Menu
Источник: pixabay.com

Що приготувати з бринзою — смачні страви закарпатської, словацької та турецької кухні

Бринза — це м'який розсольний сир, розрахований на любителів солоненького.

  • Знаменита торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Коли задумувалася ця стаття — про страви, які можна приготувати з бринзою, ми навіть не думали, що вибір виявиться таким великим. Втім, не дивно, адже бринза — це дійсно дуже смачно і незвично. І, хоча у нас розбіглися очі від розмаїття рецептів з бринзою, в результаті ми зупинилися на п'яти стравах. Почнемо!

Бринза — це м'який розсольний сир, розрахований на любителів солоненького. Ті, хто хоча б раз пробував бринзу, не можуть не погодитися, що це дуже смачно. Замінити бринзу в рецептах можна сиром «Любительський» (для тих, хто любить більш м'який збалансований смак) або сиром «Адигейський» (слабосолений розсольний сир).

Рецепти з бринзою

Бануш з бринзою по-гуцульськи

Страва називається бануш, банош або токан. Це каша, приготовлена з кукурудзяного борошна з додаванням вершків або сметани. За гуцульським традиціям, бануш готується виключно чоловіками на відкритому вогні. Подається з бринзою, грибами, шкварками.

Що ж, пропонуємо вам трохи відступити від традицій — і приготувати бануш в домашніх умовах. Для страви вам знадобиться:

  • 2 склянки кукурудзяного борошна
  • 6 склянок води
  • Сіль за смаком
  • 1-2 столові ложки вершкового масла
  • Півчашки смаженого сала, шкварок
  • Підсмажена цибуля
  • Смажені гриби (за бажанням)
  • Бринза
  • Казанок, дерев'яна ложка та лопатка

Купити кукурудзяну муку можна не скрізь. Якщо купити кукурудзяну муку не вдасться, візьміть кукурудзяну крупу, підсмажте її на сухій сковорідці до золотистого кольору і подрібніть за допомогою кавомолки.

Вариться бануш, як і мамалига, в казанку. Залийте в казанок воду і додайте 3 ложки кукурудзяного борошна, доведіть до кипіння і посоліть. Коли вода закипить, через сито висипте всю кукурудзяну муку, постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Варіть кашу 20-30 хвилин, постійно помішуючи дерев'яною ложкою, потім зменшіть вогонь і варіть ще 10-15 хвилин. Коли каша буде готова, змочіть дерев'яну лопатку водою і від'єднайте кашу від стінок казанка. Переверніть на обробну дошку або на рушник. Якщо бануш добре приготовлений, він збереже форму.

У деяких рецептах бануша кукурудзяна мука засипається замість води в киплячу сметану.

Подається бануш або токан з декількома видами начинки: бринзою, смаженою цибулею, шкварками або грибами. Смачного!

Рецепти з бринзою

Галушки з бринзою і беконом — словацький рецепт

  • 0,8-1 кг картоплі
  • 250-300 грамів борошна грубого помолу
  • 2 яйця
  • 2 столових ложки жирних вершків або вершкового масла
  • Сіль за смаком
  • 300 грамів бринзи
  • 200 грамів бекону
  • Подрібнена зелена цибуля
  • Прес для галушок

Спочатку приготуйте бекон: наріжте його кубиками і підсмажте до золотистого кольору. Бринзу викладіть в глибоку миску, подрібніть виделкою і додайте вершки.

Картоплю очистіть і натріть на дрібній тертці. Додайте в картоплю яйця, борошно, трохи солі — і добре все вимішайте.

У каструлі закип'ятіть воду і додайте сіль, за допомогою преса для галушок видавіть галушки в киплячу воду. Галушки перемішайте, щоб вони не злиплися, і варіть їх приблизно 6 хвилин (готові галушки повинні спливти). Відкиньте галушки на друшляк.

Готові галушки викладіть на тарілку. Прикрасьте їх зеленою цибулею, бринзою і беконом. Смачного!

Рецепти з бринзою

Трубочки з бринзою по-турецьки

  • 400 грамів готового тіста філо (у формі трикутника)
  • 500 грамів бринзи або сиру адигейського (залежить від того, наскільки ви любите солоне — бринза набагато солоніша, ніж адигейський сир)
  • 1 яйце, розділене на жовток і білок
  • Кріп або петрушка за смаком
  • Рослинна олія для смаження
  • Паперовий рушник

Розділіть бринзу на дві частини. В першу частину бринзи додайте жовток і добре перемішайте. До другої частини бринзи додайте подрібнену зелень, добре перемішайте.

Трохи начинки (першої та другої) покладіть на тісто, загорніть края трикутника і почніть звгортати в трубочку. Коли трубочка буде майже готова, змастіть внутрішній край тіста яєчним білком і загорніть до кінця.

Трубочки складіть в контейнер і поставте на кілька годин в холодильник, потім підсмажте з усіх боків на олії. Готові трубочки викладіть на паперовий рушник, щоб стекла олія. Смачного!

Рецепти з бринзою

Пікантний салат з бринзою і часником

Звичайно ж, підбираючи рецепти з бринзою, ми не могли обійти увагою салати. Пропонуємо вам два салати з бринзою. Для першого вам знадобляться:

  • 1 невелика цибулина
  • Петрушка
  • 3 зубчики часнику
  • Дрібка солі
  • 200 грамів бринзи
  • 200 грамів кисломолочного сиру

Цибулю наріжте дуже дрібно, часник пропустіть через прес, змішайте часник з сіллю. Зелень також наріжте дуже дрібно. У великій тарілці добре перемішайте всі інгредієнти. Цей салат можна подавати як окрему закуску, а можна використовувати як начинку для млинців або намазувати на бутерброди. Смачного!

Читайте також: Меню для гурманів — вчимося готувати сирні дип-соуси

Рецепти з бринзою

Салат з бринзою і кальмарами

  • 300 грамів пекінської капусти
  • 3 тушки кальмара (або м'ясо кальмара)
  • 3 чайні ложки оливкової олії
  • 200 грамів бринзи або сиру «Любительський»
  • Зелена цибуля за бажанням

Спочатку приготуйте кальмари. Для цього опустіть їх на кілька хвилин в киплячу воду, відкиньте на друшляк і поставте під холодну воду. Після цього буде легко зняти з кальмарів шкірку. М'ясо кальмара наріжте соломкою.

Дрібно наріжте капусту, бринзу наріжте дрібними кубиками. З'єднайте капусту і бринзу, перемішайте. Додайте м'ясо кальмара, знову перемішайте. Салат можна прикрасити дрібно нарізаною зеленою цибулею. Заправити салат можна будь-яким соусом, про які ми писали в статті Готуємо соуси і заправки для салатів — 10 оригінальних рецептів на кефірі. Смачного!

Рецепти з бринзою

А які страви з бринзою полюбляєте Ви?

  • Знаменита торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

 

Популярні матеріали

3638

Швидко і оригінально — готуємо найсмачніші торти нашвидкуруч

Пропонуємо варіанти тортів без випічки, які можна готувати навіть з дітьми.
2012

Як приготувати смачний і незвичайний печінковий торт — рецепти і поради

Печінковий торт — смачна, ситна і дуже красива страва, яку дуже часто подають до…
1399

Готуємо улюблений святковий салат — смачні рецепти оселедця під шубою

Оселедець під шубою — це саме той салат, який додає справжнього святкового настрою.
1251

Як приготувати ідеальний торт Наполеон — секрети і рецепт

Торт Наполеон носить не тільки гучну назву, але і володіє неймовірним смаком.
972

Як приготувати домашній майонез — рецепти і секрети

Пропонуємо швидкі, смачні і найкорисніші варіанти домашніх майонезів, після яких у вас…
518

Готуємо м'які і смачні рогалики — рецепти і поради

Рогалики — це ароматна випічка у вигляді півмісяця з начинкою всередині.
509

Готуємо фалафель в домашніх умовах — смачні рецепти і поради

Фалафель — це обсмажені кульки із нуту, з додаванням різних спецій і трав.
486

Що таке бурек і як його приготувати — готуємо страви турецької кухні

Бурек — це ситний пиріг родом з Туреччини.