Menu
Перші страви — секрети та рецепт справжнього зеленого борщу

Перші страви — секрети та рецепт справжнього зеленого борщу

Травень-червень — це не тільки час свіжих овочів та овочевих салатів, але й час, коли можна приготувати справжній зелений борщ з молодого щавлю (чим молодший щавель, тим менше в ньому щавлевої кислоти). У цій статті розповідаємо все, що потрібно знати, щоб приготувати справжній зелений борщ.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Зелений борщ з м'ясом, картоплею, яйцем і, звичайно ж, великою ложкою справжньої сметани — що може бути краще? Зараз, коли на ринках вже можна купити молодий щавель, пропонуємо вам приготувати справжній зелений борщ. Це займе трохи часу, але результат того вартий. Адже зелений борщ — це по-справжньому смачно.

Як приготувати зелений борщ — обов'язкові інгредієнти

Щоб приготувати справжній зелений борщ, знадобляться прості доступні інгредієнти:

  • М'ясо. Для зеленого борщу добре брати яловичину з кісточкою (грудинку, друге або третє ребро), жирні свинячі реберця або поєднання свинини та яловичини. Якщо мало часу, можна взяти й куряче м'ясо — воно готується найшвидше.
  • Великий пучок свіжого молодого щавлю — його потрібно добре перебрати, промити, відрізати черешки й тонко нарізати.
  • Картопля (кілька штук) — потрібно очистити та нарізати кубиками.
  • Цибуля (2 середні цибулини) — одну подрібнюємо і смажимо на олії, другу додаємо в м'ясний бульйон (можна додати цілу цибулину, її потрібно буде дістати з готового борщу).
  • Рослинна олія або вершкове масло, щоб посмажити цибулю.
  • Курячі або перепелині яйця — їх потрібно зварити, охолодити та очистити від шкірки. Відварені яйця нарізають і додають в готовий борщ. Можна дістати з яєць жовтки та розімнути їх виделкою, а білки нарізати — і так додати в борщ.
  • Сметана — без неї зелений борщ просто не можна уявити. Крім того, молочні продукти нейтралізують шкідливу щавлеву кислоту.
сметана

Також, в зелений борщ можна додавати необов'язкові інгредієнти:

  • Разом зі щавлем, в зелений борщ можна додавати молодий шпинат.
  • Морква — її можна підсмажити на рослинній олії або вершковому маслі разом з цибулею, а можна нарізати соломкою або кубиками і так додати в борщ.
  • Кріп, петрушка, кінза — за бажанням.
  • Чебрець, лавровий лист, гвоздика, інші прянощі та приправи.
  • Коріння пастернаку і петрушки — їх кладуть в м'ясний бульйон та дістають, коли борщ готовий.
  • Половина чайної ложки цукру — додають, якщо борщ вийшов занадто кислий.
  • Шматочок вершкового масла — його додають у вже готовий борщ, якщо він готувався без засмажки.

масло

Читайте також: Українські традиції — правила та секрети червоного борщу

Як приготувати зелений борщ — покрокова інструкція

Інгредієнти цього рецепту зеленого борщу вказані в розрахунку на велику п'ятилітрову каструлю. Отже, вам знадобляться інгредієнти:

  • 1 кг яловичої грудинки на кісточці (або по 0,5 кг свинини і яловичини).
  • Великий пучок щавлю.
  • 6 картоплин.
  • 2 цибулини.
  • 1 морквина.
  • Вершкове масло або рослинна олія для смаження.
  • 4 курячих яйця.
  • Сіль, перець, лавровий лист — за смаком.
  • Зелень (зелена цибуля, кріп, петрушка) — за смаком.
  • Сметана — за смаком.

Перше, що потрібно зробити, це приготувати м'ясний бульйон. М'ясо промийте, складіть у каструлю, залийте трьома літрами води та поставте на середній вогонь. Коли вода закипить, кілька разів зніміть ложкою піну й посоліть. Варіть бульйон на невеликому вогні до готовності (як довго — залежить від того, яке ви берете м'ясо). Тим часом очистіть та подрібніть цибулю й моркву. Половину цибулі додайте в каструлю з м'ясом. Другу частину цибулі та моркву підсмажте на рослинній олії або вершковому маслі. Готову засмажку потрібно додати в борщ в кінці. Картоплю очистіть та наріжте кубиками. Картоплю можна додавати за півгодини до готовності борщу — щоб картопля вийшла дуже м'якою. Яйця відваріть та наріжте так, як вам більше подобається. Щавель переберіть, промийте та дрібно наріжте. Коли бульйон буде готовий, дістаньте м'ясо, видаліть кісточки та наріжте м'ясо невеликими шматками. Подрібнене м'ясо поверніть в каструлю. В самому кінці додайте в борщ засмажку з цибулі та моркви, подрібнений щавель і яйця. Після того як додасте щавель, борщ потрібно варити ще 3–4 хвилини. Залиште борщ настоюватися на 10–15 хвилин. Подавайте на стіл зі сметаною та хлібом. Смачного!

Читайте також: 5 способів приготувати окрошку — окрошка на кефірі, айрані, заквасці, ряжанці або сметані

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.

Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття