Menu
Що таке ультрапастеризація і чому це найважливіше відкриття ХХ століття

Що таке ультрапастеризація і чому це найважливіше відкриття ХХ століття

Навіть сьогодні багато людей з побоюванням ставляться до молока, яке стоїть на полицях магазинів при кімнатній температурі і не скисає.

Джерело: pixabay.com
  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Існує загальноприйнята думка, що тільки консерванти або інші шкідливі добавки роблять молоко настільки довгограючим, не залишаючи в ньому нічого корисного. Однак це зовсім не так.

Такі дивовижні властивості в молоці з’являються завдяки новітньому методу ультрапастеризації, яка була названа Інститутом харчових технологій США «найважливішим досягненням харчової промисловості ХХ століття».

Як проходить процес ультрапастеризації

Сире молоко безпечно пити тільки впродовж 2 годин після доїння. Після закінчення цього терміну в молоці розвиваються шкідливі мікроорганізми, тому воно обов'язково повинно пройти термічну обробку з метою позбавлення від небезпечних бактерій і спор, які можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю.

Для того, щоб вбити патогенні мікроорганізми, молоко піддається впливу високої температури в певні проміжки часу. Цей процес називається «пастеризацією» на честь відомого французького вченого 19-го століття Луї Пастера. Під час пастеризації молоко нагрівається до (75–95) °С впродовж 20 секунд. Таке нагрівання не тільки вбиває хвороботворні мікроорганізми, а й уповільнює скисання, викликане іншими бактеріями. Однак технологія Пастера не вбиває всі мікроорганізми в молоці, тому воно повинно зберігатися в прохолодному місці.

Ультрапастеризація в свою чергу означає нагрівання молока при температурі до 150 °С впродовж декількох секунд. При такій температурі всі шкідливі патогенні мікроорганізми та спори, а також ферменти, які можуть зіпсувати молоко, гинуть. Саме тому ви можете зберігати його при кімнатній температурі протягом декількох місяців. Під час виробництва молоко також надходить безпосередньо до упаковки в асептичних умовах, що виключає можливість повторного забруднення.

Що залишається в молоці після ультрапастеризації

Існує думка, що висока температура повинна зруйнувати корисні вітаміни і мінерали. Однак всі міжнародні інститути та організації з охорони здоров'я в США, Європейському Союзі та навіть Новій Зеландії єдині в думці: ультрапастеризоване молоко зберігає всі поживні переваги питного молока без ризику зараження захворюваннями, які можуть бути викликані мікроорганізмами в сирому молоці. Це все відбувається завдяки тому, що ультрапастеризація сприяє збереженню вітамінного складу молока.

Переваги ультрапастеризованого молока

- Ультрапастеризоване молоко - це молоко, що зберегло всі корисні властивості, але в якому відсутні шкідливі бактерії або спори.

- Ультрапастеризоване молоко в герметичному пакуванні можна зберігати при кімнатній температурі до 6 місяців, що дозволяє брати його з собою на роботу, в школу або ж навіть у подорож.

- Для ультрапастеризації підходить тільки молоко вищого ґатунку — будь-яке інше молоко просто не пройде процес високотемпературної обробки. Тому ви можете не сумніватися в якості ультрапастеризованого молока.

Так що пийте ультрапастеризоване молоко та будьте впевнені, що воно принесе вам тільки користь.

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.

Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття