Menu
Джерело: pexels.com

День шоколаду — 20 фактів про шоколад та 3 смачних шоколадних рецепти

Спеціально до Дня шоколаду ми підібрали 20 цікавих фактів про шоколад, а також кілька смачних рецептів шоколадних десертів.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

11 липня святкується найкраще в світі свято — Всесвітній день шоколаду. Напевно, немає нічого кращого, ніж плитка шоколаду, шоколадне морозиво або десерт з шоколадом. Спеціально до Дня шоколаду ми підібрали 20 цікавих фактів про шоколад, а також кілька смачних рецептів шоколадних десертів.

Одні люди люблять шоколад більше, інші — менше. Однак, напевно, всі погодяться, що немає нічого смачнішого, ніж шоколадний чізкейк, шоколадний коктейль на молоці, шоколадне молоко та інші шоколадні десерти.

Отже, 20 фактів про улюблені ласощі:

1. До Європи шоколад потрапив у 16 столітті: чи то в 1550 році, чи то ще раніше — в 1504 році завдяки Христофору Колумбу.

2. Перша шоколадна плитка була створена в 1842 році у Великобританії компанією Cadbury.

3. Ацтеки вважали шоколад сильним афродизіаком. Крім того, зерна какао служили для ацтеків грошовою одиницею.

4. У шоколаді міститься менше кофеїну, ніж в чаї, каві або кока-колі.

5. Найбільше шоколаду їдять в Швейцарії: в середньому один швейцарець з'їдає більше 8 кг шоколаду на рік.

6. У шоколаді містяться корисні для здоров'я антиоксиданти, необхідні для захисту від ракових клітин і запобігання хвороб серця.

7. У шоколаді міститься теобромін, який вважається більш м'якою версією кофеїну і магнію. Ця речовина входить в деякі види транквілізаторів.

8. Вважається, що шоколад створює в організмі людини стан, схожий на стан закоханості.

9. Флавоноїди, які містяться в зернах какао, мають багато корисних для здоров'я властивостей. Про користь какао читайте в статті Чим корисно гаряче какао з молоком і як його готувати — 5 рецептів.

Рецепти з шоколадом

10. Виробники шоколаду використовують 20% світових горіхів і 40% мигдалю.

11. У чорному шоколаді — найбільше какао і менше цукру, тому він вважається найкориснішим для здоров'я.

12. Запах шоколаду допомагає розслабитися.

13. Технічно, білий шоколад — це не шоколад, так як в ньому немає какао.

14. Для того щоб виготовити 450 грамів шоколаду, потрібно приблизно 400 какао-бобів.

15. Собакам та кішкам шоколад їсти не можна: від шоколаду вашого улюбленця у кращому випадку знудить, в гіршому — це може привести до смерті тварини.

16. Для людини смертельна доза шоколаду — приблизно 10 кілограмів.

17. Існує кілька дат, коли можна святкувати День шоколаду: 7 липня (день, коли ймовірно шоколад завезли до Європи), 11 липня (Всесвітній день шоколаду), 28 липня (День молочного шоколаду в США) або 13 вересня (Міжнародний день шоколаду).

18. Має значення не тільки смак шоколаду, але й те, в якому посуді його подають. Вчені з'ясували: гарячий шоколад смачніший, якщо подавати його в помаранчевих чашках.

19. Шоколад — єдина їстівна субстанція, яка тане при температурі нижче температури людського тіла. Тому шматочок шоколаду так легко тане в роті.

20. У Бельгії виробляєтьсяприблизно 220 тис. тонн шоколаду на рік. Тому, в Міжнародному аеропорту Брюселя продається дуже багато шоколаду.

Рецепти з шоколадом — смачніше не буває!

Так як кращий спосіб відсвяткувати День шоколаду — це, звичайно ж, поласувати шоколадним десертом, пропонуємо вам три рецепти солодощів з шоколадом: шоколадний чізкейк, шоколадне морозиво і шоколадний молочний коктейль.

Як приготувати шоколадний чізкейк — простий рецепт

Приготувати цей чізкейк досить просто. Для цього вам знадобиться приблизно 1 година часу і зовсім небагато інгредієнтів.

  • 1 склянка подрібнених шоколадних вафель
  • 4 столові ложки цукру
  • 3 столові ложки розтопленого вершкового масла
  • 400 грамів шоколадної крихти
  • 300 грамів кисломолочного сиру
  • 1 склянка цукру
  • 2 столових ложки борошна
  • 2 яйця
  • 2 чайних ложки ванілі

Перші три інгредієнти потрібні для того, щоб зробити корж. Добре перемішайте подрібнені вафлі, 4 столових ложки цукру і розтоплене масло. Викладіть суміш на дно форми і добре спресуйте.

За допомогою блендера перемішайте і подрібніть сир зі склянкою цукру, шоколад розтопіть. Перемішайте сир, шоколад і борошно. Частину розтопленого шоколаду залиште, щоб прикрасити верх чізкейку. До сирної маси додайте яйця і ваніль, знову добре перемішайте. Начинка для шоколадного чізкейка готова.

Тепер вилийте сирну масу в форму і запікайте в духовці приблизно 45 хвилин. Коли чізкейк буде готовий, прикрасьте його залишками шоколаду і фруктами — наприклад, малиною або полуницею, тим більше що зараз сезон.

Про те, як приготувати королівський чізкейк з полуницею, чорним та білим шоколадом — у статті 3 оригінальних рецепти приготування чізкейка в духовці.

Рецепти з шоколадом

Як приготувати шоколадне морозиво в домашніх умовах

Не так давно, до Всесвітнього Дня морозива ми розповідали про те, як приготувати в домашніх умовах морозиво з молока, морозиво з йогурту та морозиво з кисломолочного сиру. У цій статті — про те, як приготувати шоколадне морозиво.

  • 50 грамів гіркого шоколаду
  • 100 грамів цукру
  • 2 пакетики ванільного цукру
  • 3 яєчних жовтки
  • 400 мл вершків жирністю 15%
  • 40 грамів порошку какао

Вершки вилийте в каструльку, поставте на вогонь, додайте порошок какао і почекайте, щоб суміш нагрілася (майже до кипіння). Вершки відставте охолоджуватися. Жовтки перемішайте з цукром так, щоб вийшла однорідна маса. Шоколад розтопіть на водяній бані. Тепер з'єднайте всі інгредієнти: вершки, розтоплений шоколад і жовтки з цукром. Поставте суміш на маленький вогонь і нагрійте, але не доводячи до кипіння. В самому кінці додайте в суміш ванільний цукор і знову добре перемішайте.

Тепер охолодіть суміш, розлийте у формочки для заморожування і поставте в морозильну камеру. Через годину дістаньте морозиво і перемішайте суміш в формочках. Знову поставте морозиво в морозильну камеру. Повторіть кілька разів, поки морозиво не буде готове. Смачного!

Рецепт шоколадного морозива

Як приготувати шоколадний молочний коктейль

Про те, як готувати молочні коктейлі, ми вже писали в статтях Як приготувати молочний шейк в домашніх умовах — 10 рецептів для ласунів таДень Молока — 7 цікавих ідей, з чим і як можна пити молоко.

Тим часом, якщо готувати зовсім не хочеться, можна поласувати готовим какао на молоці від торгової марки «Яготинське» — воно дуже смачне і містить виключно натуральні інгредієнти. Смачного! 

Рецепт шоколадного коктейлю

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття