
Ідеальний бешамель – рецепти простого і універсального соусу
Соус бешамель популярний в європейській кухні. Традиційну італійську лазанью неможливо уявити без цього соусу. Французи ж люблять додавати його до найрізноманітніших страв на основі м'яса, риби та овочів.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Соус бешамель популярний в європейській кухні. Традиційну італійську лазанью неможливо уявити без цього соусу. Французи ж люблять додавати його до найрізноманітніших страв на основі м'яса, риби та овочів.
За однією з версій, соус бешамель створив гофмейстер короля Франції Людовіка XIV Луї де Бешамель. За іншою версією – авторство цього творіння належить Франсуа де ля Варену, який був головним королівським кухарем Версаля. Кому саме дякувати за створення соусу бешамель вже не так важливо, головне – навчитися готувати його так само смачно, як і його творці, а може навіть краще.
Бешамель від Огюста Ескоф'є
Огюста Ескоф'є – французький ресторатор, кулінарний письменник, критик, популяризатор традиційної французької кухні кінця ХIX ст. Для приготування соусу (на 5 літрів) вам знадобляться:
- просіяне борошно – 350 г
- вершкове масло – 350 г
- молоко – 5 л
- телятина – 300 г
- цибуля – 2 шт.
- сіль – 25 г
- мускатний горіх та чебрець – за смаком
Приготуйте підливу на основі борошна: 350 г просіяного борошна обсмажте в 300 г масла. Протушкуйте телятину на вершковому маслі в тонко нарізаній цибулі. Додайте чебрець, перець, мускат та сіль. Як тільки телятина буде готова – наріжте її кубиками. Готову підливу змішайте з гарячим молоком, доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Потім додайте сюди телятину і варіть протягом години. Після чого процідіть соус через тканину. Готово!
Більше цікавих рецептів – в статті Меню для гурманів — вчимося готувати сирні діп-соуси
Класичний соус бешамель
Цей соус основа всіх наступних варіантів. Ви можете експериментувати, додавати щось нове, відштовхуючись від своїх смаків і побажань. Для приготування соусу вам знадобляться:
- молоко – 700 мл
- борошно пшеничне – 50 г
- масло вершкове – 50 г
- кухонна сіль – 0,5 ч. л.
- мускатний горіх – 0,5 ч. л. (за бажанням)
Підігрійте молоко. Не обов'язково доводити до кипіння, але воно повинно бути гарячим. Тим часом розігрійте в сотейнику вершкове масло. Додайте просіяне борошно і ретельно перемішайте до однорідної маси, не забираючи з вогню. Потім поступово вливайте молоко, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Таким чином вливаємо все молоко, поки соус не загусне до однорідної маси. Додаємо сіль і мускатний горіх. Варіть ще дві хвилини, постійно помішуючи. По густоті він повинен нагадувати трішки рідку сметану. Зачекайте, щоб соус охолонув та загустів. Смачного!
Соус бешамель з бульйоном
Така варіація соусу добре підходить до пасти, овочів і запеченої курки. Візьміть інгредієнти:
- вершкове масло – 25 г
- пшеничне борошно – 2 ст. л.
- соняшникова олія – 2 ст. л.
- молоко – 400 мл
- курячий бульйон – 450 мл
- сіль – за смаком
Готуйте цей соус так само, як і класичний, додавши бульйон після молока. Доведіть до кипіння, посоліть і варіть ще 10 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи. Готово!
Соус бешамель з грибами
Бешамель з грибами - оригінальна альтернатива традиційному соусу. Він ідеально підійде до пасти, додавши незвичайних і смачних ноток вашій страві. Візьміть інгредієнти:
- молоко – 500 мл
- цибуля – 1 шт.
- пшеничне борошно – 25 г
- лавровий лист – 1 шт.
- запашний перець – 10 шт.
- гвоздика – 1 шт.
- вершкове масло – 25 г
- печериці – 200 г
- білий мелений перець, петрушка, сіль – за смаком
- мускатний горіх – за смаком
Дрібно наріжте цибулю. У сотейнику розігрійте молоко та вкиньте лавровий лист, запашний перець, посоліть і продовжуйте нагрівати, але не кип'ятіть. Додаємо петрушку, мускатний горіх і цибулю. Перемішайте і відставте в сторону, щоб молоко настоялося. Тим часом почистіть і дрібно наріжте гриби. Підсмажте їх в невеликій кількості соняшникової олії. Візьміть каструлю з глибоким дном і розігрійте в ній вершкове масло, після чого додайте борошно, ретельно перемішавши все. У цю суміш влийте наше молоко невеликими порціями, щоб не утворилися грудочки. Постійно перемішуйте соус, проваріть ще кілька хвилин і зніміть з вогню. Готово!
Соус бешамель з сиром
Цей соус добре поєднується з запеченими овочами та макаронами. Для приготування вам знадобляться:
- вершкове масло – 70 г
- борошно – 3 ст. л.
- мускатний горіх – 0,5 ч. л.
- сіль та білий перець – за смаком
- молоко – 0,5 л
- твердий сир – 200 г
Приготування соусу таке ж, як і в класичному варіанті. Коли його основа буде майже готова – всипте тертий сир і тримайте на плиті, поки він не розплавиться. Після чого можна солити і перчити соус. Рекомендується використовувати в теплому вигляді, не допускаючи охолодження. Смачного!
Читайте також: Чим заправити салат — соуси і заправки для салатів на сметані та йогурті
Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття