Menu
Джерело: stocksnap.io

Унікальна користь ряжанки: кому, коли і скільки варто її пити

У цій статті ми розповімо, в чому особливість ряжанки, чим вона відрізняється від інших молочних продуктів, кому і коли варто її пити, а кому ряжанка не рекомендується.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Ряжанка — це традиційний український молочний продукт кремового кольору, який можна знайти в кожному продуктовому магазині. Ряжанка готується з топленого молока, її жирність становить від 2,5%. У цій статті ми розповімо, в чому особливість ряжанки, чим вона відрізняється від інших молочних продуктів, кому і коли варто її пити, а кому ряжанка не рекомендується.

Історична довідка

Ряжанка вважається традиційним кисломолочним напоєм України, Росії та Білорусії. Відомо, що господині на Русі здавна готували ряжанку в печі. Для цього при високих температурах нагрівали молоко і вершки, не доводячи до кипіння, поки вони не набували гарного кремового кольору. Під час нагрівання молочні білки взаємодіють з молочним цукром, в результаті чого утворюється нова речовина — меланоїдіни. Саме меланоїдіни забезпечують унікальний колір топленого молока і приємний смак. Після цього, в пряжене молоко додавали сметану і заквашували — так виходила ряжанка.

У сучасному виробництві ряжанку готують з пряженого молока з додаванням ацидофільних бактерій. Молоко спочатку пастеризують, щоб знищити шкідливі мікроорганізми, після чого додають в нього спеціальні молочнокислі бактерії.

Читайте також: Чим корисний сир і коли краще його їсти

Склад ряжанки

Ряжанка, як і інші молочні і кисломолочні продукти —справжнє джерело корисних речовин і мікроелементів. Речовини, які входять до складу ряжанки:

  • Вітаміни А, В1 і В2, С, Е, РР і бета-каротин.
  • Велика кількість кальцію та фосфору.
  • Магній.
  • Калій і натрій.
  • Моносахариди і дисахариди.
  • Користь ряжанки

Ряжанка та її корисні властивості

  • Без сумніву, перевага ряжанки — це високий вміст кальцію і фосфору. Одна склянка ряжанки забезпечує майже 25% добової норми кальцію і 20% добової норми фосфору.
  • Ряжанка легко засвоюється організмом.
  • Білок, що міститься в ряжанці, розщеплюється швидше, ніж білок, що міститься в молоці та кефірі.
  • Ряжанка добре впливає на роботу шлунка і травної системи в цілому.
  • Регулярне споживання ряжанки нормалізує роботу нирок.
  • Споживання невеликої кількості ряжанки перед їжею допомагає відновити кислотно-лужний баланс.
  • Ряжанка містить бактерії, які допомагають розщеплювати їжу та покращують її засвоювання.
  • Ряжанка сприяє виділенню жовчі, за рахунок чого стимулюється апетит.
  • Пити ряжанку рекомендується при підвищеному тиску (гіпертонії).
  • Ряжанка незамінна в літню спеку як напій, що втамовує спрагу.
  • Випити трохи ряжанки варто в разі переїдання — через якийсь час в організмі відчується легкість.
  • Рекомендується пити ряжанку на ніч — в ній міститься велика кількість калорій і поживних речовин, що дозволить зберегти відчуття ситості до ранку.
  • Читайте також: Що їсти, щоб добре виглядати — 12 продуктів з вітаміном Е

Протипоказання

Як і у будь-якого продукту, у ряжанки є протипоказання. Не рекомендується пити ряжанку людям, у яких виявлена ​​непереносимість молочного білка. З обережністю до споживання ряжанки варто поставитися тим, хто страждає підвищеною кислотністю. Протипоказана ряжанка людям з виразковою хворобою і гастритом з підвищеною кислотністю.

Крім того, ряжанка — досить жирний продукт, тому не рекомендується тим, хто стежить за нормою жирів в раціоні.

З обережністю пити ряжанку варто людям, у яких загострення панкреатиту (рекомендується включати в раціон невеликі кількості при ремісії, віддаючи перевагу нежирному продукту).

Ряжанку не рекомендується поєднувати з іншими джерелами білка (рибою, м'ясом, яйцями). Найкраще пити ряжанку з овочами, фруктами або бездріжджовий хлібцями.

На що слід звертати увагу при покупці ряжанки

При виборі та купівлі обов'язково звертайте увагу на термін придатності ряжанки. Обов'язково зверніть увагу на упаковку — вона повинна бути цілісна і неушкоджена. Якщо цілісність упаковки порушена, ні в якому разі не купуйте такий продукт.

Колір якісної ряжанки кремовий, консистенція густа. Кількість сироватки повиннане повинна перевищувати 3%. Запах при відкритті — приємний, не різкий.

Читайте також: 15 причин, чому варто пити молоко кожен день

Користь ряжанки

Ряжанка в кулінарії

Як і інші кисломолочні продукти, ряжанка широко використовується в кулінарії. З ряжанкою можна готувати:

  • фруктові та овочеві смузі;
  • пишні і ароматні млинці, оладки;
  • різного роду випічку: хліб, торти, кекси, запіканки;
  • желе та інші солодкі десерти.
  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття