Menu
Джерело: pexels.com

Що їсти, щоб не хворіти — в яких продуктах багато вітаміну С

Всі знають, що в цитрусових міститься багато вітаміну С. Для того, щоб підтримувати захисні сили організму та не хворіти, необхідно вживати багато продуктів з вмістом вітаміну С.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Всі знають, що в цитрусових міститься багато вітаміну С. Для того, щоб підтримувати захисні сили організму та не хворіти, необхідно вживати багато продуктів з вмістом вітаміну С.

У 100 грамах апельсинів міститься 53 міліграми вітаміну С, тобто більш ніж половина добової норми. У той же час, існує багато продуктів, в яких вітаміну С — не менше, ніж в цитрусових. Про них ми й розповімо у цій статті.

Вітамін С — коротка довідка

Добова норма вітаміну С для жінок від 19 років становить 75 мг, для чоловіків від 19 років — 90 мг. Для тих, хто палить, потрібно більше вітаміну С — плюс 35 мг на день.

Найкраще джерело вітаміну С — це фрукти та овочі. Нагадаємо, що вітамін С — водорозчинний вітамін, який не накопичується в організмі, тому, щоб бути здоровим, необхідно щодня споживати фрукти та овочі, в яких міститься вітамін С.

У цій статті розповімо, в яких фруктах і овочах, крім цитрусових, міститься найбільше вітаміну С.

Гуава

У нас цей екзотичний фрукт, відомий як «тропічне яблуко» — не дуже добре відомий. Проте, не можна не згадати, що в ньому міститься дуже багато вітаміну С — три добові норми в 100 грамах фрукта.

Продукти з вітаміном С

Болгарський перець

У 100 грамах болгарського перцю — більш ніж одна добова норма вітаміну С. Вживати болгарський перець можна в сирому вигляді, також можна приготувати з болгарським перцем смачні салати та інші страви.

Ківі

Якщо й існує фрукт, в якому вітаміну С було б точно не менше, ніж в апельсинах, то це ківі (більш ніж добова норма в 100 грамах м'якушу ківі). Крім того, ківі — дуже смачний фрукт, і прекрасно підійде як окремий перекус, так і для десерту. І, якщо гуаву важкувато знайти на полицях українських супермаркетів, то ківі — цілком доступний майже круглий рік.

Продукти з вітаміном С

Капуста броколі

Мало який список корисних харчових продуктів обійдеться без капусти броколі: в цьому овочі міститься вітаміну С більше, ніж в апельсинах та лимонах, а також вітаміни групи В, вітамін Е, вітамін А, кальцій, магній, калій, цинк, та ін. До речі, з капустою броколі можна готувати не тільки перші страви, а й корисні зелені смузі.

Більше — читайте в статті Капуста броколі — чим вона корисна та що з нею приготувати

Продукти з вітаміном С

Полуниця

Багато вітаміну С і в полуниці: з'ївши всього 100 грамів ягід, ви забезпечите свій організм майже добовою нормою вітаміну С. Що скажете щодо фруктового салату, наприклад, з ківі, полуницею та апельсином, або фруктового смузі з йогуртом і замороженою полуницею?

Папайя та манго

Багато вітаміну С міститься і в таких екзотичних фруктах як манго і папайя. Тому, екзотичний смузі з м'якушем манго або лассі з манго — це не тільки смачно, але й корисно для здоров'я.

Про те, як приготувати смузі з манго, читайте в статті Час екзотики — чим корисне манго та що з ним приготувати

Продукти з вітаміном С

Брюссельська капуста

Ще один багатий корисними речовинами овоч — брюссельська капуста. Крім вітаміну С, в ній містяться вітаміни групи В, провітамін А, залізо, калій, магній, фосфор, а також фолієва кислота. Більше — читайте в статті Брюссельська капуста — чим корисна та що з нею приготувати.

Інші продукти

Овочі та фрукти — основне джерело вітаміну С. Крім перерахованих вище, досить велика кількість вітаміну С міститься в цвітній капусті, червонокачанній капусті, кольрабі, стручковом горосі, білокачанній капусті, капусті браунколь, спаржі, помідорах та інших овочах. З фруктів, крім перерахованих вище, варто відзначити китайську сливу, ананаси, грейпфрути, мандарини та клементини, авокадо, хурму, ягоди.

В інших продуктах, окрім овочів та фруктів, вітаміну С або не міститься взагалі або міститься дуже мало.

Однак, існують продукти, збагачені вітаміном С — наприклад, кисломолочний продукт Геролакт, розроблений для людей середнього та похилого віку (збагачений вітамінами С і Е). Так, споживання 500 мл напою забезпечує майже третину добової норми вітаміну Е та більше третини вітаміну С. Більше — читайте в статті 7 причин, чому варто спробувати Геролакт.

Продукти з вітаміном С

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття