Готуємо страви грузинської кухні – цікаві рецепти смачного хачапурі
Якщо ви ще не пробували традиційне грузинське хачапурі – якнайшвидше виправляйте цю помилку. Для цього ми підібрали смачні рецепти страви, які не залишать вас байдужим.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Якщо ви ще не пробували традиційне грузинське хачапурі – якнайшвидше виправляйте цю помилку. Для цього ми підібрали смачні рецепти страви, які не залишать вас байдужим.
Єдиного рецепту хачапурі не існує. Але є багато варіацій страви, наприклад: по-аджарськи – у формі човника, з яйцем і сирною начинкою зверху, по-імеретинськи – у вигляді коржа з сирною начинкою з імеретинського сиру, по-мегрельськи – у вигляді коржа з сирною начинкою, посипаною зверху сиром. Всі вони неймовірно смачні та ситні. У цій статті ми розповімо, як приготувати апетитне хачапурі та порадувати близьких.
Хачапурі по-мегрельськи
Це один з найбільш простих і смачних видів хачапурі. Найкраще подавати гарячим, а за бажанням – додати трішки зелені або сиру зверху. Для приготування вам знадобиться:
- борошно – 2 ст.
- молоко – 200 мл
- цукор – 2 ч. л.
- сіль – 2-3 щіпки
- дріжджі – 2 ч. л.
- сода (гашену оцтом) – 0,5 ч. л.
- сир сулугуні – 100 г
- сир адигейський – 100 г
- масло вершкове – 60-80 г
Замісіть тісто: ретельно перемішайте молоко, цукор, борошно, сіль, соду та дріжджі. Залиште настоятися на півтори години. Після чого розріжте на рівні частини і розкачайте до розмірів звичайної тарілки. Приготуйте начинку: натріть сир і масло на крупній тертці. Змішайте отриману суміш та скатайте у форму кулі. Покладіть начинку на розкачане тісто і защіпніть тісто як для хінкалі. Розкачайте його товщиною до 1 см. Відправте в духовку і готуйте до готовності. При подачі змастіть вершковим маслом.
Хачапурі по-аджарські
Неймовірно ситна страва, яке з легкістю втамує голод і залишить лише приємні враження. Візьміть інгредієнти:
- борошно – 400 г
- вода – 300 мл
- сіль – 1,5 ч. л.
- дріжджі сухі – 0,5 ч. л.
- масло вершкове – 100 г
- яйце куряче – 5 шт.
- сир сулугуні – 450 г
- цукор – за смаком
У розігрітій воді розбавте сіль та цукор. Потім додайте трішки борошна і дріжджів. Ретельно перемішайте вінчиком. Після чого поступово додайте решту борошна і замішуйте до тих пір, поки тісто не перестане відлипати від рук. Відставте готове тісто в тепле місце для набухання. Після чого розділіть на чотири рівні часті і розкачайте їх. Візьміть сир та натріть на крупній тертці. Додайте вершкового масла і добре перемішайте – так сирна начинка буде соковитішою. На розкачане тісто по всій площі розкладіть нашу начинку. Згорніть хачапурі так, щоб начинка була всередині і мала форму човника. За бажанням можете додати всередину «човника» ще трохи начинки. Змастіть хачапурі збитим яйцем. Відправте в розігріту духовку до 180 °С на півгодини. У готову хачапурі розбийте одне яйце і поставте ще 5 хвилин в духовку. Смачного!
Хачапурі по-імеретинськи
Традиційно в рецептурі цього хачапурі використовується бездріжджове тісто на мацоні і начинка з імеретинського сиру. Пропонуємо вам трішки видозмінене, але не менш смачне хачапурі.
Для приготування візьміть інгредієнти:
- кефір – 500 мл
- молоко – 200 мл
- розтоплене вершкове масло – 100 г
- рослинне масло – 100 г
- борошно – 800-1000 г
- сухі дріжджі – 10 г
- яйця – 3 шт.
- імеретинський сир (можна адигейський або вимочену бринзу) – 1 кг
- вершкове масло – 75 г
- сметана – 1 ст. л.
- жовток – 1 шт.
- цукор – 1 ч. л.
- сіль – за смаком
Розігрійте молоко, але не кип'ятіть. Додайте трохи цукру, дріжджі і 2 ст. л. соняшникової олії, присипте борошном і залиште в теплому місці на 15 хвилин. Після чого додайте одне яйце, половину просіяного борошна та кефір. Вимішуйте, поступово додаючи тепле розтоплене масло, другу половину борошна і сіль. Щоб тісто не прилипало до рук – налийте на долоні кілька крапель олії. Відставте тісто і дайте йому підійти близько години. Після чого знову вимісити і відставте ще на годину.
Натріть сир на крупній тертці, додайте яйце і м’яке вершкове масло. Поділіть тісто і начинку на 5 частин. Тісто розкачайте завтовшки 1 см і викладайте начинку, залишаючи від краю 3-4 см порожніми. Акуратно з'єднайте краї, переверніть хачапурі і легко розкачайте до товщини 1 см. Змішайте жовток, сметану і змастіть хачапурі, кілька разів наколюючи виделкою. Відправте в духовку при 180-190 °С на півгодини. Готово!
Читайте також Як приготувати капустяний пиріг – три рецепти смачної випічки
Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття