Menu
Чеддер: англійський сир, що підкорив світ

Чеддер: англійський сир, що підкорив світ

Чеддер — це, мабуть, один з найвідоміших та найпопулярніших сирів у світі. Його батьківщиною є Велика Британія, а саме — невеличке село Чеддер в графстві Сомерсет, звідки і пішла назва цього сиру.

  • Знаменита торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Чеддер — це, мабуть, один з найвідоміших та найпопулярніших сирів у світі. Його батьківщиною є Велика Британія, а саме — невеличке село Чеддер в графстві Сомерсет, звідки і пішла назва цього сиру

Якщо вірити легенді, перший чеддер з'явився приблизно 800 років тому. Доярка забула відро молока в печерах Чеддер Гордж. Звичайно ж, молоко скисло і перетворилося на сир. Жителям села сподобався незвичайний смак сиру — так і з'явився чеддер. Невідомо, наскільки правдива ця легенда, відомо лише, що сьогодні чеддер — один з найпопулярніших сирів в цілому і твердих сирів зокрема.

Технологія виробництва сиру чеддер

Чеддер виготовляється з незбираного пастеризованого або сирого коров’ячого молока. Технологія виробництва сиру чеддер включає особливий етап, який отримав назву чеддеризації. Ця процедура характерна для виробництва багатьох сортів сиру і полягає в дозріванні нарізаного на пласти сирного тіста при температурі (35±2)°С при перекладанні їх один на одного протягом тривалого часу. Чеддеризація дозволяє досягти в сирній масі потрібного рівня кислотності, а також забезпечує їй особливу волокнисто-шарувату стуктуру при нагріванні якої вона набуває здатності утворювати довгі тонкі нитки.

Після чеддеризації сирну масу подрібнюють солять і направляють на формування, пресуваня і додаткове дозрівання вже при низьких температурах.

Традиційно чеддер зріє, обгорнутий тканиною — так званим бандажем. Термін дозрівання може варіюватися від 3 до 18 місяців: від молодого до вінтажного сиру.

Технологію чеддеризації використовується також для виробництва таких добре відомих сирів як моцарела та сулугуні, застосовуючи додатково плавлення чеддеризованої сирної маси з якої формують сир — тому ці сорти ще називають чеддерними.

Використання в кулінарії

Смак сиру чеддер — вершковий, гострий з легкою кислинкою і приємним горіховим присмаком. Чеддер можна вживати як самостійно, так і додавати в якості інгредієнта до різних страв — супів, піци, лазаньї, різноманітних запіканок. Завдяки своєму неповторному смаку та здатності відмінно плавитися, чеддер став універсальним компонентом на кухнях багатьох господинь, а також самим продаваним сортом сиру у світі.

Цікаво, що жителі Великої Британії дуже люблять поєднувати чеддер з гірчицею або бананами, запиваючи все це сидром та неміцними винами.

Українські аналоги чеддеру та чеддерних сирів

Якщо раніше чеддер вироблявся тільки у Великій Британії, то сьогодні його виготовляють сировари по всьому світі — зокрема і в Україні на ТДВ «Баштанський сирзавод», що входить до групи компаній «Молочний альянс». Наш «Чеддер» випускається під добре відомою торговою маркою «Яготинський».

Чеддер Яготинський

«Чеддер», як і вся продукція ГК «Молочний альянс», виробляється виключно з натурального молока без додавання рослинних жирів, антибіотиків та інших шкідливих для здоров’я сполук.

Завдяки своєму яскраво вираженому сирному смаку і здатності легко плавитися, «Чеддер» «Яготинський» чудово доповнить страви з макаронів, солону випічку, сирні супи, яєчні омлети, запіканки, сендвічі та стане окрасою вашої сирної тарілки.

Якщо говорити про інші чеддерні сири українського виробництва, то неможливо не згадати «Моццареллу» та «Сулугуні» торгової марки «Яготинське».

М’яка «Моццарелла» в розсолі має пластичну консистенцію та ніжний нейтральний смак, властивий класичній моцарелі. Продукт має вигляд кульок великого або малого розміру із білосніжною блискучою поверхнею та гладкою шкіркою.

моццарелла яготинська

Сир «Моццарелла» ТМ «Яготинська» — це прекрасна самостійна закуска, яка ідеально поєднується з білим вином, ягодами і оливками. Він також може бути прекрасним десертом. Цей продукт додасть незабутнього смаку різноманітним салатам, лазаньї, макаронним запіканкам, піці й багатьом іншим стравам, а ще — стане відмінною начинкою для пельменів і випічки.

Щодо сиру «Сулугуні» ТМ «Яготинський» — то він також може подаватися як оригінальна закуска, що ідеально поєднується з білим вином та фруктами. Цей продукт стане окрасою ваших овочевих салатів, випічки, макаронних запіканок та багатьох інших страв.

Сулугуни Яготинский

Смачного!

  • Знаменита торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

 

Популярні матеріали

973

Як приготувати грецький салат — смачні та оригінальні рецепти

Грецький салат став колосально популярним в усьому світі.
755

Як приготувати святкову і смачну буженину — рецепти і поради

Як приготувати святкову і смачну буженину — рецепти і поради
720

Як приготувати різдвяний пиріг "Паннетоне" — незвично і смачно

Різдвяний пиріг "Паннетоне" — це традиційний міланський пиріг із солодкого дріжджового…
681

Як приготувати смачні профітролі — рецепти і поради

Як приготувати смачні профітролі — рецепти і поради
632

Від класичної до незвичайної — смачні рецепти приготування карбонари

Карбонара — одна з найпопулярніших паст у всьому світі.
618

Швидко і просто — готуємо смачні та ароматні сирні кекси

Сирні кекси — це відмінна ідея, якщо хочеться чогось солодкого, а вільного часу не так…
611

Готуємо незвичайний і смачний морквяний торт — рецепти і поради

Готуємо незвичайний і смачний морквяний торт — рецепти і поради
588

Готуємо французький десерт "Мілфей" — незвично і дуже смачно

Готуємо французький десерт "Мілфей" — незвично і дуже смачно