Menu
Холодні перші страви — що таке холодник та як його готувати

Холодні перші страви — що таке холодник та як його готувати

Літо — час, коли дуже до речі прийдуться холодні перші страви: супи на кефірі, окрошка на айрані, холодний борщ з червоним буряком та холодник зі сметаною. У цій статті розповідаємо, як приготувати холодник з червоним буряком та холодник зі щавлем.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Холодник — це холодна перша страва, яка зустрічається в білоруській, литовській, латиській, польській та українській кухні. За способом приготування холодник схожий на окрошку, проте між холодником та окрошкою є суттєва відмінність: на відміну від окрошки, в яку зазвичай додають ковбасу або м'ясо, холодник не містить м'ясних продуктів — тільки овочі, зелень та молочні продукти.

Холодник можна приготувати не тільки на буряковому відварі, а й на відварі з щавлю. У цій статті ми розповімо, як приготувати справжній холодник з буряком та холодник на щавельному відварі.

Якщо ви любите холодні борщі та супи, читайте також 5 способів приготувати окрошку — окрошка на кефірі, айрані, заквасці, ряжанці або сметані

Як приготувати холодник з буряком — інгредієнти

Приготувати холодник з буряком — дуже просто. І в літню спеку така страва буде дуже до речі. Отже, вам знадобляться інгредієнти:

  • Відварений буряк (2–3 штуки) — його потрібно очистити та нарізати соломкою або натерти на тертці.
  • Свіжі огірки (3 штуки) — нарізати кубиками або соломкою.
  • Зварені круто яйця (3 штуки) — охолодити, дрібно нарізати.
  • Кілька гілочок зеленої цибулі — дрібно нарізати.
  • Цибуля (за бажанням) — подрібнити.
  • Невеликий пучок кропу — подрібнити.
  • Лимон (1 штука) або оцет (1 столова ложка).
  • Сіль — за смаком.
  • Цукор — 1 чайна ложка.
  • Сметана — за смаком, але не менше, ніж одна столова ложку на порцію.

сметана

Як приготувати основу для холоднику — 3 способи

Існує багато способів приготувати основу для холоднику. Ось деякі з них:

  • Холодник на воді зі сметаною. Щоб приготувати такий холодник, вам знадобиться 1 літр охолодженої води без газу та 300–400 мл сметани. Подрібнені овочі, зелень та яйця складіть в каструлю. Сметану перемішайте з водою і залийте в каструлю з подрібненими овочами.Холодник на кефірі зі сметаною (замість кефіру можна взяти натуральний йогурт без добавок). Подрібнені овочі, зелень та яйця складіть в каструлю. Залийте холодною водою (так, щоб вода покривала інгредієнти). Додайте в каструлю півлітра кефіру. Подавати такий холодник потрібно зі сметаною.
  • Холодник на буряковому відварі. Буряк очистіть, подрібніть на тертці, перекладіть в каструлю, залийте водою, додайте оцет або сік лимона та варіть до готовності. Коли буряк буде готовий, зніміть з вогню, посоліть та поперчіть. Воду з буряком охолодіть. Решту інгредієнтів подрібніть та з'єднайте з буряковим відваром. Подавайте зі сметаною.

буряк

Як приготувати холодник — основні кроки

Для того щоб приготувати холодник, потрібно приготувати рідку основу (якщо холодник — на кефірі або воді зі сметаною, то готувати нічого не потрібно) та тверді інгредієнти (нарізати огірки, яйця, зелень; відварити та нарізати буряк). Подрібнені інгредієнти потрібно залити рідкою основою для холоднику, поставити трохи настоятися в холодильник (1–2 години) — і можна подавати на стіл зі сметаною.

hoho4

Про те, як готувати український червоний борщ, читайте в статті Українські традиції — правила та секрети червоного борщу

Як приготувати холодник на щавельному відварі

Приготувати холодник зі щавлем — не складніше, ніж приготувати холодник з буряком. Для цього знадобляться інгредієнти:

  • 1 пучок щавлю
  • 3 середніх огірки
  • 2 відварених в мундирі картоплини
  • 0,5 літра води
  • 0,5 літра кефіру жирністю 2,5%
  • 3 відварених курячих яйця
  • Зелена цибуля
  • Кріп
  • 1 чайна ложка цукру
  • Сіль — за смаком
  • Сметана — для подачі

кефир

Воду вилийте в каструлю та поставте на вогонь, щоб вона закипіла. Тим часом переберіть, промийте та дрібно наріжте щавель. Коли вода закипить, додайте у воду щавель і варіть не довше, ніж 2 хвилини. Зніміть з вогню та поставте охолоджуватися. Картоплю очистіть та наріжте кубиками. Огірки наріжте кубиками. Яйця подрібніть. Цибулю та кріп подрібніть. Коли відвар зі щавлем охолоне, додайте в каструлю кефір, посоліть та додайте цукор. Потім додайте в каструлю подрібнені інгредієнти, перемішайте і поставте в холодильник настоюватися. Охолоджений холодник подавайте зі сметаною. Смачного!

холодник на щавелю

Про те, як приготувати зелений борщ зі щавлем, читайте в статті Перші страви — секрети та рецепт зеленого борщу

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття