Чим корисна яловича печінка та як її готувати — смачні рецепти зі сметаною
У цій статті ми розповімо, чим корисна яловича печінка,та приведемо кілька оригінальних рецептів її приготування.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Скоріше за все, ви не раз куштували яловичу печінку, приготовлену за різними рецептами. Адже страви з печінки — не тільки прості в приготуванні та приємні на смак, але й корисні для здоров'я. У цій статті ми розповімо, чим корисна яловича печінка,та приведемо кілька оригінальних рецептів її приготування.
Чим яловича печінка корисна для здоров'я
Яловича печінка — один з найпоживніших м'ясних продуктів тваринного походження. В ній міститься велика кількість вітамінів, мінеральних солей та амінокислот. Наприклад, яловича печінка багата такими важливими жирними кислотами як ейкозапентаєнова, докозагексаєнова та арахідонова, а також вітаміном В12. Крім того, в яловичій печінці багато заліза, який бере участь в біосинтезі гемоглобіну та необхідний для вироблення червоних кров'яних тілець.
Трохи деталей про корисні властивості яловичої печінки:
- Якщо порівнювати з іншими білковими продуктами, то печінка — найкраще джерело амінокислот. У ній міститься 12 з 290 існуючих амінокислот.
- У яловичійпечінці міститься велика кількість вітаміну В12, який необхідний для нормальної роботи нервової системи.
- Також, в печінці є багато вітаміну А (ретинолу), який необхідний для гарного зору та здорової імунної системи.
- Яловича печінка — хороше джерело міді, яка необхідна для роботи клітин.
Кому слід обмежувати кількість яловичої печінки в раціоні? Людям, які стежать за кількість холестерину. У яловичій печінці, окрім багаточисленних корисних елементів, міститься багато холестерину, який шкідливий для роботи серця та судин.
Як приготувати яловичу печінку — секрети кулінарів
Існує безліч способів смачно приготувати яловичу печінку. У цій статті ми розповімо про те, як приготувати печінку з цибулею та сметаною.
Для початку, кілька секретів приготування яловичої печінки з цибулею і сметаною:
- Перше, що необхідно зробити перед тим, як почати готувати печінку — це очистити її від верхньої плівки та жовчних протоків. Для цього, залиште печінку ненадовго в морозильнику, щоб вона трохи підморозилась— так плівка легше відійде.
- В окремих рецептах рекомендується печінку відбивати, щоб вона вийшла м'якішою.
- Зазвичай, перед приготуванням печінку вимочують кілька годин в молоці — молоко витягне з неї гіркоту, а також зробить ніжнішоюта м'якішою на смак. У деяких рецептах рекомендується вимочувати печінку в лимонному соці. Якщо ви вирішите готувати печінку без вимочування, обов'язково добре промийте її у воді.
- Сама по собі яловича печінка має смак з легкою гірчинкою. Позбутися гірчинки допоможе сметана.
- Якщо яловичу печінку пересмажити, вона вийде занадто жорсткою на смак.
-
Рецепт перший класичний: яловича печінка з цибулею і сметаною
- 400 г печінки
- Цибуля ріпчаста — 2 штуки
- Морква
- 50 г борошна
- 2 столових ложки рослинної олії
- Третина склянки сметани
- Сіль, перець — за смаком
- Зелень
Печінку вимийте, просушіть та поріжте тонкими скибочками. Наріжте кільцями цибулю, моркву натріть на тертці. Скибочки печінки обваляйте в борошні, і можна смажити на сковороді з рослинною олією. Приблизний час смаження — 1 хвилина для кожної сторони (на сильному вогні). Додайте на сковороду цибулю, моркву і сметану, перемішайте. При бажанні можна додати трохи вершкового масла. Залиште печінку в сметані на повному вогні на 5-7 хвилин, і ще на стільки ж настоюватися (вимкнувши вогонь). В кінці посипте печінку в сметані свіжою зеленню. Страва готова!
Рецепт другий: яловича печінка з маринованими грибами
- 700 г печінки
- Півчашки вершкового масла
- Цибуля ріпчаста — 2 штуки, нарізана кільцями
- Сіль та перець
- Баночка маринованих грибів з рідиною (300 мл)
- 2 чашки сметани
- 1 чайна ложка вустерширськогоабо будь-якого іншого кисло-солодкого рідкого соусу
У великій сковороді розтопіть масло і підсмажте цибулю, поки вона не набуде золотистого кольору. Посипте шматочки порізаної печінки сіллю та перцем, викладіть на сковороду і смажте на великому вогні приблизно 5 хвилин. Після цього, вилийте гриби разом з маринадом, зменшіть вогонь і тушкуйте протягом 8-10 хвилин. Додайте сметану і соус, тушкуйте ще 8-10 хвилин. Страва готова!
Рецепт третій: яловича печінка з беконом та грибами
- 500 г печінки
- 4 скибочки бекону
- Цибуля ріпчаста — 1 штука, нарізана кільцями
- Баночка маринованих грибів з рідиною (300 мл)
- 1 чайна ложка порошку яловичого бульйону
- Чверть чашки сметани
- Олія рослинна для смаження
- Кілька ложок борошна
Підсмажте бекон на рослиннійолії, заберіть бекон зі сковороди. На тій же скороводіпідсмажте печінку та цибулю, додайте гриби і бульйон, зменшіть вогонь і залиште тушкуватися на 20 хвилин. Додайте кілька столових ложок води і трохи борошна. Підсмажені скибочки бекону дрібно поріжте. В кінці додайте на сковороду бекон і сметану, перемішайте. Страва готова!
Рецепт четвертий: яловича печінка з цибулею, сметаною та яловичим бульйоном
- 500 г печінки
- 1 чашка молока
- 3 столові ложки борошна
- Олія рослинна для смаження
- Цибуля ріпчаста — 1 штука, нарізана кільцями
- 2 чашки яловичого бульйону
- Половина чайної ложки солі
- 1 столова ложка цукру
- 2 столових ложки лимонного соку
- Чверть чашки сметани
Поріжте печінку скибочками та замочіть на годину в молоці. Злийте молоко, виваляйте печінку в борошні та посоліть. На сковороді під кришкою підсмажте на олії. Викладіть підсмажену печінку в каструльку. На тій же сковороді підсмажте цибулю, викладіть підсмажену цибулю на печінку. На сковороду вилийте яловичий бульйон, лимонний сік, цукор і залиште на кілька хвилин (в кулінарії це називається деглазування*). Після цього, викладіть на сковороду печінку і цибулю, тушкуйте 5 хвилин, зменшіть вогонь та додайте сметану. Страва готова! Можна подавати з картоплею та зеленими овочами.
* Деглазування— це метод приготування соусу з залишківрідини на дні каструлі/сковорідки та шматочків м'яса.
Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття