Літні страви — як приготувати смачний холодний борщ з червоним буряком
Літо — це не тільки час салатів зі свіжих овочів, але й час холодних супів. Коли як не влітку подавати на стіл окрошку на айрані, холодний суп на кефірі або червоний борщ зі сметаною?
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Якщо ви любите традиційний український борщ, то вам напевно сподобається і холодний борщ з червоним буряком («свекольник», якщо російською мовою). На вигляд він дуже схожий на український борщ і також подається зі сметаною, але за способом приготування відрізняється. У цій статті ми розповімо, як його приготувати, які інгредієнти для цього потрібні та які у цієї страви є секрети приготування.
Про те, як готувати український червоний борщ, читайте в статті Українські традиції — правила та секрети червоного борщу
Як приготувати холодний борщ з червоним буряком — інгредієнти
- Холодний борщ — це проста смачна страва, яка буде дуже доречна в літню пору. Для її приготування знадобиться не так багато часу та інгредієнти:
- Молодий червоний буряк — його потрібно відварити до готовності.
- Свіжі огірки — зазвичай нарізають кубиками, соломкою або натирають на тертці.
- Зелень: петрушка, кріп, зелена цибуля, салат (зелень дрібно нарізають та розтирають з сіллю).
- Курячі яйця — їх потрібно відварити та подрібнити. Можна просто розрізати відварені яйця на дві або чотири частини й так подавати з готовим борщем.
- Сіль, цукор — за смаком.
- Сік лимона або оцет — додають в буряковий відвар.
- Сметана — додається в готовий борщ, причому чим більше сметани, тим смачніший борщ.
Крім того, є необов'язкові інгредієнти, які використовуються для приготування холодного борщу з червоним буряком:
- Молода бурякова гичка — її дрібно нарізають та обдають окропом.
- Картопля — вариться в мундирах, охолоджується та нарізається кубиками.
- Морква — відварюють разом з буряком, нарізають кубиками.
- Редиска — нарізаємо невеликими кружечками.
- М'ясні інгредієнти: ковбаса, біле куряче м'ясо, шинка, яловичина (потрібно нарізати соломкою та додати в борщ в кінці).
- Хрін, гірчиця — за бажанням.
Читайте також: Перші страви — секрети та рецепт справжнього зеленого борщу
Як приготувати холодний борщ — кроки
Для того щоб приготувати такий борщ, вам потрібно приготувати рідку основу (якщо борщ — на кефірі або кефірі з мінералкою, то готувати нічого не потрібно) та тверді інгредієнти (нарізати огірки, яйця, зелень; відварити та нарізати буряк, моркву, картоплю). Подрібнені інгредієнти потрібно залити рідкою основою, поставити трохи настоятися — і можна подавати на стіл зі сметаною.
Як приготувати основу для холодного борщу — 5 способів
- На буряковому відварі. Буряк добре вимийте, очистіть від шкірки, залийте водою та поставте варитися. У воду потрібно додати лимонний сік. Коли буряк буде готовий (в середньому це займе 45 хвилин, готовність буряка можна перевірити ножем), дістаньте буряк з води. Буряковий відвар охолодіть та процідіть через марлю, після чого залийте ним подрібнені овочі.
- На буряковому відварі з хлібним квасом. Буряк та моркву добре промийте, відваріть в шкірці до готовності та дістаньте з каструлі. Відвар охолодіть та процідіть. Подрібнені овочі залийте охолодженим буряковим відваром та хлібним квасом у співвідношенні один до одного (наприклад, літр бурякового відвару та літр квасу). Подавайте з яйцями та сметаною.
- На буряковому відварі з кефіром. Буряк очистіть від шкірки, натріть на тертці, помістіть в каструлю та залийте водою. У воду вичавіть сік лимона. Варіть буряк приблизно півгодини, після чого зніміть з вогню та охолодіть. Решту інгредієнтів додайте в каструлю з охолодженим буряковим відваром та додайте кефір.
- На кефірі. Овочі для борщу (огірок, редиску, відварену картоплю та буряк) подрібніть і залийте кефіром.
- На кефірі та мінералці. Овочі для борщу (свіжі та відварені) подрібніть, залийте холодним кефіром та мінеральною водою, посоліть і поставте настоюватися в холодильник.
Якщо ви любите холодні борщі та супи, читайте також 5 способів приготувати окрошку — окрошка на кефірі, айрані, заквасці, ряжанці або сметані
Секрети смачного борщу
- Як і у кожної страви, у холодного борщу є свої секрети. Ось деякі з них:
- Найсмачніший борщ виходить з молодого буряка, але якщо такого немає, можна взяти і торішній. Буряк для борщу можна відварити, запекти в духовці або взяти маринований.
- Щоб борщ вийшов гарного кольору, в каструлю, в якій вариться буряк, додайте трохи лимонного соку або оцту.
- Класичний холодний борщ готують на буряковому відварі, змішаному з хлібним квасом. Також, можна приготувати борщ на м'ясному бульйоні, кефірі або йогурті.
- Щоб борщ вийшов кислим, в нього можна додати трохи огіркового або капустяного розсолу.
- Готовий холодний борщ потрібно поставити на 1–2 години в холодильник.
- Заправлений борщ можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби, інакше він стане кислим та в'язким.
Подавайте борщ обов'язково зі сметаною — причому, чим більше сметани, тим краще. Смачного!
А які літні борщі та супи готуєте ви?
Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття