Menu
Джерело: stocksnap.io

Манна каша на молоці — смачні рецепти, які здивують родину

З дитинства ми добре пам'ятаємо манну кашу на молоці. Для когось це була улюблена страва, а хтось при згадці про манну кашу і сьогодні невдоволено скривиться.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

З дитинства ми добре пам'ятаємо манну кашу на молоці. Для когось це була улюблена страва, а хтось при згадці про манну кашу і сьогодні невдоволено скривиться. У цій статті ми спробуємо здивувати і перших, і других — адже сьогодні є так багато цікавих і оригінальних рецептів з манною крупою. Порадуйте себе і ваших близьких!

Коротка довідка про манну кашу

Всі ми знаємо, що таке манна каша. В той же час, про манну кашу є багато суперечливих даних та фактів.

  • Манна каша — це висококалорійний продукт, який складається в основному з вуглеводів. Як і інші каші з зерен пшениці, манна каша містить глютен. У 100 г манної каші міститься 73 г вуглеводів і 13 г білків, а також багато корисних мікроелементів і вітамінів. Клітковини в складі цієї крупи — менше 2%.
  • У манній каші міститься калій (186 мг на 100 г), корисний для серцево-судинної системи.
  • Завдяки високому вмісту вуглеводів, манна каша дуже ситна, тобто втамує голод на багато годин вперед. З обережністю споживати манну кашу слід тим, хто сидить на дієті і боїться набрати вагу.
  • Також, в манній каші є вітаміни групи В (зокрема, фолат і тіамін), а також селеній, залізо і кальцій.
  • Для шлунково-кишкового тракту манна каша корисна завдяки тому, що в ній міститься клейковина (глютен), яка обволікає стінки шлунку та кишечника.
  • При цьому, саме через наявність глютену манну кашу не рекомендується давати діткам до року. Для прикорму існують спеціальні дитячі безглютенові каші, наприклад перемелені на муку рисова та гречана.
  • Манна каша на молоці

Як приготувати звичайну манну кашу на молоці

Звичайна манна каша на молоці — це дуже проста страва, яка складається з кількох інгредієнтів. Для приготування каші візьміть такі продукти:

  • 600 мл молока
  • 4 столових ложки манної каші
  • 1,5 столових ложки цукру (можна замінити медом)
  • Трохи ванілі (за бажанням)
  • Масло вершкове (за бажанням)

Спосіб перший. Доведіть молоко до кипіння, зменшіть вогонь. За допомогою сита або столової ложки повільно розвійте крупу над молоком. Варіть приблизно 2 хвилини, безперервно помішуючи. Вимкніть вогонь, додайте цукор або мед, ваніль, вершкове масло. Накрийте каструлю кришкою і залиште на кілька хвилин.

Спосіб другий. Змішайте манну крупу з невеликою кількістю молока так, щоб вийшла пастоподібна маса. У каструлі доведіть молоко до кипіння, зменшіть вогонь. Додайте в молоко пасту, цукор і ваніль. Варіть кілька хвилин, постійно помішуючи.

Спосіб третій — манна каша в мультиварці. В окремій тарілці змішайте манну кашу з цукром, додайте молоко і шматочки вершкового масла. Увімкніть мультиварку і залиште кашу готуватися не більше ніж на 40 хвилин (а краще почитайте інструкцію до мультиварки, так як існує ризик перетримати кашу і замість каші отримати манну запіканку).

Манна каша на молоці з фруктами — рецепт ідеального сніданку

  • 250 мл молока
  • 40 г манної крупи
  • 20 г родзинок
  • 10 г подрібнених горіхів
  • 10 г насіння льону (за бажанням)
  • 1 порізаний шматочками банан
  • Дрібка кориці
  • 1 чайна ложка меду

Доведіть молоко до кипіння, зменшіть вогонь. За допомогою сита або столової ложки розвійте крупу над молоком. Варіть приблизно 2 хвилини, безперервно помішуючи. Додайте родзинки, горіхи і насіння льону. Коли каша буде готова, викладіть зверху нарізаний банан, додайте корицю і мед.

Манна каша на молоці з фруктами

*****

Окрім звичайної каші з молоком, з манної крупи можна готувати смачні солодкі десерти, які сподобаються як дітям, так і дорослим.

Пудинг на манній каші з ягодами

  • 2 чашки молока (можна мигдалевого)
  • 1/3 чашки манної крупи
  • 1,5 чайних ложки меду або будь-якого іншого підсолоджувача
  • 2 чайні ложки меду для сиропу
  • 0,5 чайної ложки лимонного соку
  • 1 чайна ложка ванілі
  • 8 ягід полуниці

Доведіть молоко до кипіння, зменшіть вогонь. Повільно розвійте крупу над молоком. Варіть, безперервно помішуючи, до тих пір, поки каша не загусне (важливо, щоб каша вийшла без грудочок). Додайте мед, лимонний сік і ваніль. Відставте манну кашу в сторону. Візьміть 6 ягід полуниці, подрібніть їх і перемішайте з 2 ложками меду — це буде сироп для пудингу. Після цього візьміть трохи охолоджену кашу і викладіть її в скляну прозору ємність шарами — шар каші, шар полуничного сиропу з медом. Зверху викладіть полуницю. Пудинг готовий!

Пудинг з манної каші

Печені яблука з суфле з манної каші

Для яблук візьміть такі інгредієнти:

  • 60 г масла
  • 4 середніх яблука
  • 60 г цукрової пудри

Для суфле візьміть інгредієнти:

  • 20 г масла
  • 100 г цукрової пудри
  • 500 мл молока
  • Ваніль
  • 70 г манної крупи
  • 70 г родзинок
  • 1 столова ложка яблучного бренді (за бажанням)
  • 4 середніх яйця
  • 8 крапель лимонного соку

Для початку спечіть яблука. Для цього нагрійте духовку до 170C/150C і змастіть деко невеликою кількістю масла. Яблука змастіть маслом і посипте цукровою пудрою. Помістіть яблука на деко і поставте в духовку на 25-30 хвилин, поки яблука не стануть м'якими (потрібно, щоб вони зберегли форму).

Печені яблука з манкою

Для суфле нагрійте духовку до 190C / 170C. Розтопіть 10 г масла, змастіть форму для випічки маслом і посипте цукровою пудрою. Краї форми протріть вологою тканиною — таким чином суфле не буде прилипати до країв форми.

Вилийте молоко в каструлю, додайте ваніль і доведіть молоко до кипіння. Зменшіть вогонь, додайте 60 г цукру, манну кашу, родзинки і яблучний бренді (якщо використовуєте). На повільному вогні варіть 3 хвилини, постійно помішуючи. Залиште кашу охолоджуватися на 2-3 хвилини.

В окремій тарілці добре збийте яєчні білки з лимонним соком, потім додайте 20 г цукрової пудри і знову збийте (краще це робити міксером). Збивайте до тих пір, поки не вийде густа повітряна маса. Яєчні жовтки додайте в теплу молочну суміш, після чого швидко додайте і перемішайте третину білкової маси. Обережно додайте в молочну суміш решту білкової маси (де потрібно, розріжте або підніміть суміш лопаткою або великою ложкою).

Вилийте молочно-яєчну суміш у форму для випічки і розкладіть зверху печені яблука. На кожне яблуко покладіть шматочок масла, а всю поверхню пудингу посипте цукровою пудрою. Запікайте в духовці 25 хвилин — поки суфле не підніметься і не стане світло-коричневого коліру. Коли суфле буде готове, можете посипати його цукровою пудрою і подавати на стіл!

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття