Menu
Джерело: pexels.com

Здорове харчування: чим корисна рисова каша на молоці та як її готувати

Існує багато варіантів смачного та здорового сніданку: вівсяна каша, йогурт, мюслі, яєчня і багато інших. Сюди ж можна віднести і рисову кашу на молоці. У цій статті розповімо, в чому користь рисової каші для здоров'я, розберемо кілька рецептів приготування рисової каші з молоком, а також рисового пудингу.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Існує багато варіантів смачного та здорового сніданку: вівсяна каша, йогурт, мюслі, яєчня і багато інших. Сюди ж можна віднести і рисову кашу на молоці. У цій статті розповімо, в чому користь рисової каші для здоров'я, розберемо кілька рецептів приготування рисової каші з молоком, а також рисового пудингу.

Чим рис корисний для здоров

Рисова каша — продукт, багатий вуглеводами, а також вітамінами і мікроелементами: в рисі є вітаміни B і D, кальцій, клітковина, залізо. Рис вирощується в основному в азіатських країнах — Китаї, Індії, Індонезії та інших.

Перш за все, рис відноситься до безглютенових каш, тобто корисний людям, в яких погана переносимість глютену. Саме через відсутність глютену, рисова каша рекомендується в якості першого прикорму маленьким діткам.

  • Рис сприяє зниженню рівня холестерину. Таким чином, продукт корисний для серця і судин.
  • Завдяки високому вмісту вуглеводів, рис дає багато енергії, при цьому не загрожує кілограмами.
  • Рис виводить з організму натрій, який ми отримуємо з кухонною сіллю, а разом з натрієм і зайву воду. Тому рис корисний для підтримки ваги і схуднення. З цієї ж причини рис корисний для роботи нирок.
  • Завдяки обволікаючій дії, рис корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, зокрема при гастритах з підвищеною кислотністю і захворюваннях кишечника.
  • Рисова каша на молоці

Секрети приготування рису

  • Щоб рис не розварювався, його слід засипати в гарячу підсолену воду; щоб рис розварився, засипати його потрібно в холодну воду і тільки потім варити.
  • Варити рис з молоком потрібно на невеликому вогні, інакше молоко/вода випарується і рис залишиться сирим.
  • При варінні рис потрібно постійно помішувати, інакше він може підгоріти.
  • Якщо рідина випарувалася, а рис не готовий, потрібно додати в рис ще молока або води.
  • Варити рис можна в емальованій каструлі або тефлоновій сковороді.
  • Найкраще розварюється круглозернистий рис — з нього виходить найм'якіша і найніжніша каша.

Як приготувати рисову кашу на молоці — рецепт на плиті

  • 4 чашки молока
  • Цукор за смаком
  • 1 чашка рису
  • 1/4 чайної ложки меленої кориці

Налийте молоко в каструлю, поставте на плиту і підігрівайте молоко на великому вогні 2 хвилини. Додайте цукор, після чого висипте в молоко рис. Варіть кашу приблизно 7 хвилин на середньому вогні, в кінці додайте корицю. Вимкніть вогонь, накрийте каструлю кришкою і залиште на 8 хвилин (каструлю можна укутати). Рис готовий!

Рисова каша на молоці

Як приготувати рисову кашу на молоці — рецепт в мікрохвильовці

  • Молоко
  • Цукор за смаком
  • 1 чашка рису, відвареного заздалегідь
  • Кориця, мускатний горіх, ваніль
  • Тарілка, призначена для мікрохвильовки

Викладіть рис в тарілку. Залийте молоко так, щоб воно повністю накрило рис. Поставте тарілку в духовку і виставте час (більше хвилини, залежить від мікрохвильовки). Дістаньте рис з мікрохвильовки, додайте приправи і цукор. Рис готовий!

Рисовий пудинг з родзинками і ваніллю — рецепт перший

  • 1,5 чашки відвареного рису
  • 2 чашки молока
  • Сіль
  • 2/3 чашки родзинок
  • 1 збите яйце
  • 1/3 чашки цукру
  • 1 чайна ложка масла
  • Ваніль
  • Масло

У каструлю викладіть рис, залийте молоком (1,5 чашки) і посоліть. Варіть 15-20 хвилин, постійно помішуючи. Продовжуючи помішувати, додайте залишки молока, родзинки, збите яйце і цукор. Залиште на плиті ще на 2-3 хвилини. В кінці додайте масло і ваніль. Рисовий пудинг готовий!

Рисова каша на молоці

Холодний рисовий пудинг — рецепт другий

  • 1,8 літра молока
  • 1 чашка цукру
  • 1 чашка довгозернистого рису
  • 3 яйця, злегка збитих
  • 1/4 чашки молока
  • 1/4 чайної ложки солі
  • 2 чайних ложки ванілі
  • Мелена кориця за смаком
  • Харчова плівка

Вилийте в каструлю 1,8 л молока, висипте рис і цукор. Варіть на повільному вогні протягом години, постійно помішуючи. Відставте каструлю з готовим рисом на 10 хвилин. В окремій тарілці з'єднайте яйця, 1/4 чашки молока, сіль і ваніль. Вилийте цю суміш в рис і знову поставте каструлю на плиту, на повільний вогонь. Варіть ще 2 хвилини, постійно помішуючи. Вилийте рис в тарілку з високими краями і накрийте тарілку харчовою плівкою, щоб не виходила пара. Коли пудинг трохи охолоне, зніміть плівку і додайте корицю. Знову накрийте тарілку плівкою і поставте в холодильник на 8 годин.

Рисовий пудинг в духовці — рецепт третій

  • 1/3 чашки білого рису
  • 1/3 чашки цукру
  • Дрібка солі
  • 1 літр молока
  • 2 чайних ложки ванілі
  • Половина чайної ложки кориці
  • Антипригарний спрей

Нагрійте духовку до 150С. Форму для запікання побризгайте антипригарним спреєм. У формі для запікання змішайте рис, цукор і сіль. Залийте молоком, додайте ваніль. Готуйте в духовці 1,5-2 години, помішуючи кожних 20 хвилин (форму накривати не потрібно). Готовий рисовий пудинг відставте на 30 хвилин. В кінці додайте корицю. Рисовий пудинг готовий!

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття