Здорове харчування: чим корисна рисова каша на молоці та як її готувати
Існує багато варіантів смачного та здорового сніданку: вівсяна каша, йогурт, мюслі, яєчня і багато інших. Сюди ж можна віднести і рисову кашу на молоці. У цій статті розповімо, в чому користь рисової каші для здоров'я, розберемо кілька рецептів приготування рисової каші з молоком, а також рисового пудингу.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Існує багато варіантів смачного та здорового сніданку: вівсяна каша, йогурт, мюслі, яєчня і багато інших. Сюди ж можна віднести і рисову кашу на молоці. У цій статті розповімо, в чому користь рисової каші для здоров'я, розберемо кілька рецептів приготування рисової каші з молоком, а також рисового пудингу.
Чим рис корисний для здоров'я
Рисова каша — продукт, багатий вуглеводами, а також вітамінами і мікроелементами: в рисі є вітаміни B і D, кальцій, клітковина, залізо. Рис вирощується в основному в азіатських країнах — Китаї, Індії, Індонезії та інших.
Перш за все, рис відноситься до безглютенових каш, тобто корисний людям, в яких погана переносимість глютену. Саме через відсутність глютену, рисова каша рекомендується в якості першого прикорму маленьким діткам.
- Рис сприяє зниженню рівня холестерину. Таким чином, продукт корисний для серця і судин.
- Завдяки високому вмісту вуглеводів, рис дає багато енергії, при цьому не загрожує кілограмами.
- Рис виводить з організму натрій, який ми отримуємо з кухонною сіллю, а разом з натрієм і зайву воду. Тому рис корисний для підтримки ваги і схуднення. З цієї ж причини рис корисний для роботи нирок.
- Завдяки обволікаючій дії, рис корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, зокрема при гастритах з підвищеною кислотністю і захворюваннях кишечника.
Секрети приготування рису
- Щоб рис не розварювався, його слід засипати в гарячу підсолену воду; щоб рис розварився, засипати його потрібно в холодну воду і тільки потім варити.
- Варити рис з молоком потрібно на невеликому вогні, інакше молоко/вода випарується і рис залишиться сирим.
- При варінні рис потрібно постійно помішувати, інакше він може підгоріти.
- Якщо рідина випарувалася, а рис не готовий, потрібно додати в рис ще молока або води.
- Варити рис можна в емальованій каструлі або тефлоновій сковороді.
- Найкраще розварюється круглозернистий рис — з нього виходить найм'якіша і найніжніша каша.
Як приготувати рисову кашу на молоці — рецепт на плиті
- 4 чашки молока
- Цукор за смаком
- 1 чашка рису
- 1/4 чайної ложки меленої кориці
Налийте молоко в каструлю, поставте на плиту і підігрівайте молоко на великому вогні 2 хвилини. Додайте цукор, після чого висипте в молоко рис. Варіть кашу приблизно 7 хвилин на середньому вогні, в кінці додайте корицю. Вимкніть вогонь, накрийте каструлю кришкою і залиште на 8 хвилин (каструлю можна укутати). Рис готовий!
Як приготувати рисову кашу на молоці — рецепт в мікрохвильовці
- Молоко
- Цукор за смаком
- 1 чашка рису, відвареного заздалегідь
- Кориця, мускатний горіх, ваніль
- Тарілка, призначена для мікрохвильовки
Викладіть рис в тарілку. Залийте молоко так, щоб воно повністю накрило рис. Поставте тарілку в духовку і виставте час (більше хвилини, залежить від мікрохвильовки). Дістаньте рис з мікрохвильовки, додайте приправи і цукор. Рис готовий!
Рисовий пудинг з родзинками і ваніллю — рецепт перший
- 1,5 чашки відвареного рису
- 2 чашки молока
- Сіль
- 2/3 чашки родзинок
- 1 збите яйце
- 1/3 чашки цукру
- 1 чайна ложка масла
- Ваніль
- Масло
У каструлю викладіть рис, залийте молоком (1,5 чашки) і посоліть. Варіть 15-20 хвилин, постійно помішуючи. Продовжуючи помішувати, додайте залишки молока, родзинки, збите яйце і цукор. Залиште на плиті ще на 2-3 хвилини. В кінці додайте масло і ваніль. Рисовий пудинг готовий!
Холодний рисовий пудинг — рецепт другий
- 1,8 літра молока
- 1 чашка цукру
- 1 чашка довгозернистого рису
- 3 яйця, злегка збитих
- 1/4 чашки молока
- 1/4 чайної ложки солі
- 2 чайних ложки ванілі
- Мелена кориця за смаком
- Харчова плівка
Вилийте в каструлю 1,8 л молока, висипте рис і цукор. Варіть на повільному вогні протягом години, постійно помішуючи. Відставте каструлю з готовим рисом на 10 хвилин. В окремій тарілці з'єднайте яйця, 1/4 чашки молока, сіль і ваніль. Вилийте цю суміш в рис і знову поставте каструлю на плиту, на повільний вогонь. Варіть ще 2 хвилини, постійно помішуючи. Вилийте рис в тарілку з високими краями і накрийте тарілку харчовою плівкою, щоб не виходила пара. Коли пудинг трохи охолоне, зніміть плівку і додайте корицю. Знову накрийте тарілку плівкою і поставте в холодильник на 8 годин.
Рисовий пудинг в духовці — рецепт третій
- 1/3 чашки білого рису
- 1/3 чашки цукру
- Дрібка солі
- 1 літр молока
- 2 чайних ложки ванілі
- Половина чайної ложки кориці
- Антипригарний спрей
Нагрійте духовку до 150С. Форму для запікання побризгайте антипригарним спреєм. У формі для запікання змішайте рис, цукор і сіль. Залийте молоком, додайте ваніль. Готуйте в духовці 1,5-2 години, помішуючи кожних 20 хвилин (форму накривати не потрібно). Готовий рисовий пудинг відставте на 30 хвилин. В кінці додайте корицю. Рисовий пудинг готовий!
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття