Menu
Що приготувати на Різдво – смачні і святкові рецепти

Що приготувати на Різдво – смачні і святкові рецепти

Що приготувати на Різдво – смачні і святкові рецепти

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

На Різдво закінчується піст і господині готують святкову вечерю з безліччю м'ясних страв. А в центрі столу, як і на Святвечір, ставлять кутю – головну страву цього свята.

На попередній Різдва Святвечір, 6 січня, за традицією наших предків готують 12 страв. Вони символізують 12 апостолів – учнів Христа, присутніх на таємній вечері. Також вважається, що 12 страв на святковому столі вказує на побажання щасливих 12 місяців нового року для всієї родини.

Пропонуємо вам рецепти декількох святкових страв.

Кутя

Кутя

Перша і найголовніша страва на Різдво – кутя. Саме з неї починають як скромне пісне застілля на Святвечір, так і багату трапезу на наступний день. А чим багатша буде ваша кутя, тим більше щастя і достатку чекає сім'ю в новому році. Існує безліч варіантів приготування цієї смачної страви. Пропонуємо вам один з них. Для приготування візьміть інгредієнти:

  • 250 г рису
  • 100 г родзинок
  • 100 г мигдалю
  • цукор
  • корицю
  • мак

Промийте рис і відваріть до готовності, не перемішуючи. Відкиньте на друшляк і промийте кип'яченою, а потім холодною водою.

Обшпарте родзинки і мигдаль. Цукор розведіть з водою і з'єднайте з рисом, подрібненим мигдалем, родзинками і корицею. Перемішайте.

Готово!

Запечена гуска з яблуками і чорносливом

Запечена гуска з яблуками і чорносливом

Запечена гуска на Різдво – це смачна, яскрава і дуже святкова страва. Запечений гусак порадує як своїм святковим зовнішнім виглядом, так і багатством смаку.

Для приготування візьміть інгредієнти:

  • 4 кг тушки гусака
  • 4 яблука
  • 150 г чорносливу
  • 100 г сметани (15%)

Сметана Славія

  • 1 л. яблучного соку
  • 0,5 ст. л. червоного меленого перцю
  • 1 ст. л. коріандру
  • 80 г кукурудзяного борошна

Розберіть тушку гусака: відріжте лапки, приберіть тельбухи і жир, відокремте зайві фаланги крил і шию, шліфуємо шкіру і промиваємо тушку водою. Обсушити паперовим рушником і видаліть залозу на гузку.

З'єднайте червоний перець, сіль і натріть тушку зовні і всередині. Потім наколіть яблучним соком за допомогою шприца. Оберніть тушку марлею, змоченою в яблучному соку. Викладіть між марлею зерна коріандру і горошини перцю. Відправте маринуватися в холодильник на 3 години в посуді із залишками соку. Зробіть кілька надрізів в місцях накопичення підшкірного жиру.

Розріжте яблука на 4 частини, видаліть насіння і змішайте з чорносливом. Потім дістаньте тушку гусака, приберіть марлю, зашийте отвір на шиї і нафаршируйте яблуками і чорносливом. Потім зашийте черевце і обв'яжіть ніжки.

Накрийте деко фольгою і налийте трохи води. Вкладіть крильця гусака, зверху тушку спинкою вниз. Відправте в розігріту до 200 градусів духовку на 3 години, поливаючи отриманим жиром кожні 20 хвилин. За пів години до готовності змажте сметаною. Потім дістаньте з духовки і залиште під фольгою на ще на 20 хвилин для соковитості. Зніміть нитки з черевця і подавайте до столу.

Печеня з курки в горщиках

Печеня з курки в горщиках

Неймовірно смачне печеня з курки з грибами та овочами, запечене в керамічних горщиках – хороший варіант до Різдвяного столу.

Для приготування візьміть інгредієнти:

  • 120 г курячого філе
  • 30 г моркви
  • 40 г грибів
  • 30 г ріпчастої цибулі
  • 30 г кореня селери
  • 1 зуб. часнику
  • 60 г води
  • 10 г оливкової олії
  • сіль і перець – за смаком
  • лавровий лист

Наріжте гриби, цибулю і моркву. Обсмажте моркву на рослинній олії, додайте гриби і цибулю. Обсмажуємо. Потім додайте нарізаний соломкою селеру, сіль і перець. Наріжте куряче філе соломкою і перекладіть в сковороду. Смажте кілька хвилин і додайте часник. Потім перекладіть в керамічні горщики і долийте трохи води. Відправте в розігріту духовку на 40 хвилин. Готово!

Вінегрет

Печеня з курки в горщиках

Візьміть інгредієнти:

  • 300 г буряка
  • 300 г картоплі
  • 200 г моркви
  • 150 г солоного огірка
  • 200 г зелений горошок
  • 100 г цибуля

Відваріть буряк, картопля і морква. Наріжте їх кубиками разом з солоними огірками. Цибулю наріжте тонкими півкільцями. Потім перемішайте всі інгредієнти і заправте рослинною олією.

Вареники

Печеня з курки в горщиках

Вареники також традиційна страва на Різдво. Вони можуть бути як з картоплею, капустою або бобами, так і з іншими смачними начинками. Про те, як та з чим приготувати вареники ми розповідали в статті З чим приготувати вареники – 10 ідей для української господарки.

Також на Різдво варять холодець, роблять крученики, начиняють ковбаси, запікають птицю і м'ясо або засолюють окосту. Ритуал урочистого застілля залишається незмінним протягом багатьох років і в кожному регіоні свій список пісних 12 страв, але кутя є в кожному.

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття