Menu
Джерело: pexels.com

5 способів приготувати окрошку — окрошка на кефірі, айрані, заквасці, ряжанці або сметані

У цій статті ми зібрали найпопулярніші рецепти приготування окрошки: окрошка на кефірі, окрошка на айрані, окрошка на кисломолочній заквасці, окрошка на ряжанціта окрошка на сметані.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Спекотним літнім днем, що може бути краще, ніж окрошка на кефірі, айрані або ряжанці? Адже літо — це саме той час, коли на зміну гарячому борщу зі сметаною приходить холодна окрошка на кисломолочних продуктах. У цій статті ми підібрали 5 рецептів приготування окрошки: на кефірі, айрані, заквасці, ряжанціта сметані. Почнемо!

Існує чимало способів приготувати окрошку. У цій статті ми зібрали найпопулярніші рецепти приготування окрошки: окрошка на кефірі, окрошка на айрані, окрошка на кисломолочній заквасці, окрошка на ряжанціта окрошка на сметані.

Умовно, інгредієнти для приготування окрошки можна розділити на дві групи: основа для окрошки (кисломолочні продукти, мінеральна вода і т.п. — те, на чому готується окрошка) і нерідкі інгредієнти (овочі, зелень, м'ясо і т.п.).

Читайте також: Продукти з пробіотиками — вчимося готувати холодні супи на кефірі

Як приготувати окрошку

Інгредієнти, які обов'язково повинні бути в окрошці

Отже, які інгредієнти обов'язково повинні бути в окрошці? У результаті повинна вийти каструля з холодником обсягом трохи більше 2 літрів.

  • Свіжий огірок — 1-2 штуки. Огірок для окрошки потрібно нарізати дрібною соломкою або кубиками, або натерти на тертці.
  • Картопля в мундирі — 2-4 штуки (залежить від того, наскільки густу ви хочете отримати окрошку). Картоплю треба відварити, охолодити, очистити і нарізати кубиками або натерти на тертці.
  • Яйця курячі — 4-6 штук. Яйця потрібно відварити, охолодити, подрібнити. При цьому в деяких рецептах рекомендується додавати в окрошку тільки подрібнений білок, в інших — білок і жовток. Можна жовток розтерти з гірчицею — це додасть окрошці особливого смаку.
  • Зелень (кріп і зелена цибуля). Добре промити водою і подрібнити.
  • Редис — за бажанням (100-150 грамів). Редис також потрібно очистити і нарізати кубиками або соломкою.
  • Сіль і чорний перець за смаком. Кількість солі залежить від того, на чому ви готуєте окрошку. Якщо ви готуєте її на айрані, то сіль може і не знадобитися (так як айран сам по собі солоний). Тому солити окрошку краще в самому кінці.
  • Гірчиця — за бажанням. У деяких рецептах гірчицю змішують з яєчним жовтком.
  • Варена ковбаса, відварена курятина або відварена телятина — 200-300 грамів. Як і інші інгредієнти, ковбасу або відварене м'ясо потрібно дрібно нарізати.
  • Як приготувати окрошку

На чому готувати окрошку

Якщо перераховані вище інгредієнти для окрошки — в більшості рецептів однакові, то рідка основа для окрошки може бути якою завгодно. У цій статті ми розповімо, як готувати окрошку на кефірі, окрошку на айрані, окрошку на кисломолочній заквасці, окрошку на ряжанціта окрошку на сметані.

Як приготувати окрошку на кефірі

Приготувати окрошку на кефірі дуже просто. Для цього потрібно взяти 1 літр кефіру і 0,5 літра води (звичайної кип'яченої або мінеральної газованої). Кефір і воду залийте в каструлю із заздалегідь підготовленими інгредієнтами. В кінці окрошку потрібно посолити. Якщо хочете, можете додати в окрошку на кефірі ложку або дві сметани.

Також, окрошку на кефірі можна готувати в такому співвідношенні: 0,5 літра кефіру, 10-150 грамів сметани і 0,7 літра мінеральної води.

Готувати окрошку на кефірі можна і без додавання води.

Читайте також: 10 причин, чому варто почати пити кефір вже сьогодні

Як приготувати окрошку

Як приготувати окрошку на айрані

Приготувати окрошку на айрані — не складніше, ніж окрошку на кефірі. Для цього потрібно взяти 1 літр айрану і 0,5 літра води (звичайної кип'яченої або мінеральної газованої). Солити таку окрошку потрібно в самому кінці, так як айран зазвичай вже солоний.

Читайте також: Напій здоров'я від народів Кавказу — 7 причин полюбити айран

Як приготувати окрошку

Як приготувати окрошку на кисломолочній заквасці

Незважаючи на те, що кисломолочна закваска і кефір — це абсолютно різні продукти (вони готуються різним способом, з додаванням різних бактерій), готується окрошка на кисломолочній заквасці точно так само, як і окрошка на кефірі. Візьміть 1 літр закваски і 0,5 літра води — окрошка готова!

Читайте також: 10 причин додати в раціон кисломолочну закваску

Як приготувати окрошку

Як приготувати окрошку на ряжанці

Збираючи рецепти для цієї статті, звичайно ж, ми не могли залишити без уваги ряжанку. Окрошка на ряжанці виходить особлива — з м'яким карамельним смаком і неповторним ароматом. Крім того, ряжанка відома тим, що прекрасно втамовує спрагу — саме те, що потрібно для спекотного літа.

Для того щоб приготувати окрошку на ряжанці, візьміть 0,75 літра ряжанки і 0,75 літра води (звичайної кип'яченої або мінеральної газованої). В усьому іншому, окрошка на ряжанці готується точно так само, як і окрошка на кефірі або окрошка на айрані.

Читайте також: Незвично, смачно і корисно — 10 причин ввести в раціон ряжанку

Як приготувати окрошку

Як приготувати окрошку на сметані

Готують окрошку і на сметані. Для цього потрібно взяти 50 грамів сметани і 50 грамів майонезу (або 100 грамів сметани) і 1,5 літра води. Сметану і воду додати в каструлю з інгредієнтами, перемішати, посолити і поперчити.

Читайте також: Сметана у щоденному раціоні — скільки, кому і коли

Коли окрошка буде готова, можна поставити її на 1 годину або більше в холодильник. Смачного!

Як приготувати окрошку

А як і на чому готуєте окрошку Ви?

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття