Menu
Ідеальний бешамель – рецепти простого і універсального соусу

Ідеальний бешамель – рецепти простого і універсального соусу

Соус бешамель популярний в європейській кухні. Традиційну італійську лазанью неможливо уявити без цього соусу. Французи ж люблять додавати його до найрізноманітніших страв на основі м'яса, риби та овочів.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Соус бешамель популярний в європейській кухні. Традиційну італійську лазанью неможливо уявити без цього соусу. Французи ж люблять додавати його до найрізноманітніших страв на основі м'яса, риби та овочів.

За однією з версій, соус бешамель створив гофмейстер короля Франції Людовіка XIV Луї де Бешамель. За іншою версією – авторство цього творіння належить Франсуа де ля Варену, який був головним королівським кухарем Версаля. Кому саме дякувати за створення соусу бешамель вже не так важливо, головне – навчитися готувати його так само смачно, як і його творці, а може навіть краще.

Бешамель від Огюста Ескоф'є

Бешамель від Огюста Ескоф'є

Огюста Ескоф'є – французький ресторатор, кулінарний письменник, критик, популяризатор традиційної французької кухні кінця ХIX ст. Для приготування соусу (на 5 літрів) вам знадобляться:

  • просіяне борошно – 350 г
  • вершкове масло – 350 г
  • молоко – 5 л

Молоко

  • телятина – 300 г
  • цибуля – 2 шт.
  • сіль – 25 г
  • мускатний горіх та чебрець – за смаком

Приготуйте підливу на основі борошна: 350 г просіяного борошна обсмажте в 300 г масла. Протушкуйте телятину на вершковому маслі в тонко нарізаній цибулі. Додайте чебрець, перець, мускат та сіль. Як тільки телятина буде готова – наріжте її кубиками. Готову підливу змішайте з гарячим молоком, доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Потім додайте сюди телятину і варіть протягом години. Після чого процідіть соус через тканину. Готово!

Більше цікавих рецептів – в статті Меню для гурманів — вчимося готувати сирні діп-соуси

Класичний соус бешамель

Цей соус основа всіх наступних варіантів. Ви можете експериментувати, додавати щось нове, відштовхуючись від своїх смаків і побажань. Для приготування соусу вам знадобляться:

  • молоко – 700 мл
  • борошно пшеничне – 50 г
  • масло вершкове – 50 г

Масло

  • кухонна сіль – 0,5 ч. л.
  • мускатний горіх – 0,5 ч. л. (за бажанням)

Класичний соус бешамель

Підігрійте молоко. Не обов'язково доводити до кипіння, але воно повинно бути гарячим. Тим часом розігрійте в сотейнику вершкове масло. Додайте просіяне борошно і ретельно перемішайте до однорідної маси, не забираючи з вогню. Потім поступово вливайте молоко, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Таким чином вливаємо все молоко, поки соус не загусне до однорідної маси. Додаємо сіль і мускатний горіх. Варіть ще дві хвилини, постійно помішуючи. По густоті він повинен нагадувати трішки рідку сметану. Зачекайте, щоб соус охолонув та загустів. Смачного!

Соус бешамель з бульйоном

Блендер

Така варіація соусу добре підходить до пасти, овочів і запеченої курки. Візьміть інгредієнти:

  • вершкове масло – 25 г
  • пшеничне борошно – 2 ст. л.
  • соняшникова олія – ​​2 ст. л.
  • молоко – 400 мл
  • курячий бульйон – 450 мл
  • сіль – за смаком

Готуйте цей соус так само, як і класичний, додавши бульйон після молока. Доведіть до кипіння, посоліть і варіть ще 10 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи. Готово!

Соус бешамель з грибами

Соус бешамель з грибами

Бешамель з грибами - оригінальна альтернатива традиційному соусу. Він ідеально підійде до пасти, додавши незвичайних і смачних ноток вашій страві. Візьміть інгредієнти:

  • молоко – 500 мл
  • цибуля – 1 шт.
  • пшеничне борошно – 25 г
  • лавровий лист – 1 шт.
  • запашний перець – 10 шт.
  • гвоздика – 1 шт.
  • вершкове масло – 25 г
  • печериці – 200 г
  • білий мелений перець, петрушка, сіль – за смаком
  • мускатний горіх – за смаком

Дрібно наріжте цибулю. У сотейнику розігрійте молоко та вкиньте лавровий лист, запашний перець, посоліть і продовжуйте нагрівати, але не кип'ятіть. Додаємо петрушку, мускатний горіх і цибулю. Перемішайте і відставте в сторону, щоб молоко настоялося. Тим часом почистіть і дрібно наріжте гриби. Підсмажте їх в невеликій кількості соняшникової олії. Візьміть каструлю з глибоким дном і розігрійте в ній вершкове масло, після чого додайте борошно, ретельно перемішавши все. У цю суміш влийте наше молоко невеликими порціями, щоб не утворилися грудочки. Постійно перемішуйте соус, проваріть ще кілька хвилин і зніміть з вогню. Готово!

Соус бешамель з сиром

Соус бешамель з сиром

Цей соус добре поєднується з запеченими овочами та макаронами. Для приготування вам знадобляться:

  • вершкове масло – 70 г
  • борошно – 3 ст. л.
  • мускатний горіх – 0,5 ч. л.
  • сіль та білий перець – за смаком
  • молоко – 0,5 л
  • твердий сир – 200 г

Сир

Приготування соусу таке ж, як і в класичному варіанті. Коли його основа буде майже готова – всипте тертий сир і тримайте на плиті, поки він не розплавиться. Після чого можна солити і перчити соус. Рекомендується використовувати в теплому вигляді, не допускаючи охолодження. Смачного!

Читайте також: Чим заправити салат — соуси і заправки для салатів на сметані та йогурті

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття