Menu
Джерело: pixabay.com

Кисломолочні продукти — що підходить саме вам

Кефір та ряжанка, сир і сметана, геролакт і айран, йогурт і закваска — напевно, ви не раз звертали увагу на те, скільки різновидів кисломолочних продуктів представлено на полицях супермаркетів.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Якщо ви хоча б зрідка споживаєте кисломолочні продукти, важливо розуміти, що кожен з них має свої особливості. У цій статті ми розберемося, які є основні види кисломолочних продуктів, і в яких випадках рекомендується кожен з них.

Перш за все, кисломолочні продукти розділяють в залежності від виду бродіння.

  • Продукти, які виготовляють в результаті молочнокислого бродіння: сир, сметана, йогурт, простокваша, ряжанка. В цьому випадку бактерії розщеплюють молочний цукор з утворенням молочної кислоти, під дією якої відбувається згортання казеїну молока. В результаті, засвоюваність продуктів кисломолочного бродіння, в порівнянні з молоком, більш висока. Смак цих продуктів — кислувато-молочний, консистенція — щільна та однорідна.
  • У продуктах змішаного бродіння (кефір, кумис, куранга, шубат, айран) разом із молочною кислотою з молочного цукру утворюється спирт, вуглекислий газ та інші речовини, які також підвищують засвоюваність. На смак продукти змішаного бродіння — кислувато-молочні, трохи пощипуючі, консистенція — неоднорідна, ніжніша.

Кисломолочний сир

Сир — це кисломолочний продукт, який відрізняється високим вмістом білків, вітамінів групи В, здорових жирів, а також кальцію, магнію, фосфору та ін. Сир розрізняють за рівнем жирності — від знежиреного до 18%. Сир 0% жирності відносять до дієтичних продуктів. При схудненні його рекомендується їсти ввечері: це допомагає знизити ранкове відчуття голоду, прискорює метаболізм, збільшує витрати енергії в стані спокою і навіть покращує сон.

Дітям кисломолочний сир спеціальних «дитячих» марок можна давати у віці від 6 місяців.

Користь сиру

Сметана

Звична всім нам сметана — це корисний кисломолочний продукт, який виготовляється в результаті бродіння вершків під впливом заквасочних організмів (мезофільні і/або термофільні стрептококи плюс ароматизуючі бактерії). Вона містить вітаміни Е, В, С і РР, а також біотин (який називають вітаміном молодості), кальцій, магній, фосфор, та ін. Як і інші кисломолочні продукти, сметана випускається різних видів жирності — від 10% і більше. З обережністю споживати сметану рекомендується людям, у яких є захворювання шлункової системи, проблеми з печінкою і жовчним міхуром (в цьому випадку слід проконсультуватися з фахівцем). Якщо ви сидите на дієті, віддавайте перевагу нежирним видам сметани.

Жінкам сметана особливо корисна, так як цей продукт добре впливає на гормональний фон, а також містить вітамін Н, відомий як вітамін молодості і краси. Дітям сметану можна давати не раніше, ніж у три роки. Більше інформації про користь сметани ви знайдете в нашому матеріалі "Сметана у щоденному раціоні — скільки, кому і коли".

Йогурт

Йогурт — це продукт, корисний для здоров'я і гарного самопочуття. У ньому міститься рекордна кількість корисних речовин і вітамінів. Йогурт готують з молока, шляхом сквашування термофільних стрептококів і болгарської палички. Він покращує травлення і допомагає схуднути, корисний для кісток і суглобів, добре впливає на стан імунної системи, служить прекрасним джерелом вітаміну В12. Регулярно споживати йогурт рекомендується тим, хто стежить за фігурою і займається спортом (як перекус після спортзалу).

Дітям фруктово-овочеві йогурти спеціальних «дитячих» марок можна давати у віці від 8 місяців. Бажано, щоб фрукти і овочі були «рідними» для України — чорниця, малина, яблуко, персик, морква, гарбуз. Виняток становить банан —по-перше, цей фрукт не викликає алергії, а по-друге, відмінно підходить в якості першого прикорму для малюків. 

Більше інформації про користь йогурту ви знайдете в нашому матеріалі "10 причин почати їсти йогурт — чим цей продукт буде корисний саме для вас". 

Користь йогурту

Простокваша

Простокваша виготовляється в результаті сквашування цільного або знежиреного молока різними культурами (ацидофільної і болгарської палички, молочнокислими стрептококами і т.д.). Залежно від видів культур, існують різні види простокваші: українська, південна, ацидофільна, мечниковська, звичайна. Простокваша корисна при деяких захворюваннях шлункової системи (особливо при зниженій кислотності), при ожирінні, а також при атеросклерозі. Буває різної жирності — від 2,5%.

Ряжанка

Ряжанка готується з пряженого молока шляхом молочнокислого бродіння. Для заквашування використовуються термофільні молочнокислі стрептококи і чисті культури болгарської палички. Буває різної жирності — від 2,5%.

Геролакт

Геролакт — це новий для українського ринку кисломолочний продукт, створений за рецептами довголіття жителів гірської Абхазії. Від інших кисломолочних напоїв геролакт відрізняється складом, зокрема наявністю бактерії Streptococcus thermophiles і пробіотика Enterococcus faecium.

Користь Геролакту

Кефір

Кефір — це кисломолочний напій, який виробляють за допомогою спеціального грибка, в результаті взаємодії більше ніж 20 видів чистих культур. Кефір корисний для кишечника, добре засвоюється організмом. Існують різні види кефіру за жирністю, за складом, в тому числі вітамінізований кефір, кефір для дітей. Не слід плутати кефір і закваску — це абсолютно різні продукти, з різним вмістом молочних мікроорганізмів та смакових якостей.

Дітям кефір і закваску спеціальних «дитячих» марок можна давати у віці від 8 місяців.

Більше інформації про кефір ви знайдете в нашому матеріалі "Кефір та його унікальна користь для здоров'я". 

Айран

Айран — це кисломолочний напій з додаванням води, солі і прянощів. Айран готується на основі молока, з додаванням болгарської палички. Напій родом з Татарстану і Азербайджану. Він відрізняється низькою калорійністю, знижує рівень холестерину і допомагає нормалізувати вагу.

Користь айрану

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття