсянка з ряжанкою готова! Смачного!

Вівсянка на ряжанці

Холодний кабачково-огірковий суп з ряжанкою

  • 1,2 кг кабачків
  • 400 г огірків
  • 3-4 зубчики часнику
  • 250 г цибулі
  • 600 мл ряжанки
  • Сир пармезан
  • Кріп
  • М'ята
  • Сіль і перець
  • Рослинна олія

Цибулю поріжте кільцями та підсмажте на олії до золотистого кольору. Кабачки наріжте тонкими кружечками і смажте разом з цибулею приблизно 5 хвилин. Додайте на сковороду часник, м'яту, сіль і смажте овочі ще 5 хвилин. Огірки (3/4) наріжте кружальцями, кріп подрібніть. З каструльки дістаньте м'яту, додайте огірки з кропом і подрібніть все за допомогою блендера. У подрібнені овочі додайте холодну ряжанку, і суп практично готовий! Сир пармезан натріть на тертці, решту огірків наріжте кубиками. Коли суп буде розлитий в тарілки, в кожну тарілку додайте трохи огірків, тертого сиру і чорного перцю.

Холодний суп на ряжанці

Хліб на ряжанці в духовці

  • 350 мл ряжанки
  • 250 г пшеничного борошна
  • 250 г цільнозернового борошна
  • Півтори чайних ложки дріжджів
  • 2 чайні ложки солі
  • 1 столова ложка меду
  • 50 г насіння соняшнику (очищених)

Просійте борошно, змішайте з дріжджами і сіллю (трошки цільнозернового борошна залиште). Ряжанку змішайте з медом і з'єднайте з борошном. Замісіть тісто, додайте насіння. Тісто має вийти м'яким і трохи липким. Тісто залиште на годину, після чого сформуйте з нього кулю і посипте цільнозерновим борошном. Зробіть зверху тіста кілька надрізів і залиште його на 1 годину. Випікати хліб потрібно в духовці при температурі 220 градусів 10 хвилин, потім ще 15 хвилин при температурі 190 градусів.

Хліб на ряжанці

Домашній сир з ряжанки

Ще одна оригінальна страва, яку можна приготувати з ряжанки в домашніх умовах — це сир з ряжанки. Для цього потрібен 1 літр кисломолочного напою.

На дуже слабкому вогні або водяній бані нагрійте ряжанку до температури 40 градусів. Зачекайте, поки ряжанка охолоне, і помістіть її в морозильну камеру. Коли ряжанка повністю замерзне, дістаньте її з морозилки, і поколіть на невеликі шматочки. Тепер найцікавіша частина: колотий лід з ряжанки помістіть в бавовняну тканину або мішечок і підвісьте його над ємністю для збору сироватки. Через 4 години ряжанка відтане, сироватка стече — сир з ряжанки готовий!

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття