Menu
Сир Джбейна — кулінарна пам’ятка Мальти

Сир Джбейна — кулінарна пам’ятка Мальти

Чи чули ви коли-небудь про сир Джбейна? Це смачний та пікантний сир, батьківщиною якого є Мальта — а саме острів Гоцо, що є основним сироварним регіоном республіки.

Travel photo created by bearfotos
  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Чи чули ви коли-небудь про сир Джбейна? Це смачний та пікантний сир, батьківщиною якого є Мальта — а саме острів Гоцо, що є основним сироварним регіоном республіки. Давайте познайомимось з цим оригінальним сиром трохи ближче.

Технологія виробництва та види

Джбейна виробляється з козячого або овечого молока з додаванням солі та сичужного ферменту. Технологія приготування цього сиру дуже цікава — раніше його розміщували в спеціальних формах з очерету та висушували на протязі. Зараз ці форми замінили на пластикові.

Існують три види Джбейни:

- Свіжий. Це одноденний сир, який вистигає до вечора з молока ранкового доїння та має ніжний, майже прісний смак, практично без власного аромату. Такий сир зберігаються у власній сироватці, як і сир моцарела. Свіжа Джбейна чудово поєднується з легкими овочевими стравами.

- Сушений. Сушать Джбейну в природних умовах, використовуючи сонце і протяги. В результаті сир набуває жовтого кольору і пікантного присмаку мускатного горіха.

- Маринований. Такий вид Джбейни обвалюють в чорному молотом перці з додаванням винного оцту. Зберігають сир в спеціальному маринаді або в оливковій олії. Чим більша витримка сиру – тим гостріший смак.

Malta Gbejniet / Сир Джбейна

Використання в кулінарії

Сир Джбейна — це один з ключових елементів кухні Мальти. Він є обов’язковим інгредієнтом «супу вдови» — традиційної мальтійської страви. Така оригінальна назва супу натякає на обмежений бюджет вдови, від чого цей суп хоч і густий, але виключно овочевий. Щоб додати страві смаку, в кожну тарілку кладуть шматочок Джбейни, яка в даному випадку відіграє роль густих вершків.

Джбейну також подають зі свіжим місцевим хлібом на заквасці або з прісним хлібом, а також як закуску з різними соусами. Місцеві ресторани додають цей сир як начинку до равіолі, спагеті та навіть у піцу.

«Малет» — новинка на українському ринку

Сир «Малет» — новинка від ТДВ «Золотоніський маслоробний комбінат» — за своїми смаковими та органолептичними властивостями, на нашу думку, нагадує мальтійську Джбейну. Основними інгредієнтами сиру «Малет» є натуральне коров'яче молоко, ферментний препарат та сіль. Як і вся продукція ГК «Молочний альянс», сир «Малет» виготовляється без додавання рослинних жирів, антибіотиків, консервантів та штучних барвників.

Сир Малет Яготинський

Хочемо зауважити, що сир «Малет» має дуже обмежений термін придатності: в закритому вигляді — не більше 7 діб, а відкритий сир необхідно спожити протягом однієї доби.

Чистий молочнокислий, трохи солонуватий смак і ніжний аромат сиру «Малет» одразу полонить серця сирних гурманів своєю вишуканістю. Сир «Малет» додасть нового смаку овочевим супам та стравам, а також стане незамінним інгредієнтом оригінальних соусів, начинки для солоної випічки та страв з макаронів.

Ми впевнені, що вам точно сподобається наша новинка — сир «Малет»!

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття